Καταρρέει το σύστημα υγείας

Το μεγάλο ξήλωμα του ΕΣΥ

Της Δήμητρας Αλεξίου

Η απόλυτη γύμνια του ΕΣΥ σε όλα τα επίπεδα, από την έλλειψη γιατρών, νοσηλευτών, ασθενοφόρων αλλά και παιδιατρικών κλινών ΜΕΘ αποκαλύπτεται… σε όλο της το μεγαλείο στον πρώτο μετά πανδημικό χειμώνα.

Οι αρνητικές ειδήσεις που έρχονται με ταχύτητα πολυβόλου από τον χώρο των ελληνικών νοσοκομείων, δεν αφήνουν και πολλά περιθώρια αμφιβολιών: το ΕΣΥ, περισσότερο ακόμα και από τα σκληρά χρόνια της οικονομικής κρίσης (από το 2011 έως το 2016), είναι σήμερα πιο γυμνό και υποστελεχωμένο παρά ποτέ.

Το μεγαλύτερο πρόβλημα παρουσιάζεται αυτή τη στιγμή, στα νοσοκομεία της περιφέρειας. Ένα τρανταχτό παράδειγμα είναι αυτό του νοσοκομείου Γιαννιτσών, στην Πέλλα. Τις τελευταίες ημέρες, η ένωση νοσοκομειακών γιατρών του νομού, βάζει διαρκώς στο τραπέζι το μεγάλο κύμα φυγής των γιατρών από το εν λόγω νοσοκομείο.

Πια, έχουν απομείνει δύο παθολόγοι, ενώ και το ακτινολογικό τμήμα είναι υπό κατάρρευση. Τους τελευταίους μήνες, έχουν παραιτηθεί διαδοχικά ο διευθυντής της Παθολογικής Κλινικής και δύο επιμελητές παθολόγοι.  Δύο από αυτούς επέλεξαν να εργαστούν στο εξωτερικό και ο τρίτος να εργαστεί σε άλλο ελληνικό νοσοκομείο.

Στις αρχές του περασμένου Δεκεμβρίου, άλλοι πέντε ειδικευόμενοι παθολόγοι αποφάσισαν να συνεχίσουν τη δουλειά τους σε άλλα νοσοκομεία. Παράλληλα, άλλοι δύο παθολόγοι βγήκαν σε αναρρωτική άδεια λόγω burn out. Οι κτιριακές εγκαταστάσεις μπορεί στο εν λόγω ίδρυμα, να είναι από τις καλύτερες σχεδόν σε ολόκληρη τη χώρα (μιας και το νοσοκομείο δημιουργήθηκε σχετικά πρόσφατα), η τεράστια υποστελέχωση όμως, σε όλα τα πόστα, το κάνει να φυτοζωεί.

Διαβάστε τη συνέχεια στο kosmodromio.gr


Καταρρέει το ΕΣΥ! Πάνω από 400 γιατροί έφυγαν «τρέχοντας»!

23 Ιανουαρίου 2023

Η πολιτική διάλυσης του Εθνικού Συστήματος Υγείας, που υπηρετούν με συνέπεια οι Θάνος Πλεύρης και Μίνα Γκάγκα, έχει ως αποτέλεσμα τη μαζική έξοδο των γιατρών από τα δημόσια νοσοκομεία. Τα στοιχεία προκαλούν σοκ και δέος, καθώς τον τελευταίο χρόνο οι παραιτήσεις γιατρών από το σύστημα υγείας έχουν ξεπεράσει τις 400.

Κατά κύριο λόγο οι παραιτήσεις αφορούν νέους γιατρούς, οι οποίοι φεύγουν για το εξωτερικό αναζητώντας ένα καλύτερο ιατρικό περιβάλλον και εργασιακό μέλλον. Στη λίστα όμως των αποχωρήσεων βρίσκονται και έμπειροι γιατροί του συστήματος Υγείας, οι οποίοι αποχωρούν για τον ιδιωτικό τομέα, μη αντέχοντας την εικόνα διάλυσης των νοσοκομείων.

Στην αποκάλυψη των στοιχείων που προκαλούν σοκ προέβη ο γιατρός και γενικός γραμματέας της ΟΕΝΓΕ Πάνος Παπανικολάου, εξηγώντας την τραγική κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει το Εθνικό Σύστημα Υγείας. Η είδηση αυτή ισοδυναμεί με βόμβα στα θεμέλια του κοινωνικού κράτους που έχουν τοποθετήσει η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη και το καταστροφικό δίδυμο του υπουργείου Υγείας, Θάνος Πλεύρης και Μίνα Γκάγκα.

Διαβάστε τη συνέχεια στο www.dimokratia.gr

Τα άρθρα που δημοσιεύουμε δεν απηχούν αναγκαστικά τις απόψεις μας και δεν δεσμεύουν παρά τους συγγραφείς τους. Η δημοσίευσή τους έχει να κάνει όχι με το αν συμφωνούμε με τις θέσεις που υιοθετούν, αλλά με το αν τα κρίνουμε ενδιαφέροντα για τους αναγνώστες μας.