Εισαγγελία Πρωτοδικών: Aίτημα δικαστικής συνδρομής στις ΗΠΑ για τα «ίχνη» του Predator μετά τις αποκαλύψεις του Documento

4 Δεκεμβρίου 2022

Αίτημα δικαστικής συνδρομής στις ΗΠΑ προκειμένου να εντοπιστούν τα «ψηφιακά ίχνη» του λογισμικού Predator πρόκειται να αποστείλει, σύμφωνα με πληροφορίες του documentonews.gr, το επόμενο χρονικό διάστημα η Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών που ερευνά το σκάνδαλο των υποκλοπών.

To αίτημα αναμένεται να αποσταλεί, μετά και τις αποκαλύψεις του Documento σχετικά με τις ηλεκτρονικές διευθύνσεις (URL) που είχαν «παγιδευτεί» με τo λογισμικό predator οι οποίες εμφανίζονται να έχουν μια κοινή ψηφιακή διεύθυνση (IP), η οποία βρίσκεται στο Σιάτλ των ΗΠΑ. Πιο αναλυτικά όπως προέκυψε από τη δημοσιογραφική έρευνα, δώδεκα παγιδευμένες με Predator ηλεκτρονικές διευθύνσεις (URL) είχαν μία κοινή ψηφιακή διεύθυνση (IP), την 99.83.154.118, η οποία ανήκει στην Amazοn.com, Inc.

Οι διευθύνσεις προκύπτουν από τη λίστα που δημοσίευσε η Meta (Facebook) μαζί με το Citizen Lab τον Δεκέμβριο του 2021 αλλά και από τους συνδέσμους οι οποίοι φαίνονται στα μηνύματα που στάλθηκαν στα κινητά τηλέφωνα των παρακολουθούμενων Θανάση ΚουκάκηΧρήστου Σπίρτζη και Θοδωρή Καρυπίδη. Παρόμοιο μήνυμα είχε σταλεί στον σημερινό πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ Νίκο Ανδρουλάκη.

Πιο αναλυτικά κατά τη δημοσιογραφική έρευνα του Documento, εξετάστηκαν οι εξής σύνδεσμοι:

1) edolio5[.]com, 2) efsyn[.]news, 3) cnn.gr[.]com, 4) zougla[.]news, 5) thestival[.]news, 6) yout.ube.gr[.]com, 7) enikos[.]news, 8) protothema[.]live, 9) tovima[.]live, 10) hellasjournal[.]company, 11) ereportaz[.]news, 12) ebill.cosmote[.]center.

Το ερώτημα λοιπόν που τίθεται είναι ποιοι είναι αυτοί που πλήρωσαν για να κατοχυρώσουν τα συγκεκριμένα ονόματα (domains), όπως επίσης και ποιος διαχειρίστηκε τις «αμαρτωλές» ιστοσελίδες ούτως ώστε προκύψουν τα πλήρη στοιχεία του αγοραστή, ενδεχομένως και των διαχειριστών, αλλά και επιπλέον αθέατα ίχνη.

Πηγή: www.documentonews.gr

Τα άρθρα που δημοσιεύουμε δεν απηχούν αναγκαστικά τις απόψεις μας και δεν δεσμεύουν παρά τους συγγραφείς τους. Η δημοσίευσή τους έχει να κάνει όχι με το αν συμφωνούμε με τις θέσεις που υιοθετούν, αλλά με το αν τα κρίνουμε ενδιαφέροντα για τους αναγνώστες μας.