Κέντρο εκπαίδευσης Predator η Ελλάδα

Η ισραηλινή εφημερίδα «Χααρέτζ», επικαλούμενη επίσημα έγγραφα του υπ. Εσωτερικών του Μπαγκλαντές, αναφέρει ότι ανώτατοι αξιωματούχοι της χώρας ήρθαν στην Ελλάδα το 2021 και το 2022 και εκπαιδεύτηκαν στο κακόβουλο λογισμικό που είχαν αγοράσει • Τονίζουν επίσης πως για το θέμα ήταν ενήμερες οι διπλωματικές αρχές της χώρας μας στο Μπαγκλαντές • Εντονες αντιδράσεις από ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ.

Του Δημήτρη Τερζή
11 Ιανουαρίου 2023

Μια νέα διάσταση που έχει άμεση σχέση με το σκάνδαλο των υποκλοπών έφερε χθες στο φως η ισραηλινή εφημερίδα «Χααρέτζ», αναφέροντας μεταξύ άλλων ότι τόσο το 2021 όσο και το 2022 πράκτορες του Μπαγκλαντές εκπαιδεύτηκαν στην Ελλάδα πάνω στη χρήση κακόβουλων λογισμικών.

Η εταιρεία Intellexa, κάτοχος του Predator, είναι –σύμφωνα με το δημοσίευμα της εφημερίδας– εκείνη που πούλησε εξοπλισμό παρακολούθησης στο Μπαγκλαντές πριν από λίγους μήνες, έναντι του ποσού των 5,3 εκατ. δολαρίων. Κατόπιν αυτών, το Μπαγκλαντές γίνεται η τρίτη χώρα στην οποία έχει γίνει χρήση κακόβουλου λογισμικού, το οποίο έχει πουληθεί από την Intellexa (κατά το χρονικό διάστημα που αυτή δηλώνει έδρα την Ελλάδα), μετά τη Μαδαγασκάρη και το Σουδάν.

Πιο συγκεκριμένα, επικαλούμενη επίσημα έγγραφα από το υπουργείο Εσωτερικών του Μπαγκλαντές η εφημερίδα αναφέρει ότι το 2021 και το 2022 ο επικεφαλής της ρυθμιστικής Αρχής για τις τηλεπικοινωνίες στο Μπαγκλαντές βρέθηκε στην Ελλάδα μαζί με κλιμάκιο ανώτερων αξιωματούχων, με σκοπό να εκπαιδευτούν σε αυτά τα συστήματα και στη χρήση ειδικού βαν με εξοπλισμό παρακολούθησης. Προσθέτει μάλιστα πως για το θέμα ήταν ενήμερες οι διπλωματικές αρχές της Ελλάδας στο Μπαγκλαντές.

Πηγές του υπουργείου Εξωτερικών, μιλώντας χθες στην «Εφ.Συν.», ανέφεραν πως δεν υπάρχει πρεσβεία της Ελλάδας στο Μπαγκλαντές και πως δεν γνωρίζουν κάτι για το θέμα. Εδώ αξίζει να σημειωθεί ότι μπορεί να μην υπάρχει πρεσβεία, ωστόσο λειτουργεί ελληνικό προξενείο στην Ντάκα, πρωτεύουσα της χώρας.

Επιστρέφοντας στο ρεπορτάζ των Ισραηλινών δημοσιογράφων γίνεται λόγος για «πώληση του ισραηλινού λογισμικού κατασκοπίας στο Μπαγκλαντές, την τρίτη μεγαλύτερη μουσουλμανική χώρα του κόσμου, παρά τις άθλιες συνθήκες ανθρωπίνων δικαιωμάτων» και τονίζει ότι αυτά τα «προηγμένα κυβερνοσυστήματα παρακολούθησης τηλεφωνικών και διαδικτυακών επικοινωνιών πωλήθηκαν μέσω Κύπρου στο υπουργείο Εσωτερικών, στις υπηρεσίες ασφαλείας και τις Ενοπλες Δυνάμεις, καθώς το Ισραήλ και το Μπαγκλαντές δεν διατηρούν επισήμως διπλωματικές σχέσεις».

Ακολούθως, εμπλέκει στην υπόθεση τη χώρα μας λόγω της Intellexa. Αναφέρεται επίσης ότι «στην περίπτωση των συστημάτων, που μέσω Κύπρου και Ελλάδας κατέληξαν να χρησιμοποιούν στο Μπαγκλαντές, η ολοκλήρωση της παράδοσης έγινε στα μέσα Ιουνίου του 2022».

Αντιδράσεις

Το θέμα, όπως ήταν αναμενόμενο, προκάλεσε τις αντιδράσεις της αντιπολίτευσης, με τον ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. να κατηγορεί τον πρωθυπουργό ότι έχει μετατρέψει τη χώρα σε «κέντρο εκπαίδευσης ξένων πρακτόρων». Στην ανακοίνωσή της η Κουμουνδούρου τονίζει πως «οι αποκαλύψεις της Haaretz είναι ακόμη πιο σοβαρές και από την αποκάλυψη των New York Times ότι ο άνθρωπος του κ. Μητσοτάκη στο ΥΠΕΞ κ. Σμυρλής έδωσε άδεια εξαγωγής για το κακόβουλο λογισμικό Predator στη Μαδαγασκάρη» και πως «το ότι ο κ. Μητσοτάκης επί μήνες λέει ψέματα για το Predator το γνωρίζαμε. Πλέον αποδεικνύεται πως είναι άκρως επικίνδυνος όχι μόνο για τη Δημοκρατία αλλά και για την εθνική ασφάλεια της Ελλάδας».

Η ανακοίνωση κατέληγε πως «σε οποιαδήποτε άλλη δημοκρατική χώρα δεν θα μπορούσε να σταθεί ούτε μία ημέρα στη θέση του», αναφερόμενη στον πρωθυπουργό.

Σχόλιο για το θέμα έκανε και το ΠΑΣΟΚ, αναφέροντας: «Οπως αποκαλύπτεται από την ισραηλινή εφημερίδα Haaretz, οι ελληνικές διπλωματικές αρχές στο Μπαγκλαντές είχαν ενημερωθεί επισήμως για το ταξίδι “εκπαίδευσης” ανώτερων αξιωματούχων της ασιατικής χώρας στα συστήματα παρακολούθησης του Predator στην Αθήνα. Δεν ήταν στις προθέσεις μας να επισκιάσουμε το πανηγυρικό κλίμα για την ανάληψη καθηκόντων αναπληρωτή γενικού διευθυντή της Νέας Δημοκρατίας από τον Γιάννη Σμυρλή, που ως γ.γ. του Υπουργείου Εξωτερικών φέρεται να είχε ανοίξει την πόρτα της εξαγωγής του Predator σε ανελεύθερα καθεστώτα στην Αφρική, αλλά οφείλουμε να ρωτήσουμε: Η ένορκη διοικητική εξέταση που διατάχθηκε, ολοκληρώθηκε;».

Αξίζει τέλος να σημειωθεί ότι η κυβέρνηση έως αργά χθες βράδυ δεν είχε σχολιάσει το δημοσίευμα.

Πηγή: www.efsyn.gr

Διαβάστε επίσης

Εξαγωγή του Predator σε τρίτες χώρες

Ποιος παρακολουθεί ποιον;

Τα άρθρα που δημοσιεύουμε δεν απηχούν αναγκαστικά τις απόψεις μας και δεν δεσμεύουν παρά τους συγγραφείς τους. Η δημοσίευσή τους έχει να κάνει όχι με το αν συμφωνούμε με τις θέσεις που υιοθετούν, αλλά με το αν τα κρίνουμε ενδιαφέροντα για τους αναγνώστες μας.