Η Ιταλία δίνει αντιπυραυλικά συστήματα στην Ουκρανία
23 Ιανουαρίου 2023
Ο Ιταλός υπουργός άμυνας Γκουίντο Κροζέτο σε δηλώσεις του στην τηλεόραση της Rai αναφέρθηκε στο έκτο διάταγμα για την παροχή στρατιωτικής βοήθειας στην Ουκρανία το οποίο ετοιμάζει η κυβέρνηση της Τζόρτζια Μελόνι.
«Το νέο διάταγμα για την παροχή όπλων στην Ουκρανία βρίσκεται στην τελική ευθεία και θεωρώ ότι θα στηριχθεί σχεδόν από όλο το κοινοβούλιο. Ένα διάταγμα που θα δώσει την δυνατότητα στην Ουκρανία να προστατεύεται από τις αεροπορικές επιθέσεις», δήλωσε ο Ιταλός υπουργός.
«Πρόκειται για πυραύλους που καταρρίπτουν άλλους πυραύλους», πρόσθεσε ο Κροζέτο.
Κατά δημοσιεύματα στον Τύπο πρόκειται για το αντιπυραυλικό σύστημα Samp-Τ, το οποίο αναμένεται να παρασχεθεί στην Ουκρανία σε συνεργασία με την Γαλλία.
Πηγή: www.militaire.gr
Τρελοκομείο! Μας πιέζουν να δώσουμε «συμβολικά 2-3 Leopard στην Ουκρανία»!!!
20 Ιανουαρίου 2023
Η Καθημερινή και ο Βασίλης Νέδος γράφει ότι Ουάσινγκτον και Κίεβο πιέζουν την ελληνική κυβέρνηση να δώσει στην Ουκρανία «2-3 άρματα μάχης ως συμβολική κίνηση ,προκειμένου να πιεστεί το Βερολίνο», το οποίο θέτει ως όρο να δώσουν και οι Αμερικανοί άρματα μάχης Abrams! Στο δημοσίευμα δεν γίνεται σαφές αν η ελληνική κυβέρνηση έχει μπει σε διαδικασία έστω και συζήτησης τέτοιου ενδεχόμενου!
Το εύλογο ερώτημα είναι ένα: έχουμε τρελαθεί τελείως;
Και ακολουθούν κι άλλα:
Η κυβέρνηση έχει καταλάβει σε τι περιπέτεια έχει εμπλέξει τη χώρα; Έχουν τη παραμικρή συναίσθηση τι θα σημάνει μια τέτοια κίνηση; Μας περισσεύουν… και Leopard; Τελικά υπάρχει κίνδυνος από την Τουρκία ή το έλυσαν και αυτό το θέμα στην κυβέρνηση και μοιράζουν χωρίς να ενημερώνουν κανένα το οπλοστάσιο της χώρας;
Απάντηση θα δώσει κάποιος;
Ο ΥΦΕΘΑ Νίκος Χαρδαλιάς πάντως που συμμετείχε σε σχετική σύσκεψη στο Ραμστάϊν στην ανακοίνωση που εξέδωσε δεν αναφέρει κάτι για το θέμα.
Καμία απόφαση δεν έχει ληφθεί μέχρι στιγμής για μια ενδεχόμενη παράδοση στο Κίεβο βαρέων αρμάτων μάχης Leopard, γερμανικής κατασκευής, που ζητεί η Ουκρανία για να αποκρούσει τη ρωσική εισβολή, δήλωσε σήμερα ο νέος υπουργός Άμυνας της Γερμανίας.
Το θέμα “συζητήθηκε” μεταξύ των συμμάχων της Ουκρανίας στο Ράμσταϊν, στη δυτική Γερμανία, αλλά “καμία απόφαση δεν έχει ληφθεί”, δήλωσε ο Μπόρις Πιστόριους σε συνέντευξη Τύπου.
“Δεν μπορούμε να πούμε σήμερα πότε (θα ληφθεί μια απόφαση) και ποια θα είναι η απόφαση για τα άρματα μάχης Leopard”, είπε.
Οι σύμμαχοι της Ουκρανίας συναντώνται σήμερα στην αμερικανική αεροπορική βάση Ράμσταϊν προκειμένου να αποφασίσουν για επιπλέον στρατιωτική βοήθεια προς το Κίεβο.
“Δεν διστάζουμε, απλώς ζυγίζουμε τα υπέρ και τα κατά (…) Έχουμε την ευθύνη να σκεπτόμαστε προσεκτικά τις συνέπειες για όλα τα μέρη στη σύγκρουση”, είπε ο Πιστόριους.
Ο υπουργός είπε πως η “εντύπωση” πως η Γερμανία μόνο αντιτίθεται στην παράδοση αρμάτων μάχης στο Κίεβο είναι “λανθασμένη”.
“Πολλοί σύμμαχοι συμμερίζονται την άπoψη” του Βερολίνου, είπε ο υπουργός ο οποίος εκτίμησε πως “υπάρχουν ικανοί λόγοι να είναι υπέρ και ικανοί λόγοι να είναι κανείς κατά αυτών των παραδόσεων”.
“Ήταν σαφές πως οι γνώμες δεν είναι τόσο ομοιόμορφες όσο η εντύπωση που δίνεται μέχρι σήμερα”, πρόσθεσε ο Πιστόριους μιλώντας στο Γαλλικό Πρακτορείο, μετά τη συνέντευξη Τύπου.
Η Γερμανία αντιμετωπίζει αυξανόμενη πίεση προκειμένου να εγκρίνει την παράδοση γερμανικής κατασκευής αρμάτων μάχης Leopard 2 στην Ουκρανία.
Η Πολωνία και η Φινλανδία δήλωσαν πως είναι διατεθειμένες να παράσχουν τέτοια άρματα μάχης στον ουκρανικό στρατό, αλλά ότι χρειάζονται για να το κάνουν τη συγκατάθεση της Γερμανίας που τα κατασκεύασε.
Μια επανεξαγωγή ή μια δωρεά εξοπλισμού γερμανικής κατασκευής έχει ως όρο την έγκριση του Βερολίνου, όπως συμβαίνει και με άλλες χώρες για την αμυντική βιομηχανία τους.
Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι κάλεσε σήμερα τους Δυτικούς να επισπεύσουν τις παραδόσεις βαρέων όπλων, κυρίως αρμάτων μάχης και πυραύλων μεγάλου βεληνεκούς, προκειμένου να υποστηρίξουν τη χώρα του στις κρίσιμες επερχόμενες μάχες.
Πηγή: www.militaire.gr
Τα άρθρα που δημοσιεύουμε δεν απηχούν αναγκαστικά τις απόψεις μας και δεν δεσμεύουν παρά τους συγγραφείς τους. Η δημοσίευσή τους έχει να κάνει όχι με το αν συμφωνούμε με τις θέσεις που υιοθετούν, αλλά με το αν τα κρίνουμε ενδιαφέροντα για τους αναγνώστες μας.