Να κερδίσει η Ρωσία επιθυμεί η πλειονότητα των Σλοβάκων

15 Σεπτεμβρίου 2022

Πάνω από το 50% των Σλοβάκων θα καλωσόριζαν τη στρατιωτική νίκη της Ρωσίας επί της Ουκρανίας, σύμφωνα με νέα έρευνα που δημοσιεύθηκε την Τετάρτη.

Η αντιπροσωπευτική έρευνα με την ονομασία «Πώς είσαι Σλοβακία;» διεξήχθη από τα πρακτορεία MNFORCE και Seesame και τη Σλοβακική Ακαδημία Επιστημών.

Στους ερωτηθέντες παρουσιάστηκε η 10βάθμια κλίμακα, στην οποία το 1 σημαίνει ξεκάθαρη νίκη της Ρωσίας και το 10 ξεκάθαρη νίκη της Ουκρανίας. Περίπου το ένα πέμπτο των ερωτηθέντων επιθυμεί σαφή νίκη της Ρωσίας. Περισσότεροι από τους μισούς ερωτηθέντες τείνουν προς τη ρωσική νίκη. Το ένα τρίτο προς την Ουκρανία. Περίπου το 18% των ατόμων δήλωσε ότι δεν γνωρίζει.

Οι διαιρέσεις είναι σαφώς αισθητές σε κομματικό επίπεδο. Για παράδειγμα, η συντριπτική πλειονότητα των ψηφοφόρων του SMER-SD του πρώην πρωθυπουργού Robert Fico είναι με τη ρωσική πλευρά. Ο Fico είναι σθεναρός πολέμιος των αντιρωσικών κυρώσεων και μάλιστα γιόρτασε την επέτειο της εθνικής εξέγερσης της Σλοβακίας με τον Ρώσο πρέσβη. Το SMER-SD εξακολουθεί να είναι μέλος του Κόμματος των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών (PES).

Όσον αφορά τις γεωγραφικές διαφορές, μόνο στον πληθυσμό της Μπρατισλάβα υπάρχει πλειοψηφία ανθρώπων που επιθυμούν τη νίκη της Ουκρανίας.

Η Σλοβακία είναι εδώ και καιρό μία από τις πιο φιλορωσικές χώρες της ΕΕ μαζί με τη Βουλγαρία.

Το καλοκαίρι του 2021, μια έρευνα έδειξε ότι το 55% των Σλοβάκων είχε θετική γνώμη για τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν. Μόνο οι Βούλγαροι από τις χώρες της κεντρικής και ανατολικής Ευρώπης είχαν καλύτερη γνώμη για τον Πούτιν (75%). Τον Φεβρουάριο του 2022, πριν από την εισβολή, το 44% των πολιτών κατηγορούσε το ΝΑΤΟ και τις Ηνωμένες Πολιτείες για την ένταση στα ουκρανικά σύνορα, ενώ μόνο το 33% κατηγορούσε τη Ρωσία.

Όσον αφορά την ένταξη στο ΝΑΤΟ, μόνο το 45% την υποστήριξε στην έρευνα του 2021. Αμέσως μετά την εισβολή, η υποστήριξη αυξήθηκε, αλλά άρχισε να μειώνεται και πάλι πρόσφατα.

Πηγή: www.euractiv.gr

Τα άρθρα που δημοσιεύουμε δεν απηχούν αναγκαστικά τις απόψεις μας και δεν δεσμεύουν παρά τους συγγραφείς τους. Η δημοσίευσή τους έχει να κάνει όχι με το αν συμφωνούμε με τις θέσεις που υιοθετούν, αλλά με το αν τα κρίνουμε ενδιαφέροντα για τους αναγνώστες μας.