02/08/2022
«Μια παρεξήγηση, έναν λάθος υπολογισμό από τον πυρηνικό αφανισμό» βρίσκεται η ανθρωπότητα προειδοποίησε ο ΓΓ του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες κάνοντας λόγο για «πυρηνικό κίνδυνο που δεν έχει παρατηρηθεί από την κορύφωση του Ψυχρού Πολέμου».
Ο ίδιος, κατά την έναρξη της διάσκεψης των χωρών που ανήκουν στη Συνθήκη Μη Εξάπλωσης των Πυρηνικών, στη Νέα Υόρκη κάλεσε, σύμφωνα με το france24.com, τα έθνη «να βάλουν την ανθρωπότητα σε μια νέα πορεία προς έναν κόσμο χωρίς πυρηνικά όπλα» σημειώνοντας μάλιστα ότι «μέχρι στιγμής, ήμασταν εξαιρετικά τυχεροί. Αλλά η τύχη δεν είναι στρατηγική. Ούτε αποτελεί ασπίδα στις γεωπολιτικές εντάσεις που καταλήγουν σε πυρηνική σύγκρουση».
Με φόντο τον πόλεμο στην Ουκρανία, και τις εντάσεις στην κορεατική χερσόνησο και στη Μέση Ανατολή, ο ΓΓ του ΟΗΕ δήλωσε ότι η διάσκεψη είναι «μια ευκαιρία να ενισχυθεί» η Συνθήκη Μη Εξάπλωσης των Πυρηνικών και «να την καταστήσουμε κατάλληλη για τα όσα ανησυχητικά συμβαίνουν στον κόσμο, γύρω μας».
«Η εξάλειψη των πυρηνικών όπλων είναι η μόνη εγγύηση ότι δεν θα χρησιμοποιηθούν ποτέ», υπογράμμισε ο Αντόνιο Γκουτέρες, προσθέτοντας ότι θα επισκεφθεί τη Χιροσίμα στις 6 Αυγούστου, 77 χρόνια από τον βομβαρδισμό των ΗΠΑ με πυρηνικά.
«Σχεδόν 13.000 πυρηνικά όπλα βρίσκονται τώρα σε οπλοστάσια σε όλο τον κόσμο. Όλα αυτά σε μια περίοδο που οι κίνδυνοι διάδοσης αυξάνονται και τα προστατευτικά κιγκλιδώματα για την αποτροπή της κλιμάκωσης εξασθενούν», πρόσθεσε ο Αν. Γκουτέρες.
Υπενθυμίζεται ότι τον περασμένο Ιανουάριο, τα πέντε μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ (ΗΠΑ, Κίνα, Ρωσία, Βρετανία και Γαλλία) είχαν δεσμευτεί να αποτρέψουν την περαιτέρω διάδοση των πυρηνικών όπλων.
Επιστολή Πούτιν: «Σε έναν πυρηνικό πόλεμο δεν υπάρχουν νικητές»
Ο ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν δήλωσε σήμερα ότι σε έναν πυρηνικό πόλεμο δεν υπάρχουν νικητές και τόνισε πως ένας τέτοιος πόλεμος δεν πρέπει καν να ξεκινήσει. Ο ισχυρός άνδρας του Κρεμλίνου διατύπωσε αυτήν τη θέση σε επιστολή του προς τους συμμετέχοντες στη διάσκεψη για τη Συνθήκη Μη Διάδοσης των Πυρηνικών Όπλων, η οποία φιλοξενείται στην έδρα του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη. «Ξεκινάμε από το γεγονός ότι δεν μπορούν να υπάρξουν νικητές σε έναν πυρηνικό πόλεμο και (ένας τέτοιος πόλεμος) δεν πρέπει ποτέ να ξεκινήσει», ανέφερε ο Πούτιν στην επιστολή του.
Το μήνυμα του ισχυρού άνδρα του Κρεμλίνου προς τη διάσκεψη, πέντε μήνες μετά την έναρξη της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, είχε προφανώς στόχο να κατευνάσει τη διεθνή ανησυχία, παρουσιάζοντας τη Ρωσία ως μια «υπεύθυνη» πυρηνική δύναμη. Έρχεται, όμως, σε αντίθεση με προηγούμενες εξαγγελίες του ίδιου και άλλων ρώσων πολιτικών, οι οποίες έχουν εκληφθεί από τη Δύση ως συγκεκαλυμμένες πυρηνικές απειλές.
Στο διάγγελμα της 24ης Φεβρουαρίου για την έναρξη της «ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης» -όπως αποκαλεί η Μόσχα την εισβολή στην Ουκρανία-, ο Πούτιν έκανε αναφορά στο πυρηνικό οπλοστάσιο της Ρωσίας και προειδοποίησε τις ξένες δυνάμεις πως οποιαδήποτε απόπειρα παρέμβασης «θα σας οδηγούσε σε τέτοιες συνέπειες που δεν έχετε συναντήσει ποτέ στην ιστορία σας».
Λίγες ημέρες αργότερα, έδωσε εντολή στις πυρηνικές δυνάμεις της Ρωσίας να τεθούν σε κατάσταση συναγερμού.
Ο πόλεμος στην Ουκρανία ανέβασε τις γεωπολιτικές εντάσεις σε επίπεδα που δεν είχαν παρατηρηθεί από την Κρίση των Πυραύλων της Κούβας το 1962, με πολιτικούς τόσο στη Ρωσία όσο και στις ΗΠΑ να μιλούν δημοσίως για τον κίνδυνο ενός Τρίτου Παγκοσμίου Πολέμου.
Ο διευθυντής της CIA Ουίλιαμ Μπερνς είχε δηλώσει τον περασμένο Απρίλιο ότι, δεδομένων των απωλειών που έχει υποστεί η Ρωσία στην Ουκρανία, «κανείς μας δεν μπορεί να υποτιμήσει την απειλή» να καταφύγει η Μόσχα στη χρήση πυρηνικών όπλων.
Η Ρωσία, της οποίας το στρατιωτικό δόγμα επιτρέπει τη χρήση πυρηνικών όπλων σε περίπτωση που απειληθεί «η ύπαρξή της», έχει κατηγορήσει τη Δύση ότι διεξάγει έναν «πόλεμο δι’ αντιπροσώπων» εναντίον της, εξοπλίζοντας την Ουκρανία και επιβάλλοντας κυρώσεις σε βάρος της.
Νωρίτερα σήμερα, πηγή του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών αμφισβήτησε την αξιοπιστία των δηλώσεων του προέδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, ο οποίος ζήτησε συνομιλίες για ένα πλαίσιο ελέγχου των πυρηνικών όπλων που θα αντικαταστήσει τη συνθήκη που εκπνέει το 2026.
Τον περασμένο Απρίλιο, η Ρωσία πραγματοποίησε μια πρώτη δοκιμαστική εκτόξευση του νέου διηπειρωτικού βαλλιστικού πυραύλου Sarmat -ο οποίος είναι ικανός να χρησιμοποιηθεί σε πυρηνική επίθεση κατά των ΗΠΑ- υπογραμμίζοντας πως σχεδιάζει την ανάπτυξη τέτοιων πυραύλων μέχρι το φθινόπωρο.
Πηγή: www.koutipandoras.gr
Τα άρθρα που δημοσιεύουμε δεν απηχούν αναγκαστικά τις απόψεις μας και δεν δεσμεύουν παρά τους συγγραφείς τους. Η δημοσίευσή τους έχει να κάνει όχι με το αν συμφωνούμε με τις θέσεις που υιοθετούν, αλλά με το αν τα κρίνουμε ενδιαφέροντα για τους αναγνώστες μας.