Το «ξεσκέπασμα» του Γ.Βαρουφάκη για την απαράδεκτη στάση του στο Γ΄Μνημόνιο

6 Απριλίου 2023

Παραθέτουμε τα πρόσφατα αποκαλυπτικά δημοσιεύματα του «Ριζοσπάστη» που εκθέτουν ανεπανόρθωτα τον Γ.Βαρουφάκη για την απαράδεκτη στάση του στις κρίσιμες μέρες μετά το δημοψήφισμα της 5ης Ιουλίου του 2015 για το Γ΄ Μνημόνιο.

Άλλωστε ο Γ.Βαρουφάκης, πολιτικός του “Όπου Φυσάει ο Άνεμος”, με το πραξικόπημα που διέπραξε την πρώτη βδομάδα της πρώτης κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ, τον Φλεβάρη του 2015, και με το οποίο, σε συμπαιγνία με τον Αλέξη Τσίπρα, υπέγραψε απαράδεκτη συμφωνία, ερήμην του ΣΥΡΙΖΑ, επέκτασης της δανειακής σύμβασης του Β΄ Μνημονίου, άνοιξε ορθάνοιχτα τον δρόμο στη μετάλλαξη του κυβερνώντος κόμματος και στην συνομολόγηση ενός καταστροφικού Γ΄ Μνημονίου σε πλήρη διάσταση με τις αντιμνημονιακές δεσμεύσεις με τις οποίες ήρθε στη κυβέρνηση ο ΣΥΡΙΖΑ.

Ποιος είναι ο πλαστογράφος Κύριε Βαρουφάκη;

Ριζοσπάστης 24/3/23

Μετά την επίθεση στον Γ. Βαρουφάκη, την οποία το ΚΚΕ καταδίκασε από την πρώτη στιγμή ως απαράδεκτη και προβοκατόρικη, το ΜέΡΑ25 διακίνησε μια άθλια ανακοίνωση, σύμφωνα με την οποία έπρεπε «να προβληματιστούν από το σημερινό επεισόδιο αυτοί που διακινούν επί σκοπώ το ψευδές και συκοφαντικό αφήγημα που χρησιμοποίησαν οι σημερινοί φασίστες τραμπούκοι», εννοώντας την κατηγορία που φέρεται να του απηύθυνε ένας από αυτούς ότι «ψήφισε μνημόνιο».

Ξεπερνάμε το γεγονός ότι με αυτόν τον τρόπο αποδίδουν πολιτικά κίνητρα στους προβοκάτορες, στους «μπράβους της νύχτας», όπως τους χαρακτήρισε ο ίδιος ο Βαρουφάκης. Ισως να μην καταλαβαίνουν καν τι επικίνδυνους δρόμους ανοίγει αυτό…

Στη συνέντευξή του στο «Βήμα» το Σαββατοκύριακο που πέρασε, όταν ρωτήθηκε ποιους εννοούσε, ο Γ. Βαρουφάκης έφτασε στο υπέρτατο σημείο αθλιότητας να αναφερθεί στον «Ριζοσπάστη» και κατά συνέπεια στο ΚΚΕ (το οποίο, κατά τ’ άλλα, του επιτίθεται συνεχώς και αυτό τον θλίβει πολύ, όπως συνηθίζει να λέει, αλλά «γυρίζει και το άλλο μάγουλο»…).

Παραθέτουμε αυτούσια ολόκληρη την απάντησή του, για να μην αρχίσει πάλι να λέει ότι τον διαστρεβλώνουμε:

«Την 10η Ιουλίου 2015, τέσσερις μέρες μετά την παραίτησή μου από το Υπουργείο Οικονομικών, η Βουλή κλήθηκε να εξουσιοδοτήσει τον αντικαταστάτη μου, τον κ. Τσακαλώτο, να μεταβεί στις Βρυξέλλες ώστε να διαπραγματευτεί συμφωνία στο Eurogroup. Επειδή εκείνη την ημέρα για λόγους οικογενειακούς απουσίαζα, με επιστολή μου στην Πρόεδρο της Βουλής πράγματι δήλωσα πως, αν βρισκόμουν στη Βουλή, θα εξουσιοδοτούσα τον νέο Υπουργό Οικονομικών “να διαπραγματευτεί στο πλαίσιο του Eurogroup ιδίως όσον αφορά την αναδιάρθρωση του δημόσιου χρέους”Δυστυχώς, άγνωστοι πλαστογράφησαν την επιστολή μου ώστε να φαίνεται ότι εξουσιοδοτούσα τον κ. Τσακαλώτο να υπογράψει σύμβαση με τον ESM, δηλαδή με την τρόικα, χωρίς καν αναφορά στην αναδιάρθρωση χρέους. Την πλαστογραφημένη αυτή επιστολή την πρωτοείδα σε δημοσίευμα του “Ριζοσπάστη” τον Ιούνιο του 2019 το οποίο αμέσως κατήγγειλε το ΜέΡΑ25. Καθώς όμως κανένα ψέμα δεν εκπίπτει ποτέ από το Διαδίκτυο, συνέχισε η αναπαραγωγή της πλαστογραφίας στο πλαίσιο της γελοίας προσπάθειας κάποιων να με παρουσιάζουν ως συνυπογράφοντα το 3ο Μνημόνιο».

Ακούστε, κύριε Βαρουφάκη…

Οταν αποφασίζετε να αναφερθείτε στον «Ριζοσπάστη» και στο ΚΚΕ και μάλιστα για να του απευθύνετε τέτοιες κατηγορίες, τις οποίες συνδέετε και με την επίθεση σε βάρος σας, θα είστε πιο προσεκτικός. Εδώ δεν είναι παιδική χαρά.

Ξεκαθαρίζουμε, λοιπόν, τα εξής:

  • Στις 10 Ιούλη του 2015 οι βουλευτές δεν κλήθηκαν να εξουσιοδοτήσουν τον Ε. Τσακαλώτο για ό,τι επιθυμούσε ο καθένας. Κλήθηκαν να υπερψηφίσουν, να καταψηφίσουν ή να ψηφίσουν «παρών» σε μια εξουσιοδότηση που κατατέθηκε με τη μορφή ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟΥ με ένα άρθρο (τι ειρωνεία…) και το οποίο είχε συγκεκριμένο όνομα. Ποιο ήταν αυτό; Ηταν «Για τη διαπραγμάτευση και σύναψη δανειακής σύμβασης με τον ευρωπαϊκό μηχανισμό σταθερότητας (ESM)».
  • Αυτή η διαπραγμάτευση δεν ήταν τότε σε κάποιο αρχικό στάδιο για να πει κανείς ότι τη στήριξε με την ελπίδα να φέρει κάποιο άλλο αποτέλεσμα από αυτό που τελικά έφερε. Ηταν «στηντελική της φάση», όπως αναφέρεται στην αιτιολογική έκθεση του εν λόγω νομοσχεδίου. Στο ίδιο νομοσχέδιο υπάρχει συνημμένη η επιστολή – αίτημα προς τον ESM για νέα δανειακή σύμβαση, με ημερομηνία 8 Ιούλη 2015, με την οποία η κυβέρνηση δεσμευόταν για τα συγκεκριμένα μέτρα που θα νομοθετούσε στη συνέχεια. Εκεί αναφέρονται ονομαστικά η αύξηση του ΦΠΑ, η κατάργηση του ΕΚΑΣ, οι ιδιωτικοποιήσεις (ανάμεσα στις οποίες και αυτή της ΤΡΑΙΝΟΣΕ…) και όλα τα υπόλοιπα γνωστά βάρβαρα μέτρα του 3ου μνημονίου.
  • Για το συγκεκριμένο νομοσχέδιο, ο Γ. Βαρουφάκης, που εκείνη τη μέρα απουσίαζε από τη Βουλή, δήλωσε με επιστολή του ότι αν ήταν παρών θα ψήφιζε «ΝΑΙ». Δηλαδή, αν ήταν παρών, η ψήφος του θα αθροιζόταν με αυτές του Τσίπρα, του Μητσοτάκη, του Βενιζέλου, του Καμμένου και του Σταύρου Θεοδωράκη. Ολοι αυτοί ψήφισαν «ΝΑΙ» εκείνη τη μέρα, δηλαδή έδωσαν τη συγκατάθεσή τους, τουλάχιστον σε πρώτη φάση, για τη σύναψη του 3ου μνημονίου και για συγκεκριμένα αντιλαϊκά μέτρα.

Στη συνέχεια ο Γ. Βαρουφάκης καταψήφισε το 1ο και υπερψήφισε το 2ο από τα «πακέτα» με τα αντιλαϊκά προαπαιτούμενα για τη σύναψη της δανειακής σύμβασης/μνημόνιο, εκδίδοντας, μάλιστα, και ανακοίνωση με την οποία εξηγούσε τους λόγους. Αυτό περιείχε τις απαράδεκτες τροποποιήσεις υπέρ των τραπεζών στον Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας και την ενσωμάτωση της Οδηγίας 2014/59 της ΕΕ σχετικά με την «εξυγίανση» των τραπεζών. Καταψήφισε την ίδια τη δανειακή σύμβαση/μνημόνιο όταν ήρθε στη Βουλή στις 14 Αυγούστου, ενώ δεν ήταν βουλευτής το επόμενο διάστημα, όταν ψηφίζονταν οι εφαρμοστικοί νόμοι του 3ου μνημονίου. Νωρίτερα, τον Φλεβάρη του 2015, είχε υπογράψει ως υπουργός Οικονομικών την επέκταση του 2ου μνημονίου.

Με βάση αυτά, που είναι καταγεγραμμένα γεγονότα και όχι αντικείμενο φιλολογικής συζήτησης για το αν έγιναν ή δεν έγιναν, έχει και ο ίδιος το μερίδιο που του αναλογεί για όσα τράβηξε και συνεχίζει να τραβάει ο λαός μας με τα μνημόνια. Τίποτα λιγότερο, τίποτα περισσότερο.

  • Η επιστολή που δημοσίευσε ο «Ριζοσπάστης» το 2019 και δημοσιεύουμε ξανά σήμερα, με την οποία ο Γ. Βαρουφάκης δήλωσε την πρόθεσή του να ψηφίσει «ΝΑΙ» στο νομοσχέδιο που ψηφιζόταν στις 10 Ιούλη 2015 και στην οποία αναφέρεται (όπως γίνεται πάντα σε αυτήν την περίπτωση) αναλυτικά ο τίτλος του νομοσχεδίου, είναι κατατεθειμένη στα επίσημα πρακτικά της Βουλής. Οποιος ενδιαφέρεται να τη βρει μπορεί να επισκεφθεί την επίσημη ιστοσελίδα της Βουλής στον σύνδεσμο https://www.hellenicparliament.gr/Praktika/Synedriaseis-Olomeleias?sessionRecord=94101ba5-20aa-41e2-90bd-a4d20051b3ed, να ανοίξει το PDF που εμφανίζεται εκεί και να πάει στη σελίδα 29.

Αν η επιστολή που εμφανίζεται εκεί είναι πλαστή, όπως ισχυρίζεται ο Γ. Βαρουφάκης, ας κατηγορήσει για πλαστογραφία το κόμμα στου οποίου την Κοινοβουλευτική Ομάδα ανήκε τότε, δηλαδή τον ΣΥΡΙΖΑ, ή το προεδρείο της Βουλής. Πάντως, όχι το ΚΚΕ και τον «Ριζοσπάστη». Αλλά και στο σημείο 3:35:46 του επίσημου οπτικοακουστικού υλικού της συγκεκριμένης συνεδρίασης, που μπορεί κανείς να βρει στον σύνδεσμο https://www.hellenicparliament.gr/Vouli-ton-Ellinon/ToKtirio/Fotografiko-Archeio/#4ddeb98a-d426-4300-b0ef-a4d2013e7c36, ακούγεται ο πρόεδρος της Βουλής, Α. Μητρόπουλος, να ανακοινώνει στο Σώμα τη λήψη της επιστολής του Γ. Βαρουφάκη.

Σε κάθε περίπτωση, όπως και ο ίδιος παραδέχεται, εκείνη τη μέρα ψήφισε «ΝΑΙ» με επιστολική ψήφο σε κάποιο νομοσχέδιο. Και εκείνη τη μέρα ψηφιζόταν το συγκεκριμένο νομοσχέδιο, με τον συγκεκριμένο τίτλο και το συγκεκριμένο περιεχόμενο και όχι οτιδήποτε άλλο μπορεί εκείνος να φαντάζεται.

Αυτά τα ολίγα και ελπίζουμε να μη χρειαστεί να επανέλθουμε, γιατί έχουμε και πιο σοβαρά ζητήματα να ασχοληθούμε αυτήν την περίοδο…

Κ.


ΜΕΡΑ-25: Επιβεβαιώνει τα δημοσιεύματα του «Ριζοσπάστη»

Ριζοσπάστης 30/3/23

Σε χτεσινή του ανακοίνωση το ΜέΡΑ25 επιβεβαιώνει ότι τα όσα έχει αναδείξει με δημοσιεύματά του ο «Ριζοσπάστης», σχετικά με την επιστολική ψήφο του Γ. Βαρουφάκη στις 10 Ιουλίου 2015, δεν είναι ούτε προϊόντα πλαστογραφίας εκ μέρους της εφημερίδας μας ούτε ψευδή.
Οπως αναφέρει στην ανακοίνωσή του το κόμμα Βαρουφάκη: «Η πλαστή επιστολή βρίσκεται, πράγματι, ενσωματωμένη στα πρακτικά της ΙΣΤ΄ ΠΕΡΙΟΔΟΥ της Βουλής (σ.σ. τα bold είναι δικά μας) Η προέλευσή της είναι, υποθέτουμε, η γραμματεία της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ. Το πώς η αυθεντική επιστολή του Γιάνη Βαρουφάκη προς την Πρόεδρο της Βουλής παραποιήθηκε έως ότου φτάσει στα πρακτικά της Βουλής υπό τη μορφή που δημοσίευσε ο “Ριζοσπάστης”, αυτό είναι θέμα που δεν αφορά ούτε τον Γιάνη Βαρουφάκη ούτε το ΜέΡΑ25».Μάλιστα, το ΜέΡΑ25 κατέθεσε στη Βουλή την – κατά το ίδιο – έγκυρη επιστολή του Γ. Βαρουφάκη, ενώ, πέρα από διάφορες ακροβασίες, καταγγέλλει ότι στην επιστολή που είναι δημοσιευμένη στα ηλεκτρονικά πρακτικά της Βουλής «η υπογραφή δεν είναι η υπογραφή του Γιάνη Βαρουφάκη (κάτι που η πιο στοιχειώδης γραφολογική μελέτη αποδεικνύει)»!Παρ’ όλα αυτά, προκύπτουν ορισμένα ερωτήματα:

  • Δεν καταλαβαίνουμε με ποιον τρόπο η δημοσιευμένη στα επίσημα πρακτικά της Βουλής επιστολή – που κατά τον Γ. Βαρουφάκη είναι πλαστή – «δεν αφορά ούτε τον Γιάνη Βαρουφάκη ούτε το ΜέΡΑ25». Επί χρόνια υπήρχε ένα – σύμφωνα με το ΜέΡΑ25 – «προϊόν πλαστογραφίας» αναρτημένο στον επίσημο ιστότοπο της Βουλής, όμως μέχρι το 2019 ΟΥΔΕΠΟΤΕ είχε καταγγελθεί, δηλαδή επί 4 ολόκληρα χρόνια! Μάλιστα εκείνη την περίοδο ήταν από τα πρώτα θέματα στα ΜΜΕ η επιστολική ψήφος του κυρίου Βαρουφάκη. Δύσκολο λοιπόν να μην κατάλαβε την «πλαστογραφία» ο κ. Βαρουφάκης. Κι αν την κατάλαβε, γιατί δεν κατήγγειλε τότε τον ΣΥΡΙΖΑ; Γιατί δεν κατήγγειλε τα ΜΜΕ που αναφέρονταν στην επιστολική ψήφο του ως έκφραση συμφωνίας του με το συγκεκριμένο νομοσχέδιο, με το συγκεκριμένο περιεχόμενο και τον συγκεκριμένο τίτλο, «Για τη διαπραγμάτευση και σύναψη δανειακής σύμβασης με τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ESM)»;
  • Δεν καταλαβαίνουμε με ποιον τρόπο φέρει ευθύνη ο «Ριζοσπάστης» για το γεγονός ότι – σύμφωνα με το ΜέΡΑ25 – η επιστολή πλαστογραφήθηκε από τη Γραμματεία της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ εκείνης της περιόδου, δηλαδή το καλοκαίρι του 2015.
  • Τέλος, εντύπωση προκαλεί ότι τόσο στην ανακοίνωση του ΜέΡΑ25, όσο και στην αντίστοιχη παρέμβαση του Κλ. Γρηγοριάδη χθες στη Βουλή, βγάζουν μάτι τα …πολλά λόγια για τον «Ριζοσπάστη» – το δημοσίευμα του οποίου αποδείχθηκε πανηγυρικά ότι ήταν αληθές – και την ίδια ώρα τα …διακριτικά σχόλια για όσους το κόμμα Βαρουφάκη καταγγέλλει ως πλαστογράφους, δηλαδή τον ΣΥΡΙΖΑ!

Απάντηση στον Κλ. Γρηγοριάδη στη Βουλή έδωσε η βουλευτής του ΚΚΕ Διαμάντω Μανωλάκου, ξεκαθαρίζοντας πως ο «Ριζοσπάστης» αξιοποιεί ό,τι είναι επίσημα καταχωρημένο στα πρακτικά της Βουλής και πως «αν κάτι πλαστογραφήθηκε στη Βουλή, είναι θέμα του ΜέΡΑ25 να το ερευνήσει και να το αναδείξει».

Το ερώτημα παραμένει:

Γιατί δεν το έκανε μέχρι το 2019;

Το να πουλάς τρέλα «κι όποιος θέλει αγοράζει» είναι εύκολο, το δύσκολο είναι να απαντήσεις στα συγκεκριμένα και πραγματικά γεγονότα.

Πηγή: iskra.gr

Τα άρθρα που δημοσιεύουμε δεν απηχούν αναγκαστικά τις απόψεις μας και δεν δεσμεύουν παρά τους συγγραφείς τους. Η δημοσίευσή τους έχει να κάνει όχι με το αν συμφωνούμε με τις θέσεις που υιοθετούν, αλλά με το αν τα κρίνουμε ενδιαφέροντα για τους αναγνώστες μας.