Ακραία καιρικά φαινόμενα: Σίφωνες στην Ελλάδα!

14 Αυγούστου 2022

Η ισχυρή αστάθεια που προκάλεσε το πέρασμα της Ψυχρής Λίμνης στην ανώτερη ατμόσφαιρα πάνω από τη χώρα μας την Κυριακή 14 Αυγούστου 2022, είχε σαν αποτέλεσμα την εκδήλωση τοπικά ισχυρών καταιγίδων, κυρίως στην Κεντρική και Βόρεια Ελλάδα.

Σίφωνες ξηράς και θαλάσσης έκαναν την εμφάνισή τους σε Χαλκιδική, Λήμνο και Ζάκυνθο, χωρίς όμως να προκαλέσουν σοβαρές υλικές ζημιές. Στο βίντεο ο σίφωνας ξηράς στο αεροδρόμιο της Λήμνου καταγράφηκε από κοντινή απόσταση.

Το επόμενο βίντεο δείχνει έναν εντυπωσιακό υδροσίφωνα που εμφανίστηκε κατά τη διάρκεια καταιγίδας στη Νότια Σιθωνία, στη Χαλκιδική.

Λίγο πριν τις 17:00, μια στάσιμη καταιγίδα στον Βόλο προκάλεσε πλημμυρικά φαινόμενα στο κέντρο της πόλης όπου καταστήματα και ισόγεια διαμερίσματα πλημμύρισαν. Η θερμοκρασία παρουσίασε πτώση 12°C σε 30 λεπτά και η μέγιστη ριπή ανέμου έφτασε τα 87 km/h. Το συνολικό ύψος βροχής ανήλθε στα 62.6 mm σε διάστημα 1 ώρας, ενώ εκδηλώθηκε και ψιλό χαλάζι. Η επόμενη φωτογραφία είναι του Ταξιάρχη Μεργιά από την οδό Ιάσονος στον Βόλο.

Οι κάμερες καιρού στην Πορταριά Πηλίου κατέγραψαν την καταιγίδα ακριβώς πάνω από τον Βόλο.

Οι μετεωρολογικοί σταθμού του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών/meteo.gr έχουν καταγράψει μεγάλα ύψη βροχής μέχρι τις 18:00 το απόγευμα της Κυριακής 14/08. Ο χάρτης δείχνει το συνολικό ύψος υετού από 432 μετεωρολογικούς σταθμούς.

Πηγή: www.crisismonitor.gr

Τα άρθρα που δημοσιεύουμε δεν απηχούν αναγκαστικά τις απόψεις μας και δεν δεσμεύουν παρά τους συγγραφείς τους. Η δημοσίευσή τους έχει να κάνει όχι με το αν συμφωνούμε με τις θέσεις που υιοθετούν, αλλά με το αν τα κρίνουμε ενδιαφέροντα για τους αναγνώστες μας.