Υποκλοπές: Οι 17 διαφορετικές δικαιολογίες της κυβέρνησης

«Ρυπαρά δίκτυα», «υπόθεση μεταξύ ιδιωτών», «ο Ράμμος είναι ΣΥΡΙΖΑ». Δέκα μήνες που η κυβέρνηση διαψεύδει τον εαυτό της.

ΚΩΣΤΑΣ ΚΟΥΚΟΥΜΑΚΑΣ-ΜΑΝΟΣ ΦΡΑΓΚΙΟΥΔΑΚΗΣ

Τον Απρίλιο του 2022 αποκαλύφθηκε ότι ο δημοσιογράφος Θανάσης Κουκάκης, ο οποίος ερευνούσε μια σειρά υποθέσεων διαφθοράς, είχε γίνει ταυτόχρονα στόχος παρακολούθησης από την ΕΥΠ και το λογισμικό κατασκοπείας Predator. Τον Απρίλιο του 2022 η Ελλάδα ήταν μια άλλη χώρα. Στο διάστημα που μεσολάβησε ως σήμερα ελάχιστοι μπορούν να αμφισβητήσουν ότι οι υποκλοπείς της ΕΥΠ και το Predator στοχοποιούσαν πολιτικούς, δημοσιογράφους και στρατιωτικούς, παράλληλα και συμπληρωματικά.

Αυτό που σίγουρα δεν μπορεί κανείς να αμφισβητήσει είναι ο τρόπος με τον οποίο η κυβέρνηση συστηματικά διαψεύδει τον εαυτό της. Έως σήμερα, έχει δώσει τουλάχιστον 17 διαφορετικές εκδοχές για όσα έχουν αποκαλυφθεί στο σκάνδαλο των υποκλοπών: «Υπόθεση μεταξύ ιδιωτών», «ρυπαρά δίκτυα», «ο Ράμμος είναι ΣΥΡΙΖΑ», «οι υποκλοπές είναι νόμιμες» κ.α. Το χειρότερο είναι ότι κάθε δικαιολογία διατυπώνεται το ίδιο σοβαρά με την αμέσως προηγούμενη, ακόμη και αν την αναιρεί.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, υπό τον έλεγχο του οποίου λειτουργεί η ΕΥΠ, έλεγε στη Βουλή τον περασμένο μήνα: «Με τον κ. Χατζηδάκη γνωριζόμαστε 30 χρόνια. Ντροπή σας και μόνο που υπονοείτε ότι παρακολουθούσα υπουργό της κυβέρνησης (…) Κάποιοι στην άλλη άκρη του Αιγαίου θα χαίρονται πολύ όταν υπάρχον δημοσιεύματα, που υπονοούν ότι ο πρωθυπουργός παρακολουθεί τον Αρχηγό ΓΕΕΘΑ».

Σταχυολογούμε παρακάτω ορισμένες από τις δικαιολογίες της κυβέρνησης τους δέκα μήνες κατά τους οποίους διαψεύδει τον εαυτό της.

11 Απριλίου 2022

«Ιδιώτης παρακολουθεί ιδιώτη»

Το Inside Story αποκαλύπτει ότι το κινητό του Θανάση Κουκάκη είχε παγιδευτεί με το λογισμικό Predator. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου σχολιάζει: «Δεν νοείται σε μια χώρα σαν την Ελλάδα, σε ένα κράτος δικαίου, οποιοσδήποτε ιδιώτης να μπορεί παρακολουθεί έναν άλλο ιδιώτη».

15 Απριλίου 2022

«Δεν γνωρίζουμε ποιον παρακολουθεί η ΕΥΠ»

Οι Reporters United αποκαλύπτουν ότι τον Θανάση Κουκάκη παρακολουθούσε και η ΕΥΠ για λόγους «εθνικής ασφάλειας». Ο κ. Οικονόμου απαντά: «Θα ήταν εξαιρετικά προβληματικό να γνωρίζω εγώ και η κυβέρνηση εάν αυτά που λέτε ισχύουν».

5 Αυγούστου 2022

«Παραίτηση λόγω τοξικού κλίματος»

Εκτός από την απόπειρα παγίδευσης με Predator του κινητού του Νίκου Ανδρουλάκη, η έρευνα της ΑΔΑΕ στους παρόχους κινητής τηλεφωνίας αποκαλύπτει ότι τον αρχηγό του ΠΑΣΟΚ παρακολουθούσε και η ΕΥΠ για λόγους «εθνικής ασφάλειας». Παραιτείται ο Γρηγόρης Δημητριάδης, Γενικός Γραμματέας του Πρωθυπουργού και ανιψιός του. Η πρώτη κυβερνητική διαρροή είναι ότι η παραίτηση οφείλεται στο «τοξικό κλίμα που είχε δημιουργηθεί γύρω από το πρόσωπό του και τη στοχοποίησή» του Δημητριάδη.

5 Αυγούστου 2022

«Κινέζοι, Ουκρανοί και Αρμένιοι»

Σχεδόν ταυτόχρονα, παραιτείται ο διοικητής της ΕΥΠ, Παναγιώτης Κοντολέων. Κυβερνητικές πηγές λένε ότι θεωρήθηκαν ύποπτες οι συναντήσεις του Ανδρουλάκη με Κινέζους αξιωματούχους. Την ίδια μέρα, αυτό αλλάζει. Η δεύτερη εκδοχή είναι πως την παρακολούθηση Ανδρουλάκη είχαν ζητήσει από την ΕΥΠ οι Αρχές της Ουκρανίας και της Αρμενίας. Τίποτα από τα παραπάνω δεν επιβεβαιώνεται.

8 Αυγούστου 2022

«Ήταν νόμιμο. Δεν το γνώριζα. Δεν θα το επέτρεπα»

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης απευθύνει τηλεοπτικό μήνυμα. Χαρακτηρίζει την παρακολούθηση του Ανδρουλάκη από την ΕΥΠ ως «τυπικά επαρκή, όμως πολιτικά μη αποδεκτή», προσθέτοντας ότι αν το γνώριζε, δεν θα το επέτρεπε. Δεν διευκρίνισε αν θα σταματούσε κάτι νόμιμο.

Αύγουστος-Σεπτέμβριος 2022

Οι New York Times και το Politico είναι ΣΥΡΙΖΑ

Διεθνή ΜΜΕ δημοσιεύουν ρεπορτάζ και άρθρα γνώμης για το σκάνδαλο των υποκλοπών και το κράτος δικαίου στην Ελλάδα, μεταξύ αυτών οι New York Times και το Politico. Η κυβέρνηση, από τον ίδιο τον κυβερνητικό εκπρόσωπο ως τα τρολ στο διαδίκτυο, λέει ότι όσοι τα γράφουν είναι Συριζαίοι.

6 Σεπτεμβρίου 2022

«10 χρόνια φυλακή»

Μια μέρα πριν ξεκινήσει η Εξεταστική Επιτροπή για τις υποκλοπές, η Ντόρα Μπακογιάννη, μιλώντας στην ΕΡΤ, προαναγγέλει τη σοβαρότητα της διαδικασίας που θα λάμβανε μέρος στη Βουλή: «Όποιος παραβιάσει το απόρρητο, θα πάει για κακούργημα και θα μπει 10 χρόνια φυλακή».

7 Νοεμβρίου 2022

«Ένα απίστευτο ψέμα»

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ερωτάται από τον Νίκο Χατζηνικολάου για την υπόθεση των υποκλοπών. Εκείνος διαψεύδει κατηγορηματικά τα δημοσιεύματα. «Πρόκειται περί ενός απίστευτου ψέματος. Έχουμε ένα δημοσίευμα, το οποίο παρουσιάζει μία σειρά από ονόματα, τα οποία δήθεν ήταν υπό παρακολούθηση, χωρίς κανένα απολύτως αποδεικτικό στοιχείο ότι αυτό πράγματι συνέβαινε», απαντά.

9 Δεκεμβρίου 2022

«Παρακολουθούσαν και την Καϊλή»

Συλλαμβάνεται στις Βρυξέλλες η ευρωβουλευτής Εύα Καϊλή για την υπόθεση του Qatargate. Κυβερνητικοί στην Αθήνα βρίσκουν την ευκαιρία να πουν ότι οι βελγικές Αρχές υπέκλεπταν συνομιλίες της, επομένως είναι θεμιτό να παρακολουθούνται πολιτικά πρόσωπα. Η παρακολούθηση του τηλεφώνου της Καϊλή διαψεύδεται από τις βελγικές Αρχές. Ακόμη κι έτσι να ήταν, όμως, το παραπάνω επιχείρημα είναι παραπλανητικό, κάτι που γνωρίζει καλά ο νομικός Μάκης Βορίδης, ο οποίος το επικαλέστηκε μόλις την περασμένη Πέμπτη στη Βουλή. Οι παρακολουθήσεις πολιτικών στην Ελλάδα γίνονται για λόγους «εθνικής ασφάλειας» που δεν προσδιορίζονται, ενώ η Εύα Καϊλή κατηγορείται για μία συγκεκριμένη ποινική υπόθεση χρηματισμού.

14 Ιανουαρίου 2023

«Δεν έχουν τεκμηριωθεί»

Το NEWS247 αποκαλύπτει ότι οι έλεγχοι της ΑΔΑΕ στους παρόχους κινητής τηλεφωνίας επιβεβαιώνουν την παρακολούθηση από την ΕΥΠ έξι προσώπων σε ανώτατα θεσμικά αξιώματα, μεταξύ αυτών ενός υπουργού και στρατηγών των Ενόπλων Δυνάμεων. Ζητείται από τον Κυριάκο Μητσοτάκη να σχολιάσει το δημοσίευμα. «Δεν γνωρίζω τις συγκεκριμένες αποκαλύψεις, δεν τις έχω πληροφορηθεί. Επομένως δεν μπορώ να κάνω κάποιο σχόλιο. Αλλά μπορώ να σας πω ότι κατά καιρούς έχουν γραφτεί και έχουν ακουστεί πολλά, τα οποία δεν έχουν μέχρι σήμερα τεκμηριωθεί», απαντά.

15 Ιανουαρίου 2023

«Ρυπαρά δίκτυα»

Η εφημερίδα Documento δημοσιεύει τον φάκελο παρακολούθησης του Αρχηγού ΓΕΕΘΑ από την ΕΥΠ. «Η υπονόμευση των Ενόπλων μας Δυνάμεων από τον ΣΥΡΙΖΑ – με ατεκμηρίωτο και απολύτως αναξιόπιστο υλικό από ρυπαρά δίκτυα – υπερβαίνει κατά πολύ την ανευθυνότητα και τον καιροσκοπισμό, αγγίζοντας πια τα όρια της πρόκλησης σοβαρής ζημιάς στην πατρίδα», σχολιάζει ο Γ. Οικονόμου.

16 Ιανουαρίου 2023

«Δεν έχουμε τις εκθέσεις της ΕΥΠ»

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος λέει για το δημοσίευμα σχετικά με την παρακολούθηση Φλώρου. «Ούτε στην κυβέρνηση ούτε στον πρωθυπουργό έχουν φτάσει αυτές οι περιβόητες εκθέσεις της ΕΥΠ».

17 Ιανουαρίου 2023

Ο «αυτόκλητος καλεσμένος»

Ο πρόεδρος της ΑΔΑΕ Χρήστος Ράμμος ζητά με επιστολή να ενημερώσει τη Βουλή για ζητήματα δημόσιου ενδιαφέροντος, αναφερόμενος στα αποτελέσματα των ελέγχων για τους έξι στόχους της ΕΥΠ. Ο πρόεδρος της Βουλής, Κωνσταντίνος Τασούλας, λέει ότι αυτό δεν προβλέπεται: «Δεν υπάρχουν αυτόκλητοι καλεσμένοι. Η Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας καλεί. Δεν αυτοπροτάσσεται κάποιος».

25 Ιανουαρίου 2023

«Ο Ράμμος ουδέποτε μίλησε με τον πρωθυπουργό»

Ο Αλέξης Τσίπρας επισκέπτεται την ΑΔΑΕ και ενημερώνεται για τους έξι στόχους της ΕΥΠ. O κυβερνητικός εκπρόσωπος προχωρά σε μια μακροσκελή ανακοίνωση. Αναφέρει ότι «οι επισυνδέσεις δεν ήταν σε γνώση του Πρωθυπουργού» και μιλά εκ νέου για «ρυπαρά δίκτυα». Ο Υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης λέει σε συνέντευξη στον ΣΚΑΪ ότι ο πρόεδρος της ΑΔΑΕ ουδέποτε επί τρεισήμισι χρόνια μίλησε με τον πρωθυπουργό. Την ίδια μέρα ο Ράμμος απαντά: «Ο κ. Πρωθυπουργός ουδέποτε ζήτησε να με συναντήσει. Και τούτο έγινε προφανώς διότι είχα τακτική επικοινωνία για θέματα αρμοδιότητας της ΑΔΑΕ όλα αυτά τα χρόνια που είμαι Πρόεδρος της Αρχής, με τον αρμόδιο Υπουργό κ. Γεραπετρίτη. Είχα επίσης δύο συναντήσεις με δική μου πρωτοβουλία και με τον κ. Υπουργό της Δικαιοσύνης».

25 Ιανουαρίου 2023

«Είχε ο Τσίπρας την άδεια των έξι;»

Ο Αλέξης Τσίπρας αποκαλύπτει στη Βουλή τα έξι πρόσωπα σε ανώτατα θεσμικά αξιώματα που παρακολουθούσε η ΕΥΠ για λόγους «εθνικής ασφάλειας»: Υπουργός Εργασίας Κωστής Χατζηδάκης, Αρχηγός ΓΕΕΘΑ, Κωνσταντίνος Φλώρος, Αρχηγός ΓΕΣ Χαράλαμπος Λαλούσης, πρώην Σύμβουλος Ασφάλειας Αλέξανδρος Διακόπουλος, οι επικεφαλής (πρώην και νυν) της Γενικής Διεύθυνσης Εξοπλισμών Θεόδωρος Λάγιος και Αριστείδης Αλεξόπουλος. Την επόμενη μέρα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, εκτός από τα «ρυπαρά δίκτυα» κλπ. αναρωτιέται αν ο Τσίπρας είχε την άδεια να διαρρεύσει τα προσωπικά δεδομένα των έξι.

25 Ιανουαρίου 2023

«Ο Ράμμος delivery boy του ΣΥΡΙΖΑ»

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης λέει από την Κρήτη για τον Χρήστο Ράμμο. «Όσο για τον πρόεδρο της ανεξάρτητης αρχής, που ξαφνικά ο ΣΥΡΙΖΑ τον έκανε σημαία του, θα δούμε στην πορεία τελικά πόσο ανεξάρτητος είναι αυτός και οι συνεργάτες του». Στελέχη της ΝΔ και μέρος του φιλοκυβερνητικού Τύπου στοχοποιούν τον Ράμμο. Ενδεικτικά μόνο, ο βουλευτής της ΝΔ, Δημήτρης Μαρκόπουλος, τον χαρακτηρίζει «delivery boy και πέμπτη φάλαγγα του ΣΥΡΙΖΑ» και «κρυφό συριζαϊκό άσσο». Η διάψευση τόσο εκείνων όσο και του πρωθυπουργού, έρχεται από μια ανέλπιστη πλευρά. Ο Ευάγγελος Βενιζέλος, δηλώνει: «Τον λαμπρό δικαστικό λειτουργό Χρήστο Ράμμο, που αυτές τις ημέρες δέχεται εκστρατεία κατασυκοφάντησης, δεν τον πρότεινε για πρόεδρο της ΑΔΑΕ ο ΣΥΡΙΖΑ, αλλά το ΠΑΣΟΚ. Εγώ ο ίδιος τηλεφώνησα στον τότε πρόεδρο της Βουλής για να προτείνω την ιδέα της επιλογής του».

27 Ιανουαρίου 2023

«Οι επισυνδέσεις ήταν νόμιμες»

Η τελευταία εκδοχή του κυβερνητικού αφηγήματος προστέθηκε μόλις την Παρασκευή. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, μετά από ένα τριήμερο παλινωδιών από τους υπουργούς και τους βουλευτές της κυβέρνησης, οι οποίοι από το βήμα της Βουλής παρουσίαζαν αντιφατικά επιχειρήματα, παραδέχτηκε την εγκυρότητα των ευρημάτων της ΑΔΑΕ: «Σύμφωνα με τον Νόμο που ίσχυε, οι υποτιθέμενες επισυνδέσεις, καθίστανται προβληματικές μόνο εφόσον η ΕΥΠ δεν τήρησε τα προβλεπόμενα. Ο φάκελος τον οποίο παραλάβατε κ. Τσίπρα, περιλαμβάνει τέτοιες περιπτώσεις; Αναφέρεται ο κ. Ράμμος στη νομιμότητα των επισυνδέσεων; Ναι ή όχι; Οι επισυνδέσεις αυτές ήταν νόμιμες. Να το ξεκαθαρίσουμε αυτό. Γιατί δεν λέει κάτι διαφορετικό ο κ. Ράμμος».

Πηγή: www.news247.gr

Τα άρθρα που δημοσιεύουμε δεν απηχούν αναγκαστικά τις απόψεις μας και δεν δεσμεύουν παρά τους συγγραφείς τους. Η δημοσίευσή τους έχει να κάνει όχι με το αν συμφωνούμε με τις θέσεις που υιοθετούν, αλλά με το αν τα κρίνουμε ενδιαφέροντα για τους αναγνώστες μας.