Στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων στέλνονται στην Ουκρανία!

Σε Κίεβο, Λβιβ, Χερσώνα, Οδησσό και αλλού αναλαμβάνει «δράση» η κυβέρνηση στο πλαίσιο της αντιδραστικής ευρωενωσιακής αποστολής «EUAM Ukraine»

3 Φεβρουαρίου 2023

Για τα επόμενα επεισόδια στη βαθιά εμπλοκή της χώρας και των Ενόπλων Δυνάμεων στη φωτιά του πολέμου που μαίνεται στην Ουκρανία ετοιμάζεται η κυβέρνηση, αφού σύμφωνα με πληροφορίες πλέον αναζητά και προσωπικό για τη στελέχωση σωμάτων που θα βρεθούν σε Κίεβο, Λβιβ, Οδησσό και Χερσώνα.

Πρόκειται για μια πολύ σοβαρή εξέλιξη που αποκαλύπτει σήμερα ο «Ριζοσπάστης» και αφορά τη συμμετοχή της χώρας μας ακόμα και με προσωπικό στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο, μετά τις αποστολές στρατιωτικού υλικού και τη διάθεση λιμανιών, αεροδρομίων και άλλων στρατιωτικών υποδομών για τη διέλευση των ΝΑΤΟικών όπλων προς τη γραμμή του πυρός.

Πιο συγκεκριμένα, μιλάμε για την πρόσκληση που απευθύνει το υπουργείο Αμυνας σε στελέχη, μετά από «πρόσκληση της ΕΕ», για συνδρομή στην EUAM Ukraine. Πρόκειται για τη λεγόμενη «συμβουλευτική αποστολή της ΕΕ» στην Ουκρανία που έχει εγκατασταθεί στη χώρα από το 2014, μετά το πραξικόπημα, συμβάλλοντας στην εδραίωση της ευρωενωσιακής παρουσίας.

Στην ουσία, είναι «σώμα» που έχει σταλεί στην Ουκρανία για τη στήριξη της αντιδραστικής κυβέρνησης του Κιέβου, που προέκυψε μετά το πραξικόπημα του Μαϊντάν, και το οποίο αναλαμβάνει «στήριξη» στον τομέα της πολιτικής ασφάλειας, ενισχύοντας την άγρια επίθεση στον ουκρανικό λαό. Η ίδια η EUAM αυτοσυστήνεται ως «αποστολή στην Ουκρανία» για την υποστήριξή της στην «επιβολή του νόμου», παρέχοντας «στρατηγικές συμβουλές», «κατάρτιση» και άλλα παρόμοια, στην ουσία κατασταλτικά μέσα.

Αν τα παραπάνω ήταν το περιεχόμενο δράσης της EUAM πριν τον ιμπεριαλιστικό πόλεμο που ξέσπασε στην Ουκρανία, προφανώς σήμερα η αποστολή προσαρμόζεται στις ίδιες τις ανάγκες για τη διεξαγωγή του πολέμου. Ετσι στο site της ξεκαθαρίζει ότι «συνεχίζει να υποστηρίζει τους Ουκρανούς εταίρους της στον τομέα της μεταρρύθμισης της πολιτικής ασφάλειας, με στόχο να δούμε την Ουκρανία ως ένα ανεξάρτητο και ευημερούν κράτος». Μάλιστα υποστηρίζει ότι μεταξύ άλλων ασχολείται με την «έρευνα και τη δίωξη διεθνών εγκλημάτων», στο πλαίσιο των ιμπεριαλιστικών αντιπαραθέσεων ανάμεσα στο ΝΑΤΟ και τη Ρωσία.

Δηλαδή ενισχύεται η συγκρότηση ενός ακόμα στρατιωτικού σώματος, στο οποίο τρέχει μάνι – μάνι να εμπλακεί και η ελληνική κυβέρνηση, στέλνοντας προσωπικό εκτός συνόρων, το οποίο θα δρα με την κάλυψη της ΕΕ, και βεβαίως σε άμεση συνεργασία με το ΝΑΤΟ, αν κι αυτό τυπικά δεν αναφέρεται πουθενά στη σχετική πρόσκληση.

Η πρόκληση λοιπόν αυτή από το ΥΠΕΘΑ προς το προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων αφορά, όπως σημειώνεται και στο σχετικό έγγραφο που έχουμε στη διάθεσή μας, «την κάλυψη κενών θέσεων, με 12μηνη διάρκεια ανάπτυξης», και η λήξη προθεσμίας υποβολής ενδιαφέροντος είναι η σημερινή μέρα, 3 Φεβρουαρίου 2023. Μάλιστα, για τη συγκεκριμένη αποστολή, το έγγραφο του ΥΠΕΘΑ ζητάει και έκθεση για το «αναλυτικό κόστος», το οποίο όπως αναφέρει επιβαρύνει το κάθε κράτος – μέλος για την «αποζημίωση, ιατρική κάλυψη, έξοδα μετακίνησης και οποιαδήποτε άλλη δαπάνη», και όχι την ίδια την ΕΕ που συγκροτεί το συγκεκριμένο σώμα. Δηλαδή ο λαός φορτώνεται και τα σχετικά έξοδα, σαν να μην έφταναν οι κίνδυνοι από τη βαθιά εμπλοκή στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο.

Από τα στοιχεία που έχουμε στη διάθεσή μας, φαίνεται λοιπόν ότι το ΥΠΕΘΑ αναζητά τουλάχιστον 19 στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων για να εγκατασταθούν στο Κίεβο (κέντρο και περίχωρα), άλλα 4 για την πόλη της Λβίβ και αρκετούς ακόμα για άλλες πόλεις της Ουκρανίας. Οι θέσεις στη σχετική λίστα αφορούν τις δουλειές που καλείται να αναλάβει η Ελλάδα μέσα στις εμπόλεμες ζώνες, όπως συμβούλους για «διαχείριση συνόρων», για «δίωξη οργανωμένου εγκλήματος», «προστασία μαρτύρων», «δίωξη διεθνούς εγκλήματος», «εθνική και κρατική ασφάλεια» και άλλα παρόμοια. Δηλαδή σε τομείς που εμπλέκονται άμεσα με την ίδια τη διεξαγωγή του πολέμου στην Ουκρανία και στους οποίους υπενθυμίζουμε ότι αλωνίζουν οι φασίστες των «ταγμάτων του Αζόφ», που πριν μερικούς μήνες χειροκροτούσαν σύσσωμες οι κοινοβουλευτικές ομάδες των ΝΔ – ΣΥΡΙΖΑ – ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ στη Βουλή.

Μετά από όλα τα παραπάνω, μόνο ως ειρωνεία μπορεί να εκληφθεί ο χαρακτηρισμός της αποστολής από την κυβέρνηση στα σχετικά έγγραφα ως «μη στρατιωτικής».

Σημειώνεται ότι παράλληλα «τρέχει» από την κυβέρνηση αναζήτηση προσωπικού των Ενόπλων Δυνάμεων, που θα μεταβεί και στην Αρμενία μετά από αντίστοιχη πρόσκληση στο πλαίσιο της Κοινής Πολιτικής Ασφάλειας και Αμυνας της ΕΕ (EU Mission in Armenia). Και αυτή η αποστολή θα έχει 12μηνη διάρκεια και σύμφωνα με το σχετικό έγγραφο η προθεσμία υποβολής ενδιαφέροντος έληγε στις 13/1/23.

Πηγή: www.rizospastis.gr

Τα άρθρα που δημοσιεύουμε δεν απηχούν αναγκαστικά τις απόψεις μας και δεν δεσμεύουν παρά τους συγγραφείς τους. Η δημοσίευσή τους έχει να κάνει όχι με το αν συμφωνούμε με τις θέσεις που υιοθετούν, αλλά με το αν τα κρίνουμε ενδιαφέροντα για τους αναγνώστες μας.