Οι προτάσεις 5 κομμάτων για τα τρία μεγάλα «αγκάθια» στην Υγεία

Γράφει η Ντάνι Βέργου
19 Μαΐου 2023

Σε λίγες ώρες οι πολίτες καλούνται να επιλέξουν την κυβέρνηση της επόμενης τετραετίας. Τα κόμματα θέτουν στον πυρήνα των πολιτικών τους τα ζητήματα της Yγείας, έναν ευαίσθητο χώρο που βγαίνοντας από μια δεκαετία μνημονίων με σημαντική υποστελέχωση και υποχρηματοδότηση μπήκε σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης λόγω πανδημίας.

Εκτοτε η χώρα έζησε μια μακάβρια τετραετία κυρίως λόγω των επιλογών της κυβέρνησης της Ν.Δ. που άφησε πίσω της 37.000 νεκρούς (!), μια μη αναμενόμενη επιβάρυνση της υγείας των ανθρώπων από άλλα εκτός Covid νοσήματα και ένα αποδιαρθρωμένο, υποστελεχωμένο και νοσοκομειακο-κεντρικό Εθνικό Σύστημα Υγείας, αδύναμο να ανταποκριθεί στις συνεχείς και διευρυνόμενες ανάγκες του πληθυσμού. Η «Εφ.Συν.» ρώτησε 5 κόμματα της Βουλής τι προτίθενται να κάνουν για τα διογκωμένα και διαπιστωμένα προβλήματα στην Υγεία.


Τα ερωτήματα του debate:

1. Το Εθνικό Σύστημα Υγείας βρίσκεται σε πλήρη αποδιοργάνωση, οι ελλείψεις σε προσωπικό παραμένουν αβάσταχτες και, κοιτάζοντας τους δείκτες θνησιμότητας, «περισσεύουν» μερικές χιλιάδες νεκροί που δεν χωράνε σε καμία δικαιολογία, όπως η Covid-19. Από πού θα ξεκινούσατε αν την επομένη των εκλογών σχηματίζατε κυβέρνηση;

2. Γιατροί και νοσηλευτές δίνουν μάχη μέσα και έξω από τα νοσοκομεία για να κρατηθούν στη ζωή οι άρρωστοι και παράλληλα ο δημόσιος χαρακτήρας της Υγείας και την ίδια στιγμή η σημερινή κυβέρνηση δεν έχει ικανοποιήσει τα αιτήματα των γιατρών για χρηματοδότηση και προσλήψεις, τους αφήνει απλήρωτους για τις υπερωρίες, τους μετακινεί από εδώ και από εκεί για να καλύψει τα κενά, δημιουργώντας νέα. Τι θα κάνατε γι’ αυτούς τους εργαζόμενους;

3. Οι ασθενείς δεν βρίσκουν τα φάρμακά τους και όταν τα βρίσκουν, καλούνται να βάλουν βαθιά το χέρι στην τσέπη για να τα αγοράσουν. Οταν χρειαστούν ιατρική περίθαλψη, πρέπει να περιμένουν ατελείωτες ώρες στις ουρές των εφημεριών των νοσοκομείων, η Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας είναι αποδυναμωμένη και άρα αδύνατον να αποσυμφορήσει τα νοσοκομεία, ο προσωπικός γιατρός παραμένει μια διαχρονική υπόσχεση που έμεινε απραγματοποίητη. Τι λέτε στους ασθενείς που πληρώνουν δύο και τρεις φορές μέσω των κρατήσεων για να έχουν την υγεία τους;


Θάνος Πλεύρης, Νέα Δημοκρατία
υπουργός Υγείας, υποψήφιος στην Α’ Αθήνας

1. Τα όσα λέτε στην ερώτησή σας είναι απολύτως αβάσιμα. Αυτή τη στιγμή εμείς έχουμε έναν προϋπολογισμό 5,2 δισ. ευρώ για το ΕΣΥ, όταν ο ΣΥΡΙΖΑ μας παρέδωσε προϋπολογισμό 3,8 δισ. ευρώ, άρα έχουμε βάλει 1,4 δισ. ευρώ περισσότερα από την αριστερή κυβέρνηση. Το προσωπικό που παραλάβαμε ήταν 100.300 άτομα, έχουμε 107.600, άρα βάλαμε 7.500 παραπάνω κόσμο από την αριστερή κυβέρνηση. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας μάς αξιολόγησε στο θέμα της Covid-19 και η κατάληξή του είναι ότι η θνητότητα της Covid-19 στην Ελλάδα είναι σχετικά χαμηλή σε ευρωπαϊκό επίπεδο και ενδεικτική ενός ισχυρού συστήματος επιτήρησης και επαρκούς ποιότητας φροντίδας. Οι βασικές μας προτεραιότητες είναι να ενισχύσουμε το Εθνικό Σύστημα Υγείας με κλίνες ΜΕΘ, όπως κάναμε, με προϋπολογισμό, όπως κάνουμε, με 1,5 δισ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης, όπως κάναμε, και με προκήρυξη επιπλέον 10.000 θέσεων από τις 15.000 που έχουν μπει, όπως κάναμε. Η διαφορά μας λοιπόν είναι ότι εμείς κάνουμε πράξεις και όχι εξαγγελίες.

2. Για αυτούς τους εργαζόμενους, σε αντίθεση με την προηγούμενη κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, δώσαμε αύξηση 10% στους μισθούς, 400 ευρώ επίδομα στους αναισθησιολόγους, στους γιατρούς ΜΕΘ, στους γιατρούς του ΕΚΑΒ, 1.800 ευρώ για τους γιατρούς που μετακινούνται στα νησιά πλέον του μισθού τους και 1.200 ευρώ για τους νοσηλευτές που μετακινούνται πλέον του μισθού τους, ενώ παράλληλα αυξήσαμε και το επίδομα επικινδυνότητας στα 200 ευρώ και εντάξαμε κατηγορίες που δεν υπήρχαν. Προτεραιότητά μας είναι να ενισχύσουμε και με περισσότερο ανθρώπινο δυναμικό το ΕΣΥ, όπως πράξαμε και κατά τη διάρκεια της πανδημίας, αλλά και αντίστοιχα να αυξήσουμε τους μισθούς στο μισθολόγιο το οποίο ήδη έχει ανακοινώσει ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και θα ισχύει από 1/1/24.

3. Η κυβέρνησή μας δεν έκανε καμία απολύτως αύξηση στην τιμή των φαρμάκων. Αντιθέτως, έκανε διαπραγματεύσεις στα φάρμακα και κέρδισαν 450 εκατομμύρια οι ασφαλισμένοι με εκπτώσεις τις οποίες έδωσαν οι εταιρείες. Εμείς λοιπόν πήραμε τις μεγαλύτερες εκπτώσεις που δεν πήρε ποτέ καμία αριστερή κυβέρνηση. Ο προσωπικός γιατρός, όπως λέτε, έχει αποτελέσματα διότι παραλάβαμε έναν οικογενειακό γιατρό με μόλις 800 γιατρούς και 1.200.000 πολίτες και παραδίδουμε έναν προσωπικό γιατρό με 3.500 γιατρούς, 5.000.000 πολίτες και 8,5 εκατομμύρια πραγματοποιημένα ραντεβού δωρεάν.

Μετά την πανδημία η πίεση στο σύστημα επειδή δεν γίνανε πολλές τακτικές πράξεις είναι μεγάλη, αλλά από τη δική μας πλευρά και με συνεργασίες τις οποίες έχουμε πετύχει, καταφέρνουμε και τη σοβαρή μείωση στα ράντζα, που δεν κατάφερε καμία άλλη κυβέρνηση στο παρελθόν, και την πλήρη κάλυψη των ασθενών σε ΜΕΘ με 1.300 ΜΕΘ έναντι των 550 και φυσικά ο βασικός μας στόχος είναι να μειώσουμε και τις αναμονές.

Δυστυχώς σε όλη τη διάρκεια της πανδημίας και των προβλημάτων του ΕΣΥ είχαμε μία πλήρως ανεύθυνη αντιπολίτευση που δεν μας στήριξε ούτε για να πετύχουμε την εμβολιαστική κάλυψη, ούτε για να μπορούμε να ενισχύσουμε ακόμη περισσότερο το σύστημα και το μόνο που προσπαθούσε είναι να κάνει μικροκομματική πολιτική με τον πόνο των ανθρώπων.


Ανδρέας Ξανθός, ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ.
πρώην υπουργός Υγείας, υποψήφιος στον νομό Ρεθύμνης

1. Μια προοδευτική κυβέρνηση που θα έχει ως κορυφαία πολιτική προτεραιότητα την ανάταξη και αναδιοργάνωση του ΕΣΥ θα ξεκινούσε από την ακύρωση του νόμου της Ν.Δ. ο οποίος κατάργησε την πλήρη και αποκλειστική απασχόληση των γιατρών του ΕΣΥ. Ταυτόχρονα όμως ζήτημα «ζωής και θανάτου» για το ΕΣΥ είναι να αντιστραφεί το διαλυτικό κλίμα στις δημόσιες δομές υγείας και να δοθεί ένα ισχυρό «σήμα» αναβάθμισης των σημερινών εργασιακών και μισθολογικών συνθηκών, που είναι αποτρεπτικές για την παραμονή γιατρών και άλλων επαγγελματιών υγείας στο ΕΣΥ και στη χώρα.

2. Η κρίση στελέχωσης στο ΕΣΥ και το αυξανόμενο burn out (σύνδρομο επαγγελματικήςεξουθένωσης) του προσωπικού είναι η μεγάλη απειλή για την ανθεκτικότητα και την ποιότητα της δημόσιας περίθαλψης. Σήμερα η πρωτοφανής αποδιοργάνωση των νοσοκομείων και Κέντρων Υγείας έχει ρίξει τα standards ασφαλείας στη φροντίδα των ασθενών και το «κακό παραμονεύει» καθημερινά. Αυτό που χρειάζεται επειγόντως είναι μια μεγάλη επένδυση στο ανθρώπινο δυναμικό του ΕΣΥ, με θεσμοθέτηση μηχανισμού μόνιμης αναπλήρωσης των κενών λόγω συνταξιοδότησης (κάθε χρόνο αποχωρούν από το ΕΣΥ 3.500 εργαζόμενοι), με μονιμοποίηση των συμβασιούχων και στοχευμένες προσλήψεις σε τομείς που υστερεί διαχρονικά το Δημόσιο Σύστημα (ΠΦΥ, αποκατάσταση, οδοντιατρική περίθαλψη, εργαστηριακή διάγνωση, υπηρεσίες Δημόσιας Υγείας κ.λπ.) και φυσικά με νέο μισθολόγιο και ένταξη στα ΒΑΕ. Πάνω απ’ όλα όμως απαιτούνται επιπλέον πόροι στην Υγεία και στρατηγική σύγκλισης των δημόσιων δαπανών με τον μέσο όρο της Ε.Ε. (7,5% του ΑΕΠ) σε βάθος 4ετίας.

3. Τους λέμε ότι υπάρχουν διαφορετικά πολιτικά σχέδια για την Υγεία και ότι δεν είμαστε όλοι το ίδιο. Υπάρχει το νεοφιλελεύθερο της Ν.Δ. που απαξιώνει το δημόσιο σύστημα υπέρ των επιχειρηματιών υγείας και αυξάνει την ιδιωτική δαπάνη και τις ανισότητες, αλλά υπάρχει και το προοδευτικό σχέδιο του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ., που έχει ως πρόταγμα το ισχυρό ΕΣΥ και τη δικαιοσύνη στην Υγεία, δηλαδή την ισοτιμία στη φροντίδα και την εξάλειψη των υγειονομικών ανισοτήτων. Οι ανισότητες στην Υγεία (π.χ. ο δείκτης των ακάλυπτων υγειονομικών αναγκών) μειώθηκαν 50% επί ΣΥΡΙΖΑ και αυξήθηκαν 100% επί Ν.Δ. Είναι προσβλητικό για τη νοημοσύνη των πολιτών να υπόσχεται ο κ. Μητσοτάκης ότι «το ΕΣΥ θα είναι προτεραιότητα» στη νέα κυβερνητική του θητεία, δηλαδή «κατόπιν εορτής»! Η πολιτική του ευθύνη για την υγειονομική τραγωδία των 37.000 θανάτων στην πανδημία και για τη διάλυση του δημόσιου συστήματος υγείας είναι εγκληματική. Οι συγκρίσεις λοιπόν υπάρχουν και είμαστε σίγουροι ότι τα «δείγματα γραφής» και η αξιοπιστία καθενός στον ευαίσθητο τομέα της Δημόσιας Υγείας θα μετρήσουν πολύ στην τελική επιλογή των πολιτών στις εκλογές της 21ης Μάη.


Γιώργος Φραγγίδης, ΠΑΣΟΚ
υποψήφιος στον νομό Κιλκίς

1. Πρώτη μας προτεραιότητα είναι η άμεση στελέχωση των δομών του ΕΣΥ. Οι ελλείψεις σε γιατρούς και νοσηλευτές είναι η μεγαλύτερη «ανοιχτή πληγή» του δημόσιου συστήματος υγείας. Οι συνταξιοδοτήσεις και οι παραιτήσεις που δεν αναπληρώνονται έγκαιρα και επαρκώς, σε συνδυασμό με την αναζήτηση αξιοπρεπέστερης εργασίας των νέων γιατρών και νοσηλευτών στο εξωτερικό, δημιουργούν ένα εκρηκτικό μίγμα για τη δημόσια υγεία. Νοσοκομεία και λοιπές υγειονομικές δομές σε όλη την επικράτεια λειτουργούν με κενά και έλλειμμα ασφάλειας για τον ασθενή αλλά και για τον εργαζόμενο, ο οποίος προσπαθεί να ανταποκριθεί στα καθήκοντά του μέσα σε απάνθρωπες συνθήκες εργασίας και επαγγελματική εξουθένωση. Στόχος μας είναι να γίνει ελκυστικό το ΕΣΥ μέσω παροχής πολλαπλών κινήτρων για την πλήρωση των κενών θέσεων σε όλη την Ελλάδα, να καλυφθούν κρίσιμες ειδικότητες όπως αναισθησιολόγοι και εντατικολόγοι και να επαναπατριστούν οι επιστήμονές μας. Χρειάζεται αύξηση της χρηματοδότησης για την υγεία και χαρτογράφηση των υγειονομικών αναγκών της χώρας, ώστε να έχουμε αποτελεσματικότερη κατανομή δομών και προσωπικού.

2. Η κυβέρνηση της Ν.Δ. δεν φέρθηκε με σεβασμό στο ιατρονοσηλευτικό προσωπικό, που στηρίζει την υγεία των πολιτών, και δεν αναγνώρισε έμπρακτα την προσφορά του στη μάχη κατά της πανδημίας. Διαχειρίστηκε τα μεγάλα προβλήματα της Υγείας πρόχειρα, υπονόμευσε τον δημόσιο χαρακτήρα της και υποβάθμισε το ΕΣΥ. Σε μια εποχή χωρίς τους δημοσιονομικούς περιορισμούς των προηγούμενων χρόνων και με σημαντική ενίσχυση από το Ταμείο Ανάκαμψης, αντί για νέες προσλήψεις προτίμησε την ανακύκλωση του υπάρχοντος προσωπικού, την περιπαικτική αύξηση 10% του μισθού των γιατρών και την κατάργηση της πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησής τους στο ΕΣΥ. Στο δικό μας πρόγραμμα δεσμευόμαστε για αύξηση της χρηματοδότησης της Υγείας στο ύψος του ευρωπαϊκού μέσου όρου, επαρκείς μόνιμες προσλήψεις, ανθρώπινες συνθήκες εργασίας, αξιοπρεπή αύξηση του μισθού των υγειονομικών και ένταξή τους στα βαρέα και ανθυγιεινά επαγγέλματα. Παράλληλα θεωρούμε απαραίτητη την παροχή μισθολογικών, επαγγελματικών, επιστημονικών και οικογενειακών κινήτρων, που θα ικανοποιήσουν ηθικά και οικονομικά τους γιατρούς

3. Οι υπηρεσίες υγείας που λαμβάνουν σήμερα οι πολίτες είναι σε πλήρη αναντιστοιχία με τις εισφορές τους σε ποιότητα και επάρκεια. Οι ασθενείς αδυνατούν να βρουν λύσεις μέσα στο δημόσιο σύστημα υγείας και στρέφονται στο ιδιωτικό με σημαντική οικονομική επιβάρυνση. Είμαστε μια χώρα με υψηλές ιδιωτικές δαπάνες υγείας και μισθούς που δεν αρκούν για να τις καλύψουν. Ετσι οι πολίτες παραμελούν την υγεία τους σε όλα τα επίπεδα, πρόληψης, διάγνωσης και θεραπείας. Το ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής επιθυμεί να το ανατρέψει αυτό. Η αναδιοργάνωση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας, η Πρόληψη, η εξωνοσοκομειακή φροντίδα και η επιτυχία του θεσμού του Προσωπικού Γιατρού είναι κρίσιμα για εμάς. Το ίδιο και η αναμόρφωση της πολιτικής για το φάρμακο. Στοχεύουμε στην εξάλειψη των ανισοτήτων, οικονομικών και γεωγραφικών, και στην παροχή ποιοτικών υπηρεσιών υγείας σε όλους. Αυτό προϋποθέτει ένα ισχυρό και ανθεκτικό ΕΣΥ.


Γιώργος Λαμπρούλης, ΚΚΕ
υποψήφιος στον νομό Λαρίσης

1. Βασικό κριτήριο ψήφου μπροστά στις εκλογές πρέπει να αποτελέσουν και τα ζητήματα της Υγείας-Πρόνοιας, το φάρμακο. Ο λαός να απορρίψει συνολικά αυτήν την πολιτική και να «τιμωρήσει» Ν.Δ., ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ που διαδοχικά και σε συνέχεια με τις πολιτικές που άσκησαν και ασκούν επιδεινώνουν τους όρους παροχής των υπηρεσιών πρόληψης, θεραπείας και ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης του λαού μας. Γιατί το ρεαλιστικό από την πλευρά των λαϊκών αναγκών είναι οι τεράστιες δυνατότητες της επιστήμης, της τεχνολογίας, της παραγωγικότητας της εργασίας και του μεγάλου αριθμού υγειονομικού προσωπικού να μπουν σχεδιασμένα στην υπηρεσία για την προάσπιση, αποκατάσταση και βελτίωση της υγείας του λαού. Γι’ αυτό η λαϊκή πάλη για διεκδίκηση μέτρων ανακούφισης και απόσπασης λύσεων πρέπει να κατευθύνεται στην προοπτική βαθύτερων πολιτικών, οικονομικών και κοινωνικών αναγκών, οι οποίες θα αποτελούν καθολικό, κατοχυρωμένο λαϊκό δικαίωμα από την εργατική εξουσία και το κράτος της.

2. Το ΚΚΕ όλο το προηγούμενο διάστημα και μέσα στη Βουλή και έξω από αυτήν, μέσα από τους αγώνες των εργαζομένων, προσπάθησε και συνεχίζει να αναδεικνύει, να αντιπαλεύει αντιλαϊκά μέτρα όλων των κυβερνήσεων, να διεκδικεί λύσεις στα οξυμένα προβλήματα και στον χώρο της Υγείας, να πρωτοστατεί στην ενίσχυση της λαϊκής πάλης για ένα αποκλειστικά κρατικό σύστημα Υγείας-Πρόνοιας, καθολικό, σύγχρονο και απολύτως δωρεάν, χωρίς καμιά επιχειρηματική δράση, που οι υπηρεσίες του θα αποτελούν στην πράξη κατοχυρωμένο κοινωνικό αγαθό και όχι όπως σήμερα ακριβοπληρωμένο εμπόρευμα.

Ανάπτυξη της ΠΦΥ σε πανελλαδικό επίπεδο, χρηματοδότηση από το κράτος, φορολόγηση του κεφαλαίου και φυσικά δωρεάν όλες οι εξετάσεις, θεραπείες, υγειονομικό υλικό, φάρμακα-εμβόλια χωρίς πληρωμές, συμμετοχές, χωρίς πλαφόν και περικοπές, σύμφωνα με τις ανάγκες και αποκλειστικά επιστημονικά κριτήρια. Μαζικές προσλήψεις γιατρών, νοσηλευτών, μαιών, τεχνολόγων και άλλων υγειονομικών με σχέση εργασίας μόνιμη, πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης, μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων εργαζόμενων για την πλήρη στελέχωση των νοσοκομείων και της ΠΦΥ.

3. Κομμάτι των θέσεών μας για την Υγεία αποτελούν και τα ζητήματα των ασφαλιστικών εισφορών – κλάδου Υγείας, για τα οποία και στη βάση της συνολικής μας πρότασης για την Υγεία-Πρόνοια διεκδικούμε την κατάργηση των εισφορών των εργαζομένων στον κλάδο υγείας των ασφαλιστικών ταμείων. Θα τους λέγαμε λοιπόν ότι για όλα αυτά χρειάζεται αγώνας, διεκδίκηση, αμφισβήτηση και ρήξη με την πολιτική όλων των άλλων κομμάτων. Μαζί με το ΚΚΕ λοιπόν, για να επιβάλουμε το δίκιο μας.


Συμμαχία για τη Ρήξη, ΜέΡΑ25

1. Η κατάσταση της δημόσιας υγείας είναι τραγική και η παρέμβαση επείγουσα. Το αγαθό της υγείας οφείλει να είναι ο ειδικός σκοπός οποιασδήποτε επόμενης κυβέρνησης. Και φυσικά δεν μπορεί να προσφερθεί από μη «υγιείς» εργαζόμενους. Η αποστελέχωση είναι πλέον μια χιονοστιβάδα που μεγαλώνει μόνη της, απογοητεύοντας ακόμη και τους εναπομείναντες στο σύστημα, ερημώνοντας νοσοκομεία και περιφερειακά ιατρεία. Ο μόνος τρόπος ανάσχεσής της είναι μια έντιμη πρόσκληση ανοικοδόμησης ενός ΕΣΥ με μόνιμους εργαζόμενους με μισθούς ανταγωνιστικούς, ώστε να αντιστραφεί η ροή προς το εξωτερικό, προς τον εγχώριο ιδιωτικό τομέα και προς τα αστικά κέντρα. Αυτό απαιτεί χρήματα, όραμα και σιγουριά. Απαιτεί επιτέλους μια διαχρονική πολιτική υγείας, που δεν αλλάζει κάθε 4 χρόνια ανάλογα με τις μικροπολιτικές των μνημονιακών κυβερνήσεων.

2. Οποιος υπόσχεται ότι θα αναδομήσει τη δημόσια υγεία μέσα από επικοινωνιακές κινήσεις, κοροϊδεύοντας εξίσου τους ιδιώτες και τους εργαζόμενους στο ΕΣΥ περί συμπράξεων, εικονικών προκηρύξεων και διπλών ιατρείων, χωρίς να προσθέσει τα περίπου 3 δισ. που λείπουν ώστε απλά να έρθουμε στον μέσο όρο της Ε.Ε. του ποσοστού για την υγεία επί του προϋπολογισμού, απλά λέει ψέματα! Τα χρήματα αυτά οφείλονται στην υγεία από τα επαίσχυντα μνημόνια ερήμωσης της χώρας και ο δημοσιονομικός χώρος είναι υπαρκτός. Απλά σημαίνει ότι οφείλει να επιδοτηθεί κατά προτεραιότητα η υγεία του πληθυσμού αντί για τους ολιγάρχες της ενέργειας και τους τραπεζίτες, όπως ξεδιάντροπα γίνεται στα μνημονιακά χρόνια.

3. Το ΜέΡΑ25 λέει ξεκάθαρα ΟΧΙ στις πρακτικές της εμπορευματοποίησης, που έχει εισαγάγει ο ιδιωτικός τομέας των Α.Ε., των προσωρινών ΣΔΙΤ που παραχωρούν τον διοικητικό έλεγχο των εμπορεύσιμων φιλέτων της δημόσιας υγείας και εγγυώνται προσωρινά σίγουρα κέρδη σε ιδιώτες χωρίς πρόβλεψη για το μέλλον, λέει ΟΧΙ στις συμβάσεις επικουρικών αντί μόνιμων κ.λπ. Δεν κλείνει όμως την πόρτα στο μικρό ιατρείο και τον γιατρό της γειτονιάς, η επίσκεψη στον οποίο μπορεί κάλλιστα να καλύπτεται από τα Ταμεία.

Το ΜέΡΑ25 δεσμεύεται να καταργήσει τους επαίσχυντους νόμους της Ν.Δ. που ξεδοντιάζουν το ΕΣΥ, με κορωνίδα τον Ν.4999/2022 που αίρει την πλήρη και αποκλειστική απασχόληση των γιατρών στο ΕΣΥ. Η υγεία έχει κρυφά κόστη και κρυφά οφέλη και έχει ανάγκη προσωπικής ευθύνης και ανθρώπινων σχέσεων, δεν χωρά σε απρόσωπα μοντέλα τυφλών, ανερμάτιστων φαρμακοθεραπειών, αγοραίας απόδοσης και στεγνής αξιολόγησης. Αρνητικό παράδειγμα, το αμερικανικό μοντέλο, με πρωτοπορία της ιδιωτικής υγείας, που μεταφράστηκε σε ένα από τα χειρότερα ποσοστά θνησιμότητας της Covid-19 για τον δυτικό κόσμο.

Πηγή:www.efsyn.gr

Τα άρθρα που δημοσιεύουμε δεν απηχούν αναγκαστικά τις απόψεις μας και δεν δεσμεύουν παρά τους συγγραφείς τους. Η δημοσίευσή τους έχει να κάνει όχι με το αν συμφωνούμε με τις θέσεις που υιοθετούν, αλλά με το αν τα κρίνουμε ενδιαφέροντα για τους αναγνώστες μας.