Του Γιάννη Κιμπουρόπουλου
10 Σεπτεμβρίου 2022
Τη δόξα του μεγάρου Μαξίμου και της υπό την εποπτεία Μητσοτάκη ΕΥΠ εζήλωσε η διοίκηση της ΕΥΔΑΠ, που δρομολογεί μια πρωτοφανή για τα δεδομένα ΔΕΚΟ πρωτοβουλία: παραγγέλνει μηχανισμούς παρακολούθησης του προσωπικού της, με πρόσχημα την αποτροπή «διαρροής εμπιστευτικών εταιρικών πληροφοριών».
Το μοντέλο Predator ή ΕΥΠ –ενδεχομένως και των δύο σε ένα– αναδίδει η απόφαση του Δ.Σ. της δημόσιας (προς το παρόν) εταιρείας ύδρευσης στις 7 Σεπτεμβρίου να εξουσιοδοτήσει τον διευθύνοντα σύμβουλο (Χ. Σαχίνη) «για την έρευνα αγοράς και πρόσκληση εξειδικευμένων εταιρειών για τη διερεύνηση της ηλεκτρονικής παραβίασης και διαρροής εμπιστευτικών εταιρικών πληροφοριών, καθώς και την ανάκτηση/συλλογή και ανάλυση σχετικών ψηφιακών δεδομένων».
Από τη γενικόλογη περιγραφή του πεδίου της «έρευνας αγοράς» στην απόφαση, που με περισσό θράσος είναι αναρτημένη και στη Διαύγεια (η… διαφάνεια πεθαίνει τελευταία), προκύπτει ότι τεχνικά αντικείμενο παρακολούθησης θα γίνουν υπολογιστές, λάπτοπ και εταιρικά τηλέφωνα, κινητά ή σταθερά, υπαλλήλων που είναι «ύποπτοι» διαρροών.
Και ποιες είναι οι υπό προστασία «εμπιστευτικές πληροφορίες» μιας επιχείρησης που διαχειρίζεται το κατ’ εξοχήν δημόσιο αγαθό, το νερό, που ακόμη και με τη «βούλα» του ΣτΕ δεν υπόκειται σε ιδιωτικοποίηση; Το μέρισμα που σκοπεύει να διανείμει η εταιρεία στους μετόχους της. Αυτό είναι το πρόσχημα που χρησιμοποιεί η διοίκηση της ΕΥΔΑΠ για να προβεί στην πρωτοφανή πρωτοβουλία παρακολούθησης του προσωπικού της, των επικοινωνιών του και των ψηφιακών δεδομένων του.
Το… επτασφράγιστο μυστικό της διανομής μερίσματος στους μετόχους αφορά τις παρεμβάσεις της αντιπολίτευσης στη Βουλή και δη του αρμόδιου τομεάρχη Υποδομών και Μεταφορών του ΣΥΡΙΖΑ Νίκου Παππά, ο οποίος στα τέλη Ιουλίου, σχολιάζοντας πληροφορίες για μέρισμα 150-260 εκατ. ευρώ, είχε κάνει λόγο για «μεγάλο πλιάτσικο» στην εταιρεία και για «ποινικές και όχι μόνο πολιτικές ευθύνες για όσους δρομολογούν διανομή έκτακτου μερίσματος, πριν τελεσιδικήσει η απόφαση του ΣτΕ για την επιστροφή της εταιρείας από το Υπερταμείο στο Δημόσιο». Η σχετική καταγγελία έγινε κατά τη συζήτηση της νομοθετικής ρύθμισης με την οποία η κυβέρνηση παρέκαμψε τη σχετική απόφαση του ΣτΕ για να μείνει η ΕΥΔΑΠ στο Υπερταμείο, με υπόρρητο στόχο την περαιτέρω ιδιωτικοποίησή της.
Φυσικά, το επιχείρημα της ΕΥΔΑΠ περί κακόβουλης και βλαπτικής για την εταιρεία διαρροής εκτός από προσχηματικό είναι και φαιδρό, αφού τα στοιχεία για το μέρισμα προκύπτουν από τις προ πολλών μηνών δημοσιευμένες οικονομικές καταστάσεις της εταιρείας. Εισηγμένη είναι και υπόκειται σε συγκεκριμένες υποχρεώσεις δημοσιότητας. Αλλά φαίνεται ότι την ενοχλούν και αυτές και ο κοινοβουλευτικός έλεγχος. Κατά κάποιον τρόπο, είναι μια επέκταση της επίκλησης του απορρήτου των Δημητριάδη – Κοντολέοντος και λοιπών στο σκάνδαλο των υποκλοπών. Ισχύει και για το «εταιρικό απόρρητο» της δημόσιας επιχείρησης.
Το θέμα έφερε στο φως με καταγγελία της η «Συμμαχία Εργαζομένων ΕΥΔΑΠ», παράταξη που εκπροσωπείται στην ομοσπονδία τους. «Πιστή στην αντιδημοκρατική πολιτική της κυβέρνησης Μητσοτάκη η διοίκηση της ΕΥΔΑΠ έρχεται να εφαρμόσει παρακολουθήσεις τηλεφωνικών συσκευών, σταθερών Η/Υ, laptops, εταιρικών email κ.ά. παραβιάζοντας κάθε νομιμότητα με στόχο να χειραγωγήσει και τρομοκρατήσει στελέχη και εργαζόμενους που αντιδρούν στις πολιτικές οικονομικής αφαίμαξης και διάλυσης της εταιρείας», αναφέρει σε ανακοίνωσή της με τίτλο «Νόμιμες πλέον οι επισυνδέσεις και στην ΕΥΔΑΠ».
Η ανακοίνωση υπενθυμίζει ότι οι πληροφορίες που «δήθεν διαρρεύσαν» χρησιμοποιήθηκαν κατά τη συζήτηση στο Κοινοβούλιο για την αντίκρουση του αντισυνταγματικού νομοσχεδίου που διατήρησε την ΕΥΔΑΠ στο Υπερταμείο και καταστρατήγησε την απόφαση του ΣτΕ.
Τονίζει ότι η μεθόδευση της διοίκησης ΕΥΔΑΠ στοχεύει να υλοποιηθούν τα σχέδια της κυβέρνησης και του Πόλσον για την επιστροφή κεφαλαίου από τα διαθέσιμα της εταιρείας στους μετόχους και την ΕΕΣΥΠ ποσού πάνω από 1,5 ευρώ ανά μετοχή, ήτοι περίπου 160 εκατομμύρια ευρώ, αφήνοντας την εταιρεία με άδεια ταμεία. Προειδοποιεί ότι οι εργαζόμενοι δεν θα αποδεχθούν να εγκατασταθεί στη ΕΥΔΑΠ καμία εταιρεία παρακολούθησης και καλεί την ΟΜΕ ΕΥΔΑΠ και τους Συλλόγους να οργανώσουν άμεσα μέτωπο αντίστασης ενάντια στις αντιδημοκρατικές μεθοδεύσεις.
Πηγή: www.efsyn.gr
Τα άρθρα που δημοσιεύουμε δεν απηχούν αναγκαστικά τις απόψεις μας και δεν δεσμεύουν παρά τους συγγραφείς τους. Η δημοσίευσή τους έχει να κάνει όχι με το αν συμφωνούμε με τις θέσεις που υιοθετούν, αλλά με το αν τα κρίνουμε ενδιαφέροντα για τους αναγνώστες μας.