Η USAF καθήλωσε όλα τα F-35!

Ελαττωματικό εκτινασσόμενο κάθισμα το νέο πρόβλημα. ΗΠΑ και Lockheed Martin κατέληξαν σε νέο συμβόλαιο 30 δισ.

29 Ιουλίου 2022

Το σύνολο του στόλου των F-35 που διαθέτει καθήλωσε η αμερικανική πολεμική αεροπορία, USAF, στο πλαίσιο έρευνας για την αντικατάσταση των εκτοξευτήρων στα καθίσματα, με το Ναυτικό -που έχει επίσης δικά του μαχητικά- να διευκρινίζει ότι αφορά συγκεκριμένη παρτίδα αεροσκαφών και ανταλλακτικών.

  • Ελαττωματικό εκτινασσόμενο κάθισμα το νέο πρόβλημα.
  • ΗΠΑ και Lockheed Martin κατέληξαν σε νέο συμβόλαιο 30 δισ.

Το νέο αυτό πρόβλημα προστίθεται σε μια μακρά σειρά ζητημάτων που αντιμετωπίζουν τα F-35, τα οποία αποτελούν το πλέον προηγμένο μαχητικό αεροσκάφος στον κόσμο με stealth δυνατότητες.

Η Πολεμική Αεροπορία των ΗΠΑ καθήλωσε προσωρινά τον στόλο των τζετ F-35, επικαλούμενη ένα δυνητικά ελαττωματικό εξάρτημα στο εκτινασσόμενο κάθισμα που θα μπορούσε να θέσει σε κίνδυνο τους πιλότους σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης, ένα πρόβλημα που προσγειώνει επίσης άλλους τύπους στρατιωτικών αεροπλάνων που χρησιμοποιούνται στην εκπαίδευση.

Το πρόβλημα

Το θέμα αφορά τα φυσίγγια εκρηκτικών που χρησιμοποιούνται μέσα στα εκτινασσόμενα καθίσματα για να βοηθήσουν στην ώθηση του καθίσματος από το αεροπλάνο κατά τη διάρκεια έκτακτης ανάγκης, είπε σε δήλωση την Παρασκευή η Alexi Worley, εκπρόσωπος της Διοίκησης Αεροπορικής Μάχης της Πολεμικής Αεροπορίας.

Τα επηρεαζόμενα αεροσκάφη έχουν εκτινασσόμενα καθίσματα κατασκευασμένα από την Martin-Baker Aircraft Company Ltd., είπε ο Worley. Η εταιρία δεν απάντησε αμέσως σε αίτημα για σχολιασμό.

«Στις 19 Ιουλίου, ξεκινήσαμε μια Τεχνική Οδηγία Συμμόρφωσης με το Time για να επιθεωρήσουμε όλα τα φυσίγγια στο εκτινασσόμενο κάθισμα εντός 90 ημερών», είπε ο Worley στη δήλωση. «Από υπερβάλουσα προσοχή», δήλωσε, οι μονάδες Διοίκησης Αερομαχίας «θα εκτελέσουν στάση-στις 29 Ιουλίου για επιτάχυνση της διαδικασίας επιθεώρησης. Με βάση τα δεδομένα που συγκεντρώθηκαν από αυτές τις επιθεωρήσεις, η ACC θα αποφασίσει να επαναλάβει τις εργασίες.»

Πρώτα καθηλώθηκαν 300 F-35

Η Πολεμική Αεροπορία αποφάσισε την Πέμπτη να καθηλώσει σχεδόν 300 εκπαιδευτικά αεροσκάφη για το θέμα. Το Πολεμικό Ναυτικό και το Σώμα Πεζοναυτών έχουν επίσης θέσει εκτός υπηρεσίας ορισμένα από τα αεροσκάφη τους με σταθερές πτέρυγες.

Επηρεάζονται μόνο αεροσκάφη εξοπλισμένα με φυσίγγια «εντός περιορισμένου εύρους αριθμών παρτίδων», ανέφερε το Πολεμικό Ναυτικό σε δήλωση αυτή την εβδομάδα. Τα φυσίγγια θα αντικατασταθούν στην μοίρα του αεροσκάφους και το αεροσκάφος θα επιθεωρηθεί πριν από την επόμενη πτήση του, ανέφερε η υπηρεσία.

Το πρόγραμμα των F-35

Μέχρι στιγμής, 820 F-35 κατασκευάστηκαν από την Lockheed Martin Corp.
έχουν παραδοθεί σε όλο τον κόσμο από τις δυνητικές 3.000 για τις ΗΠΑ και τις χώρες εταίρους. Η Πολεμική Αεροπορία είναι ο μεγαλύτερος πελάτης F-35, με 348 από τα προγραμματισμένα 1.763 αεροσκάφη της.

Μετά από χρόνια διαπραγματεύσεων, το Πεντάγωνο ανακοίνωσε νωρίτερα αυτό το μήνα ότι κατέληξε σε προκαταρκτική συμφωνία με τη Lockheed για το επόμενο 3ετές συμβόλαιο στο πλαίσιο του οποίου θα παραχθούν ακόμη 375 μαχητικά. Το ύψος του συμβολαίου εκτιμάται στα 30 δισεκατομμύρια δολάρια.

Το Γραφείο Λογοδοσίας της Κυβέρνησης νωρίτερα αυτό το έτος ανακοίνωσε ότι τα ποσοστά διαθεσιμότητας των F-35 για την Πολεμική Αεροπορία, το Ναυτικό και το Σώμα Πεζοναυτών έχουν βελτιωθεί από το 2019, αλλά εξακολουθούν να υπολείπονται των στόχων του προγράμματος.

Πηγή: www.crisismonitor.gr

Τα άρθρα που δημοσιεύουμε δεν απηχούν αναγκαστικά τις απόψεις μας και δεν δεσμεύουν παρά τους συγγραφείς τους. Η δημοσίευσή τους έχει να κάνει όχι με το αν συμφωνούμε με τις θέσεις που υιοθετούν, αλλά με το αν τα κρίνουμε ενδιαφέροντα για τους αναγνώστες μας.