Εθνικιστικό προεκλογικό μανιφέστο από τον Ερντογάν: «Τα βήματα της Ελλάδας αποτελούν απειλή»

Εκλογές στην Τουρκία – «Τα νησιά δεν έχουν υφαλοκρηπίδα και το δηλώσαμε στον ΟΗΕ» αναφέρει το κόμμα του Ερντογάν

12 Απριλίου 2023

Σε εθνικιστικούς τόνους επανήλθε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, όπως δείχνει το προεκλογικό μανιφέστο που μοίρασε στους υποψήφιους βουλευτές του κόμματός του, ενόψει των εκλογών της 14ης Μαΐου στην Τουρκία.

Στο μανιφέστο, ο Ερντογάν διαμηνύει ότι το Αιγαίο και η Ανατολική Μεσόγειος αποτελούν βασικούς πυλώνες της «Γαλάζιας Πατρίδας».

«Το Αιγαίο και η Αν. Μεσόγειος είναι από τους βασικούς πυλώνες της Γαλάζιας Πατρίδας μας και εκεί θα προστατεύσουμε τα νόμιμα συμφέροντα της χώρας μας όπως και της «ΤΔΒΚ» επιστρατεύοντας όλες τις δυνατότητες μας. Τα βήματα της Ελλάδας που παραβιάζουν το διεθνές δίκαιο και τις συνθήκες απειλούν την ασφάλεια της Τουρκίας σε Αιγαίο και Αν Μεσόγειο. Αυξάνεται ο ενεργειακός περιφερειακός ανταγωνισμός», αναφέρει το μανιφέστο, όπως μετέδωσε ο ΣΚΑΪ.

Στο ίδιο μανιφέστο, το κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ) αναφέρει ότι τα νησιά δεν έχουν υφαλοκρηπίδα, κάτι που έχει δηλωθεί στον ΟΗΕ.

«Τα εξωτερικά μας όρια της υφαλοκρηπίδας μας τα δηλώσαμε στον ΟΗΕ. Στις 13 Νοεμβρίου του 2019 στην κοινοποίηση που κάναμε στον ΟΗΕ δηλώσαμε πως τα θαλάσσια σύνορα μας εκτείνονται μέχρι το όριο των χωρικών υδάτων των νησιών που βρίσκονται στην περιοχή. Δηλώσαμε πως τα νησιά δεν μπορούν να έχουν επήρεια που να εμποδίζουν την υφαλοκρηπίδα μας. Στις 18 Μαρτίου του 2020 ενημερώσαμε τον ΟΗΕ για τα εξωτερικά όρια της υφαλοκρηπίδας μας στην Αν. Μεσόγειο», σημειώνει.

«Εγώ κατάφερα να κάνω την Αγιά Σοφία τζαμί»

Στο σημείωμα, ο Τούρκος πρόεδρος επανέλαβε την ικανοποίησή του για τη μετατροπή της Αγίας Σοφιάς σε τζαμί. «Στο παρελθόν έλεγαν “σε αυτή τη γεωγραφία, δεν μπορεί να γίνει, δεν μπορούν να το τολμήσουν”.

Αποδείξαμε ότι όλα μπορούν να πραγματοποιηθούν. Υπάρχουν παραδείγματα όπως η ήττα των πραξικοπηματιών μέχρι την επαναλειτουργία της Αγιάς Σοφιάς ως τζαμί και τις επιχειρήσεις πέραν των συνόρων. Έλεγε ο ποιητής: Θα ανοίξει η Αγιά Σοφιά, θα ανοίξει, θα ανοίξει. Και εγώ το διάβασα τότε αυτό. Και τι έγινε; Άνοιξε η Αγιά Σοφιά και αυτό το καταφέραμε εμείς»., αναφέρει.

Τούρκος ναύαρχος εν αποστρατεία: Το Anadolu δεν είναι αεροπλανοφόρο

Την ίδια ώρα, Τούρκος ναύαρχος εν αποστρατεία σχολίασε ότι το αεροπλανοφόρο που εγκαινιάστηκε πριν λίγες ημέρες είναι κάτι άλλο.

«Στην πραγματικότητα αυτό δεν είναι ένα αεροπλανοφόρο. Είναι ένα πλοίο αμφίβιων επιχειρήσεων. Αν δείτε το τι γράφει στο πλοίο αναφέρει L 400. Είναι το πρώτο γράμμα της λέξης Landing. Εδώ μιλάμε για πλοίο αποβάσεων. Υπάρχει μια πλατφόρμα πτήσεων. Εγώ ξεκίνησα το σχέδιο αυτό και δεν υπάρχει κάποιος που να το ξέρει καλύτερα. Τώρα μας λένε πως είναι πλοίο μη επανδρωμένων αεροσκαφών. Ξέρετε τι είναι αυτό, Είναι σα να μας λένε ‘δεν μας έμεινε παντελόνι, να σας δώσουμε πουκάμισο’! Ακούστε στις ναυμαχίες και στα σχέδια δεν υπάρχει τέτοιου είδους πλοίο», είπε ο ναύαρχος.

Ο διάλογος του Ερντογάν με τον γαμπρό του για τα μη επανδρωμένα

Παράλληλα, τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης μετέδωσαν τον διάλογο του Ερντογάν με τον γαμπρό του, Σελτσούκ Μπαϊρακτάρ, ο οποίος είναι ο ιδιοκτήτης της εταιρίας που φτιάχνει τα τουρκικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη.

Ο Ερντογάν επισκέφθηκε το αεροπλανοφόρο όπου πάνω είχαν τοποθετηθεί τα Kizilelma και ακολούθησε ο εξής διάλογος:

– Ερντογάν: Σελτσούκ! Πότε θα απογειώσετε το Κizilelma;
– Γαμπρός: Από το πλοίο; Συνεχίζονται οι δοκιμαστικές πτήσεις. Αν θέλει ο Θεός το 2025!
– Ερντογάν: Άρα πάει για το 2025. Απογείωση και προσγείωση;
– Σελτσύκ Μπαϊρακτάρ: Ναι απογείωση και προσγείωση. Όμως έχουμε και το Bayraktar .Aν θέλει ο Θεός εκείνο το 2024.
– Φέτος θα πραγματοποιήσει την πρώτη του πτήση. Μετά θα έρθει στο πλοίο και αφού γίνουν οι προεργασίες και οι προετοιμασίες τότε θα προχωρήσουμε το Kizilelma. Συνεχίζουμε τις εργασίες του Kizilelma και η παραγωγή του θα ολοκληρωθεί το 2024.
– Ερντογάν: Πόσα Κizilelma έχουμε;
– Μπαϊρακτάρ: Δυο. Το ένα το έχουμε εδώ και πάνω του έχετε την υπογραφή σας.

Πηγή: www.protothema.gr

Τα άρθρα που δημοσιεύουμε δεν απηχούν αναγκαστικά τις απόψεις μας και δεν δεσμεύουν παρά τους συγγραφείς τους. Η δημοσίευσή τους έχει να κάνει όχι με το αν συμφωνούμε με τις θέσεις που υιοθετούν, αλλά με το αν τα κρίνουμε ενδιαφέροντα για τους αναγνώστες μας.