Ο σπουδαίος μαθηματικός Κωνσταντίνος Καραθεοδωρή

2 Φεβρουαρίου 2023

Πολυμαθής, δραστήριος και ακάματος ο κορυφαίος Έλληνας μαθηματικός Κωνσταντίνος Καραθεοδωρή (Constantin Carathéodory, 13 Σεπτεμβρίου 1873 – 2 Φεβρουαρίου 1949) παρήγαγε σπουδαίο έργο σημαδεύοντας την επιστήμη των μαθηματικών αλλά και συνεισφέροντας σε άλλα πεδία με τα συγράμματά του.

«Ένας από τους λαμπρότερους μαθηματικούς, έχει ουσιαστικά εμπλουτίσει και επηρεάσει αποφασιστικά την επιστήμη. Ένας άνδρας με ασυνήθιστη και πλατιά παιδεία, ως ανήκων στο Ελληνικό έθνος με το υψιπετές πνεύμα του και την ουσιαστική αναζήτηση της γνώσης, συνέχισε την παράδοση και την κληρονομιά της κλασικής Ελλάδος» είπε για τον Καραθεοδωρή ο Γερμανός μαθηματικός Oskar Perron.

Γεννήθηκε στο Βερολίνο στις 13 Σεπτεμβρίου του 1873. Γιος διπλωμάτη, μεγάλωσε σε ευρωπαϊκές πρωτεύουσες και σπούδασε σε Βρυξέλλες, Ριβιέρα και το Σαν Ρέμο. Στο Βέλγιο βραβεύτηκε δις σε διαγωνισμούς μαθηματικών. Με την αποφοίτησή του από τη Στρατιωτική Σχολή του Βελγίου, το 1895, την οποία του επέβαλλε ο πατέρας του, ο Καραθεοδωρή αποδέχεται πρόσκληση του θείου του ο οποίος ήταν γενικός διοικητής της Κρήτης, και επισκέπτεται τα Χανιά όπου γνωρίστηκε με τον Ελευθέριο Βενιζέλο με τον οποίο θα διατηρήσει φιλική σχέση.

Το 1898 μεταβαίνει στην Αίγυπτο ως μηχανικός στην βρετανική εταιρεία που κατασκεύαζε το φράγμα στο Ασουάν. Εκεί συνεχίζει να μελετά μαθηματικά συγγράμματα, ενώ έκανε και μετρήσεις στην κεντρική είσοδο της πυραμίδας του Χέοπα, τις οποίες και δημοσίευσε. Στην Αίγυπτο αποφάσισε ότι τα Μαθηματικά ήταν η επιστήμη που ασκούσε τη μεγαλύτερη γοητεία και στα 27 του μεταβαίνει στη Γερμανία για να σπουδάσει για δυο χρόνια μαθηματικά.

Διαβάστε τη συνέχεια στο tvxs.gr


Πεθαίνει ο σπουδαίος μαθηματικός, που καθοδήγησε τον Αϊνστάιν, αλλά δεν αποδέχτηκαν οι συνάδελφοί του στην Ελλάδα

2 Φεβρουαρίου 2023

Μια μέρα σαν σήμερα, 2 Φεβρουαρίου του 1950 πεθαίνει στο Μόναχο ο Κωνσταντίνος Καραθεοδωρή (δίχως κατάληξη «ς» και με περιπσωμένη)… Μπορεί ο λαμπρός Έλληνας μαθηματικός να ήταν από εκείνους που στάθηκαν αρωγοί στον Άινσταϊν, όμως οι Έλληνες συνάδελφοί του, τον απαξίωσαν. Τι περίεργο για την Ελλάδα…

Ποιος ήταν ο Κωνσταντίνος Καραθεοδωρή; Ήταν ο σπουδαίος μαθηματικός – μηχανικός, καθηγητής σε τέσσερα γερμανικά πανεπιστήμια, αλλά και στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο· ήταν ο επιστήμων που ανέλαβε με την εντολή του Ελευθέριου Βενιζέλου να οργανώσει το Πανεπιστήμιο της Ιωνίας στη Σμύρνη, ενώ δίδαξε στα πανεπιστήμια της Αθήνας, της Θεσσαλονίκης, στο Χάρβαρντ και στην Καλιφόρνια.

Και τέλος ήταν το κορυφαίο ελληνικό μυαλό, που του ανατέθηκε, από τους μικρόψυχους συναδέλφους του, η διδασκαλία του μαθήματος «Στοιχεία των Μαθηματικών», σε πρωτοετείς φοιτητές στο ελληνικό πανεπιστήμιο! Ο Καραθεοδωρή υποχρεώθηκε από την στάση των συναδέλφων, αλλά και των φοιτητών να εγκαταλείψει την Ελλάδα. Ποιος; Ένα από τα σπουδαιότερα μαθηματικά μυαλά που γεννήθηκαν στη Γη!

Ο Βενιζέλος, φίλος του Καραθεοδωρή, είχε αναθέσει στον διαπρεπή Έλληνα την οργάνωση και λειτουργία του Ιωνικού Πανεπιστημίου στη Σμύρνη. Στο έργο αυτό ο Καραθεοδωρή αφιερώθηκε ολόψυχα, εγκαταλείποντας τη θέση του καθηγητή στο Πανεπιστήμιο του Βερολίνου! Εντός δυόμιση χρονών ο Καραθεοδωρή εκπλήρωσε τον στόχο του οργανώνοντας τη λειτουργία του Πανεπιστημίου, που θα άνοιγε τις πύλες του στα τέλη του 1922, αλλά… Πηγές αναφέρουν ότι, ο Καραθεοδωρή ήταν ένας από τους τελευταίους που εγκατέλειψαν τη Σμύρνη πριν από την καταστροφή.

Διαβάστε τη συνέχεια στο www.ethnos.gr