16 Ιανουαρίου 2023
Για πρωτοφανείς καύσωνες και αύξηση της θερμοκρασίας του πλανήτη εξαιτίας της επιστροφής του κλιματικού φαινομένου Ελ Νίνιο, προειδοποίησαν οι επιστήμονες. Άλλωστε, η πιο καυτή χρονιά στην καταγεγραμμένη ιστορία, το 2016, καθοδηγήθηκε από ένα μεγάλο Ελ Νίνιο.
Όπως αναφέρει η Guardian, oι πρώτες προβλέψεις δείχνουν ότι το Ελ Νίνιο θα επιστρέψει το 2023, και είναι «πολύ πιθανό» ο πλανήτης να καταγράψει αυξήσεις 1,5 βαθμών Κελσίου.
«Είναι πολύ πιθανό ότι το επόμενο μεγάλο φαινόμενο Ελ Νίνιο θα μπορούσε να μας οδηγήσει και πάνω από τους 1,5 βαθμούς Κελσίου», δήλωσε ο Καθηγητής Άνταμ Σκάιφ, επικεφαλής του τομέα μακροχρόνιας πρόβλεψης στο Μετεωρολογικό Γραφείο του Ηνωμένου Βασιλείου. «Η πιθανότητα να έχουμε το πρώτο έτος με θερμοκρασία αυξημένη στους 1,5C την επόμενη πενταετία είναι τώρα περίπου 50-50».
«Γνωρίζουμε ότι στο πλαίσιο της κλιματικής αλλαγής, οι επιπτώσεις των φαινομένων Ελ Νίνιο θα γίνουν ισχυρότερες και πρέπει να το προσθέσουμε αυτό στις επιπτώσεις της ίδιας της κλιματικής αλλαγής, η οποία αυξάνεται συνεχώς», δήλωσε. «Αν βάλεις αυτά τα δύο πράγματα μαζί, είναι πιθανό να δούμε πρωτοφανείς καύσωνες κατά τη διάρκεια του επόμενου Ελ Νίνιο.
Οι κυμαινόμενες επιπτώσεις του κύκλου Ελ Νίνιο-Λα Νίνια θα μπορούσαν να παρατηρηθούν σε πολλές περιοχές του κόσμου, δήλωσε ο Σκαίφ. «Η επιστήμη μπορεί πλέον να μας πει πότε αυτά τα πράγματα έρχονται μήνες πριν. Επομένως, πρέπει πραγματικά να το χρησιμοποιήσουμε και να είμαστε πιο προετοιμασμένοι, από την ετοιμότητα των υπηρεσιών έκτακτης ανάγκης μέχρι το ποιες καλλιέργειες θα φυτέψουμε».
Είναι μέρος μιας φυσικής ταλάντωσης που προκαλείται από τις θερμοκρασίες των ωκεανών και τους ανέμους στον Ειρηνικό, που αλλάζει μεταξύ του Ελ Νίνιο, του ψυχρότερου ομολόγου του Λα Νίνια, και ουδέτερων συνθηκών. Τα τελευταία τρία χρόνια σημειώθηκε μια ασυνήθιστη σειρά διαδοχικών γεγονότων της Λα Νίνια.
Τα αέρια θερμοκηπίου που εκπέμπονται από ανθρώπινες δραστηριότητες έχουν αυξήσει τη μέση παγκόσμια θερμοκρασία κατά περίπου 1,2 βαθμούς Κελσίου μέχρι σήμερα. Αυτό έχει ήδη οδηγήσει σε καταστροφικές επιπτώσεις σε όλο τον κόσμο, από το ξέσπασμα καύσωνα στις ΗΠΑ και την Ευρώπη μέχρι τις καταστροφικές πλημμύρες στο Πακιστάν και τη Νιγηρία, βλάπτοντας εκατομμύρια ανθρώπους.
Θα είναι το 2024 το θερμότερο έτος στην Ιστορία;
Οι διακυμάνσεις των επιπτώσεων του κύκλου Ελ Νίνιο-Λα Νίνια μπορούν να παρατηρηθούν σε πολλές περιοχές του κόσμου, ανέφερε ο Σκάιφ «Η επιστήμη μπορεί τώρα να μας πει πότε αυτά τα πράγματα έρχονται μήνες μπροστά. Επομένως, πρέπει πραγματικά να το χρησιμοποιήσουμε και να είμαστε πιο προετοιμασμένοι, από το να έχουμε ετοιμότητα για υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης μέχρι τις καλλιέργειες για να φυτέψουμε».
Ο καθηγητής Τζέιμς Χάνσεν στο Πανεπιστήμιο Κολούμπια της Νέας Υόρκης, και οι συνεργάτες του δήλωσαν πρόσφατα: «Θεωρούμε ότι το 2024 είναι πιθανό να είναι το θερμότερο έτος που έχει καταγραφεί ποτέ. Είναι απίθανο η τρέχουσα Λα Νίνια να συνεχιστεί για τέταρτο έτος. Ακόμη και μια μικρή φουρτούνα Ελ Νίνιο θα πρέπει να είναι αρκετή για ρεκόρ παγκόσμιας θερμοκρασίας». Η μείωση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης στην Κίνα, η οποία εμποδίζει τον ήλιο, αυξάνει επίσης τη θέρμανση, είπε.
Ενώ το Ελ Νίνιο θα ενίσχυε τα ακραία καιρικά φαινόμενα, ο βαθμός επιδείνωσης ήταν υπό συζήτηση μεταξύ των επιστημόνων.
Ο καθηγητής Μπιλ Μαγκούαιρ, στο University College του Λονδίνου, Ηνωμένο Βασίλειο προειδοποίησε ότι τα ακραία καιρικά φαινόμενα που είδαμε στον πλανήτη μας το 2021 και το 2022 θα ωχριούν [μπροστά σε αυτά του 2023].
Ενώ ο καθηγητής Τιμ Πάλμερ, στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, δήλωσε: «Η συσχέτιση μεταξύ των ακραίων καιρικών φαινομένων και της παγκόσμιας μέσης θερμοκρασίας δεν είναι τόσο ισχυρή [αλλά] οι θερμοδυναμικές επιδράσεις της κλιματικής αλλαγής θα κάνουν τις ανωμαλίες που θα έχουμε από ένα έτος Ελ Νίνιο ακριβώς πιο ακραίες».
Τα αποτελέσματα της μοντελοποίησης κλίματος που εκδόθηκαν στις αρχές Ιανουαρίου από το Γραφείο Μετεωρολογίας της Αυστραλίας έδειξαν ότι η χώρα θα μπορούσε να μεταβεί από τρία χρόνια βροχοπτώσεων πάνω από το μέσο όρο σε μια από τις θερμότερες και ξηρότερες περιόδους Ελ Νίνιο που έχουν καταγραφεί ποτέ, αυξάνοντας τον κίνδυνο σοβαρών καύσωνων, ξηρασίας και πυρκαγιών. Τον Δεκέμβριο, η Εθνική Υπηρεσία Ωκεανών και Ατμόσφαιρας των ΗΠΑ αξιολόγησε τις πιθανότητες σχηματισμού ενός Ελ Νίνιο μέχρι τον Αύγουστο-Οκτώβριο σε 66%.
Η κλίμακα του πιθανού Ελ Νίνιο ήταν ακόμη ασαφής. Ο καθηγητής Άντι Τέρνερ, στο Πανεπιστήμιο του Reading, δήλωσε: «Πολλά μοντέλα εποχικών προβλέψεων υποδηλώνουν την άφιξη μέτριων συνθηκών Ελ Νίνιο από το καλοκαίρι του 2023». Η εικόνα θα ήταν πολύ πιο ξεκάθαρη μέχρι τον Ιούνιο, είπαν οι επιστήμονες.
Τι είναι το φαινόμενο Ελ Νίνιο-Λα Νίνια – Οι επιπτώσεις του
Σύμφωνα με τον Guardian το φαινόμενο Ελ Νίνιο-Λα Νίνια είναι η μεγαλύτερη αιτία των ετήσιων διαφορών στον καιρό σε πολλές περιοχές. Στα έτη Λα Νίνα, οι άνεμοι από ανατολικά προς δυτικά του Ειρηνικού είναι ισχυρότεροι, ωθώντας τα θερμά επιφανειακά ύδατα προς τα δυτικά και αντλώντας βαθύτερα, ψυχρότερα ύδατα στα ανατολικά. Τα φαινόμενα Ελ Νίνιο συμβαίνουν όταν οι άνεμοι εξασθενούν, επιτρέποντας στα θερμά νερά να εξαπλωθούν προς τα ανατολικά, καταπνίγοντας τα ψυχρότερα νερά και οδηγώντας σε αύξηση της παγκόσμιας θερμοκρασίας.
Τα κράτη που συνορεύουν με τον δυτικό Ειρηνικό, συμπεριλαμβανομένης της Ινδονησίας και της Αυστραλίας, βιώνουν θερμότερες και ξηρότερες συνθήκες. «Τείνουν να έχουν πολλές ξηρασίες, πολλές πυρκαγιές», δήλωσε ο Σκάιφ αν και η Κίνα μπορεί να υποστεί πλημμύρες στη λεκάνη του Γιανγκτσέ μετά από μεγάλα Ελ Νίνιο.
Οι μουσώνες της Ινδίας και οι βροχές στη νότια Αφρική μπορούν επίσης να κατασταλούν. Άλλες περιοχές, όπως η ανατολική Αφρική και οι νότιες ΗΠΑ, που και οι δύο έχουν υποστεί πρόσφατες ξηρασίες, μπορεί να έχουν περισσότερες βροχές και πλημμύρες. Στη Νότια Αμερική, οι νότιες περιοχές είναι πιο υγρές, αλλά ο Αμαζόνιος, που ήδη πλησιάζει ένα επικίνδυνο σημείο καμπής, είναι πιο ξηρός.
Επιπλέον, «το Ελ Νίνιο μπορεί να προκαλέσει υγρότερες συνθήκες στην Ισπανία από το καλοκαίρι και μετά και ξηρότερες συνθήκες στην ανατολική ακτή των ΗΠΑ τον επόμενο χειμώνα και την άνοιξη», δήλωσε ο Tέρνερ.
Ο Πάλμερ δήλωσε ότι το μεγαλύτερο αναπάντητο ερώτημα είναι αν η κλιματική αλλαγή ευνοεί περισσότερα φαινόμενα Ελ Νίνιο ή περισσότερα φαινόμενα Λα Νίνια: «Αυτό είναι ζωτικής σημασίας για τις χώρες που εξετάζουν τη μακροπρόθεσμη προσαρμογή και θα χρειαστούν κλιματικά μοντέλα πολύ υψηλότερης ανάλυσης. Αυτό μπορεί να γίνει μόνο με μεγαλύτερους υπολογιστές».
Ο Πάλμερ και οι συνάδελφοί του ζήτησαν τη δημιουργία ενός διεθνούς κέντρου κλιματικής μοντελοποίησης αξίας 1 δισ. δολαρίων, όπως ο μεγάλος επιταχυντής αδρονίων που επιτρέπει στους διεθνείς φυσικούς σωματιδίων να κάνουν από κοινού αυτό που κανένα έθνος δεν μπορεί να κάνει μόνο του.
Πηγή: www.ethnos.gr
Τα άρθρα που δημοσιεύουμε δεν απηχούν αναγκαστικά τις απόψεις μας και δεν δεσμεύουν παρά τους συγγραφείς τους. Η δημοσίευσή τους έχει να κάνει όχι με το αν συμφωνούμε με τις θέσεις που υιοθετούν, αλλά με το αν τα κρίνουμε ενδιαφέροντα για τους αναγνώστες μας.