Ο Moody’s σημειώνει πως η διατήρηση της εστίασης στη βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος και της υγείας του τραπεζικού τομέα, μαζί με την υλοποίηση των ορόσημων και μεταρρυθμίσεων στο πλαίσιο του εθνικού σχεδίου ανάκαμψης, θα στηρίξουν την οικονομική ανάπτυξη.
«Σε συνδυασμό με τη δέσμευση για δημοσιονομική προσαρμογή και αύξηση των πρωτογενών πλεονασμάτων, η διατήρηση της σημερινής δημοσιονομικής και οικονομικής πολιτικής βελτιώνει τις προοπτικές για σημαντική μείωση του βάρους του δημόσιου χρέους της Ελλάδας», σημειώνει ο οίκος.
Σύμφωνα με το imerisia.gr, ο Moody’s προβλέπει ότι η Ελλάδα θα σημειώσει μία από τις μεγαλύτερες μειώσεις χρέους παγκοσμίως, με το χρέος της γενικής κυβέρνησης να υποχωρεί κάτω από το 150% του ΑΕΠ το 2025 από 171,3% το 2022, βοηθούμενη από την προοπτική σημαντικά υψηλότερης αύξησης του ονομαστικού ΑΕΠ τα επόμενα χρόνια. Σημειώνει ακόμη ότι η ελληνική οικονομία ανέκαμψε ισχυρά μετά την πανδημία, με αύξηση του πραγματικού ΑΕΠ κατά 5,9% το 2022 και 8,4% το 2021 μετά τη συρρίκνωση 9% το 2020.
Πηγή: thepressproject.gr
Καραμπινάτο προεκλογικό ψέμα η αύξηση των μισθών και το ξεπάγωμα τριετιών
24 Μαϊου 2023
Λόγια του αέρα φαίνεται πως θα μείνουν οι προεκλογικές υποσχέσεις της κυβέρνησης Μητσοτάκη για ξεπάγωμα των τριετιών και αύξησης του κατώτατου μισθού λόγω της εαρινής έκθεσης της Κομισιόν της ΕΕ και του μεσοπρόθεσμου προγράμματος που υπέβαλε το υπουργείο Οικονομικών λίγο πριν τη διάλυση της βουλής στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Στις εαρινές προβλέψεις της η Κομισιόν για την Ελλάδα δεν βλέπει μείωση της ανεργίας κάτω από το 10% που θα άνοιγε έστω μία σοβαρή κουβέντα για ξεπάγωμα των τριετιών. Αντίθετα βλέπει αργή μείωση της ανεργίας που θα φθάσει στο 11,8% ως το 2024.
Σύμφωνα με ρεπορτάζ της εφημερίδας Καθημερινή, η πρόβλεψη του Προγράμματος Σταθερότητας που κατατέθηκε στην Κομισιόν παρέπεμπε το «ξεπάγωμα» των τριετιών στους κατώτατους μισθούς του ιδιωτικού τομέα στο μακρινό 2027. Συγκεκριμένα, εκτιμούσε ότι η ανεργία αναμένεται να μειωθεί σε 11,8% το 2023 και να αποκλιμακωθεί σε 10,9% το 2024, 10% το 2025 και 9,8% το 2026.
Επιπλέον, στον προϋπολογισμό του τρέχοντος έτους, η εκτίμηση του οικονομικού επιτελείου για το ποσοστό της ανεργίας το 2023 είναι ότι θα διαμορφωθεί στο 12,7%. Επομένως, όταν η κυβέρνηση τάζει ξεπάγωμα τριετιών και αυξήσεις στους μισθούς πονηρά σκεπτόμενη αποσιωπά ότι εάν αυτό κάποτε γίνει, δε θα γίνει παρά μόνον στο τέλος της επόμενης τετραετούς θητείας της νέας κυβέρνησης, όποιοι κόμμα και εάν κερδίσει στις εκλογές της 25ης Ιουνίου.
Ακόμη και αν ξεπαγώσουν οι τριετίες, οι αυξήσεις 10% ανά τριετία, θα αρχίσουν να μετρούν από εκείνη τη χρονική περίοδο και όχι αναδρομικά από το 2012 που «πάγωσαν».
Έτσι, εάν έχουμε έναν μισθωτό με προϋπηρεσία 3 ετών την 1η Ιανουαρίου 2012 και προσαύξηση 10% στο μισθό του, αν δεν είχαν παγώσει οι τριετίες θα έπρεπε να πάρει επιπλέον 10% την 1η Ιανουαρίου 2015, κλείνοντας δηλαδή 6 χρόνια δουλειάς και επιπλέον 10% την 1η Ιανουαρίου 2018 όταν έκλεισε 9 χρόνια προϋπηρεσίας, δηλαδή, συνολικά αύξηση της τάξης του 30% (10% από την πρώτη τριετία και +20% από τις δύο επόμενες).
Συνεπώς, ζήσε Μάη μου να φας τριφύλλι…
Πηγή: kosmodromio.gr