Οι νέες Αγγλοαμερικανικές κυρώσεις και το κυπριακό

Του Νίκου Κατσουρίδη
23 Απριλίου 2023

Οι νέες κυρώσεις Ηνωμένων Πολιτειών και Ηνωμένου  Βασιλείου, δύο κρατών εκτός Ευρωπαϊκής ΄Ένωσης και ο τρόπος που αντιδρούν σε αυτές τα διάφορα κράτη, έρχονται να αποδείξουν για μια ακόμα φορά δύο σημερινές πραγματικότητες.

  1. Ο κάθετος διαχωρισμός του κόσμου μεταξύ Δύσης και Ανατολής συνεχίζεται και εμβαθύνεται.
  2. Οι αποφάσεις του αγγλοαμερικανικού άξονα, κυρίως λόγω ΗΠΑ, ενώ νομικά δεν είναι δεσμευτικές για τα κράτη μέλη της Ε.Ε., εν τούτοις καθίστανται εκ των πραγμάτων υποχρεωτικές.  Λόγω της οικονομικής εξάρτησης ξεχωριστών οικονομικών ιδρυμάτων, π.χ. Τράπεζες, από αντίστοιχους αμερικανικούς ή αμερικανοελεγχόμενους οργανισμούς.
  3.  Ότι εμμέσως, η εξάρτηση πολλών κρατών, αλλά σε μεγάλο βαθμό και συμμαχιών κρατών από τις ΗΠΑ είναι πολύ μεγάλη.

Στόχος όλων αυτών των μέτρων είναι η αποδυνάμωση της Ρωσίας στα πλαίσια του πολέμου που διεξάγεται στην Ουκρανία, μεταξύ ουσιαστικά Δύσης και Ανατολής. ΗΠΑ, ΝΑΤΟ, Ε.Ε. κ.λπ.  από τη μια και Ρωσία, Κίνα κ.λπ. από την άλλη.  Σ΄ αυτό το πλαίσιο, δεν μπορείς να κρίνεις αποφάσεις που λαμβάνονται  σήμερα με τα κριτήρια που ίσχυαν μέχρι πριν την εισβολή στην Ουκρανία.  Το βασικό κριτήριο πλέον είναι ποιος θα κερδίσει αυτόν τον πόλεμο ή τουλάχιστον ποιος δεν θα υποστεί πλήρη ήττα.  Στο βωμό αυτό του πολέμου πολλές είναι οι πολιτικές αποφάσεις που λαμβάνονται σε όλους τους τομείς και επίπεδα.  Και δυστυχώς σε μια τέτοια σύγκρουση γιγάντων οι παράπλευρες απώλειες για όλους τους μικρότερους είναι από σοβαρές έως τρομακτικές.  Σε αυτή τη δίνη του πολέμου δηλαδή, βρίσκεται και η παγκόσμια οικονομία και θα βρίσκεται για καιρό ακόμα.  Γιατί τα δισεκατομμύρια που δαπανώνται εκεί, φεύγουν ανεπιστρεπτί.  Ενώ θα μπορούσε να επενδυθούν παραγωγικά στην πραγματική οικονομία.  Είναι αυτά τα λεφτά που σε ειρηνικές συνθήκες δεν…. υπάρχουν για να επενδυθούν παραγωγικά, δεν υπάρχουν για κοινωνικά και άλλα μέτρα, αλλά υπάρχουν πλουσιοπάροχα για επεκτατικά σχέδια, επιδρομές, πραξικοπήματα και καταστροφικούς πολέμους.

Μέσα σ΄ αυτή τη δίνη έχει βρεθεί και η Κύπρος.  Σε μια άκρως επικίνδυνη για το μέλλον μας κατάσταση.  Ως αποτέλεσμα της εισβολής και κατοχής μεγάλου τμήματος της πατρίδας μας από την Τουρκία η χώρα μας έχει την ανάγκη στήριξης από διάφορες  χώρες και ομάδες χωρών.  Έχει την ανάγκη της στήριξης των βασικών παγκόσμιων πρωταγωνιστών, κατ’ ελάχιστον στην ουσία του κυπριακού.  Και αυτοί οι παγκόσμιοι πρωταγωνιστές δεν είναι άλλοι πρωτίστως από τα πέντε μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας, και την Ευρωπαϊκή ΄Ένωση της οποία είμαστε κράτος μέλος.  Ως εκ τούτου είμαστε υποχρεωμένοι, τηρώντας αρχές και παγκόσμιες αξίες, αναγνωρίζοντας την ιδιότητα μας ως κράτους μέλους της Ευρωπαϊκής ΄Ένωσης αλλά και συνειδητοποιώντας την ανάγκη στήριξης  την οποία έχουμε και από άλλα κράτη, ειδικά τους «5» μόνιμους του Συμβουλίου Ασφαλείας να είμαστε προσεκτικοί.  Δεν χρειάζονται αφοριστικοί και εξεζητημένοι χειρισμοί.  Δεν χρειάζονται να αλαλάζουμε  προς κάθε κατεύθυνση για να επιδείξουμε καλή θέληση ή να εμφανιζόμαστε ως «βασιλικότεροι του βασιλέως».  Γιατί αποτελεί κοινό  μυστικό ότι στην ιστορία της ανθρωπότητας οι βασιλείς αυτό που δεν επιτρέπουν στους υπηκόους  τους, το επιτρέπουν στους εαυτούς τους.  Κατά συνέπεια είναι αναγκαίο να χειριζόμαστε τα πράγματα με σοβαρότητα, προσοχή και υπευθυνότητα.  Βέβαια να εκφράσω την άποψη πως δυστυχώς εδώ που έχουν φτάσει τα πράγματα διεθνώς, θα πληρωθεί τίμημα από όλα τα μικρά κράτη.  Είτε στην οικονομία, είτε στον πολιτικό τομέα ή και στους δύο τομείς, θα έχουν κόστος.  Σκληρή ίσως διαπίστωση αλλά πραγματική.  Εμείς εδώ οφείλουμε ιδιαίτερη προσοχή.  Γιατί υπάρχει ένας τομέας που δεν αντέχουμε άλλο.  Ένας τομέας  όπου βρισκόμαστε στο παρά ένα, εξαιτίας κυρίως τα τουρκικής στάσης.  Και αυτό είναι το κυπριακό.

Οι χειρισμοί μας ως Πολιτείας πρέπει να είναι ψύχραιμοι και αντικειμενικοί.  Φυσικά οι ευθύνες οποιουδήποτε, πρέπει αν υπάρχουν, να αποδοθούν εφόσον συνιστούν ατόπημα ή αδίκημα κ.ο.κ.    Αυτό όμως δεν υποκαθιστά την ανάγκη στο ευρύτερο πολιτικό επίπεδο οι χειρισμοί να έχουν ως γνώμονα το μέλλον της Κύπρου στα πλαίσια της διεθνούς έννομης τάξης, όπως αυτή υφίσταται.  Η πολιτική αρχών, η πολιτική προάσπισης των εθνικών συμφερόντων και η άσκηση αυτών των πολιτικών με προσοχή, δεν είναι αλληλοσυγκρουόμενα φαινόμενα.  Ζητούμενο είναι η Κύπρος να εξέλθει από τη νέα απίστευτα δύσκολη διεθνή κατάσταση με τι λιγότερη δυνατή ζημιά στους διάφορους τομείς και με κέρδος τουλάχιστον σε ένα.  Στο κυπριακό.  Στο κυπριακό δεν υπάρχει περιθώριο για άλλες ζημιές.  Έχοντας αυτό κατά νου ακολουθεί και ο λογικός συνειρμός ότι στο κυπριακό πρέπει να υπάρξει κέρδος, αξιοποιώντας ακριβώς τα νέα διεθνή δεδομένα.  Κέρδος σημαίνει λύση αρχών στο κυπριακό και απαλλαγή από την τουρκική κατοχή και επικυριαρχία.

Πηγή: e-shocknews.com

Τα άρθρα που δημοσιεύουμε δεν απηχούν αναγκαστικά τις απόψεις μας και δεν δεσμεύουν παρά τους συγγραφείς τους. Η δημοσίευσή τους έχει να κάνει όχι με το αν συμφωνούμε με τις θέσεις που υιοθετούν, αλλά με το αν τα κρίνουμε ενδιαφέροντα για τους αναγνώστες μας.

Διαβάστε επίσης

Πόσο νόμιμες είναι οι κυρώσεις των ΗΠΑ κατά της Ρωσίας