Κάτω από τα όρια ασφαλείας η Παθολογική του Πύργου

Εδώ και δύο χρόνια οι εφημερίες καλύπτονται με αναγκαστικές μετακινήσεις παθολόγων από την Πάτρα και την Τρίπολη. ● «Είναι ένα συνειδητό κυβερνητικό σχέδιο για τη συρρίκνωση και διάλυση της δημόσιας περίθαλψης που βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη», τονίζουν οι νοσοκομειακοί γιατροί της Αχαΐας.

21 Απριλίου 2023

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης εδώ και δύο χρόνια (!) βρίσκεται η παθολογική κλινική του Γενικού Νοσοκομείου Πύργου – η κυριότερη κλινική κάθε νοσοκομείου. Για 24 συνεχόμενους μήνες καλύπτει τις εφημεριακές ανάγκες της μέσα από τις αναγκαστικές μετακινήσεις παθολόγων με «εντέλεσθε» από τα νοσοκομεία και τις δομές πρωτοβάθμιας Υγείας της Πάτρας και της Τρίπολης!

Την ευθύνη για τη μετατροπή του Γενικού Νοσοκομείου Πύργου σε «μαύρη τρύπα» του υγειονομικού χάρτη του νομού Αχαΐας και την υποβάθμιση των 160.000 κατοίκων της Ηλείας σε πολίτες β’ κατηγορίας ως προς την υγειονομική περίθαλψη έχει αποκλειστικά η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας, καταγγέλλει η Ενωση Ιατρών Νοσοκομείων Αχαΐας (ΕΙΝΑ). Το παράδειγμα του Πύργου, λέει μιλώντας στην «Εφ.Συν.» ο Δημήτρης Ζιαζιάς, πρόεδρος της ΕΙΝΑ, «ήδη γίνεται ο κανόνας για τα επαρχιακά νοσοκομεία σε όλη τη χώρα. Είναι ένα συνειδητό κυβερνητικό σχέδιο για τη συρρίκνωση και διάλυση της δημόσιας περίθαλψης που βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη».

Το ιστορικό

Τι συμβαίνει στον Πύργο; Ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή. Πριν από περίπου δύο χρόνια εξαναγκάστηκαν σε παραίτηση οι τρεις τελευταίες γιατρίνες που κατείχαν οργανική θέση στην Παθολογική Κλινική λόγω των τραγικών συνθηκών υπερεργασίας, υπερεφημέρευσης και αυθαιρεσιών του τότε διοικητή. Με ανανέωση εντολών μετακίνησης από όμορες δομές υγείας της περιοχής, απέμειναν δύο παθολόγοι που, πέραν των εφημεριών, κάλυπταν και την τακτική καθημερινή λειτουργία, ωστόσο ο ένας από τους δύο, που διατελεί και συντονιστής διευθυντής, βρίσκεται σε αναρρωτική άδεια λόγω σοβαρότατου προβλήματος υγείας.

Στα δύο αυτά χρόνια, η Παθολογική Κλινική του Γενικού Νοσοκομείου Πύργου λειτουργεί κάτω από τα προβλεπόμενα όρια για την υγεία και την ασφάλεια ασθενών και γιατρών, περιγράφει ο Δ. Ζιαζιάς. Κάθε μέρα διαφορετικός παθολόγος καλείται να εξετάσει και να αντιμετωπίσει έως και 100 με 120 ασθενείς που βλέπει για πρώτη φορά. Ενδεικτικό της διαλυτικής κατάστασης, ότι καθημερινά μόνο από τον νομό Ηλείας το ΕΚΑΒ διακομίζει έως και 20 ασθενείς προς τα νοσοκομεία της Πάτρας.

Τα «ημερήσια φύλλα πορείας» αναγκαστικής μετακίνησης παθολόγων που εκδίδει ο διοικητής της 6ης ΥΠΕ Γιάννης Καρβέλης έχουν γίνει ο κανόνας. Γιατροί που ειδοποιούνται για εφημέρευση στον Πύργο ακόμα και μία ώρα πριν! Γιατροί που για σχεδόν έναν ολόκληρο χρόνο δούλευαν απλήρωτοι και δεν τους καταβάλλονταν ούτε τα έξοδα μετακίνησης. Γιατροί που αναγκάστηκαν σε παραίτηση για να αποφύγουν αυτή την τραγική κατάσταση. Γιατροί που δεν βάζουν τα χαρτιά τους στις λίστες επικουρικών και μόνιμων για νοσοκομεία της Πάτρας για να μη βρεθούν στον Πύργο. Γιατροί που αφήνουν πίσω τους τεράστια κενά στις κλινικές και τα τμήματα από τα οποία φεύγουν για να μπαλώσουν τα κενά στον Πύργο.

ΕΙΝΑ και ΟΕΝΓΕ (Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας) έχουν εξαντλήσει κάθε δυνατό μέσο για την επίλυση του προβλήματος, καταθέτοντας από νωρίς πολύ συγκεκριμένες προτάσεις σε όλους τους αρμοδίους, που έφτασαν μέχρι και στις εισαγγελικές αρχές. Μεταξύ αυτών πρότειναν να χαρακτηριστεί το νοσοκομείο άγονη ζώνη ώστε να δοθούν κίνητρα στους γιατρούς, να προκηρυχθούν στη συνέχεια ταυτόχρονα οι 5 κενές οργανικές θέσεις.

Τι από όλα αυτά έγινε; «Απολύτως τίποτα! Οι πολλαπλές επισκέψεις της κ. Γκάγκα και του κ. Πλεύρη στην περιοχή το μόνο που άφησαν πίσω είναι οι μνημειώδεις δηλώσεις ότι η Ηλεία δεν μπορεί να χαρακτηριστεί άγονη γιατί είναι τουριστικό θέρετρο και έχει εύφορο κάμπο. Την ίδια στιγμή ο δήμαρχος Πύργου βράβευσε τον κ. Καρβέλη με κλάδο ελαίας για τη στήριξή του στο Γ.Ν. Πύργου όταν οι γιατροί κατηγορούνται ως υπεύθυνοι που οι προκηρύξεις αποβαίνουν άκαρπες», τονίζει ο πρόεδρος της ΕΙΝΑ.

Πού βρισκόμαστε σήμερα; «Στο σημείο μηδέν ή και παρακάτω, αν υπάρχει», μας λέει και εξηγεί: «Εχει κοινοποιηθεί ανεπισήμως πρόταση του υπουργείου για μπόνους 900 ευρώ σε όποιον παθολόγο συμφωνήσει για πρωινή επίσκεψη 15 συνεχόμενες μέρες… Επίσης ο Ιατρικός Σύλλογος Ηλείας, σε ρόλο κυβερνητικού λαγού, με ένα κατάπτυστο κείμενό του καλεί το υπουργείο να αναγκάσει τους μεταφερόμενους παθολόγους σε 3μηνες και 6μηνες μετακινήσεις (!) ως “βραχυπρόθεσμη” τάχα λύση».

«Ως εδώ!»

Οι νοσοκομειακοί γιατροί Αχαΐας ζητούν να μη χαθεί άλλος χρόνος, να δοθεί μία βιώσιμη λύση με έκτακτες νομοθετικές ρυθμίσεις, π.χ., οι επιλαχόντες των προκηρύξεων για τις παθολογικές όλης της χώρας να έχουν τη δυνατότητα εφόσον το επιθυμούν να εργαστούν στο Γενικό Νοσοκομείο Πύργου για δύο χρόνια και στη συνέχεια να συνεχίσουν σε νοσοκομείο της επιλογής τους. «Ως εδώ!», φωνάζουν και προειδοποιούν πως δεν θα αφήσουν «να γίνει κανένας γιατρός ο επόμενος σταθμάρχης του συστήματος! Προειδοποιούμε ότι την ευθύνη των πιθανών μαζικών παραιτήσεων παθολόγων λόγω του αίσχους των αναγκαστικών μετακινήσεων θα την έχει αποκλειστικά το υπουργείο και η κυβέρνηση».

Πηγή: www.efsyn.gr

Τα άρθρα που δημοσιεύουμε δεν απηχούν αναγκαστικά τις απόψεις μας και δεν δεσμεύουν παρά τους συγγραφείς τους. Η δημοσίευσή τους έχει να κάνει όχι με το αν συμφωνούμε με τις θέσεις που υιοθετούν, αλλά με το αν τα κρίνουμε ενδιαφέροντα για τους αναγνώστες μας.