Ο ΣΥΡΙΖΑ για τις κυρώσεις, τον πόλεμο και τον εξοπλισμό της Ουκρανίας

Πώς τοποθετούνται σε αυτή την κατάσταση τα κόμματα της ελληνικής και ευρωπαϊκής αριστεράς; Συνέντευξη με τον πρώην υπουργό Εξωτερικών, Γιώργο Κατρούγκαλο.

Δεν υπάρχει σήμερα πιο καίριο ζήτημα που να «επικαθορίζει» την κατάσταση στην Ελλάδα, την Ευρώπη και τον κόσμο από το Ουκρανικό. Στα πλαίσια μιας έρευνας για τη στάση των κομμάτων της ελληνικής και ευρωπαϊκής αριστεράς, απευθυνθήκαμε στον πρώην υπουργό Εξωτερικών Γιώργο Κατρούγκαλο, τομεάρχη για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ και επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας της ευρωπαϊκής αριστεράς στην κοινοβουλευτική συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης, τις απαντήσεις του οποίου δημοσιεύουμε στη συνέχεια. Οι απαντήσεις δόθηκαν την παραμονή ακριβώς της τελευταίας όξυνσης του προβλήματος παροχής ρωσικού φυσικού αερίου στην Ευρώπη.

Υπενθυμίζουμε ότι δημοσιεύσαμε ήδη τις απαντήσεις του ΚΚΕ για την ουκρανική κρίση και θα δημοσιεύσουμε τις απαντήσεις του ΜεΡΑ25 όταν τις έχουμε.

Κατά το πρόσφατο διάστημα είδαμε μια επικίνδυνη κλιμάκωση της κρίσης στην Ουκρανία. Στη Μόσχα έγινε μια τρομοκρατική επίθεση με θύμα μια Ρωσίδα δημοσιογράφο. Στη Ζαπορίζια βομβαρδίζεται ο μεγαλύτερος πυρηνικός σταθμός της Ευρώπης και οι ΗΠΑ αποφάσισαν ένα νέο πακέτο εξοπλισμών προς την Ουκρανία ύψους τριών δισεκατομμυρίων δολαρίων. Πώς εκτιμάτε τις εξελίξεις;

Θεωρώ ότι όσο συνεχίζεται ο πόλεμος και η ρωσική εισβολή και δεν ανοίγει ένας δρόμος για την ειρήνη, η κατάσταση θα επιδεινώνεται. Είναι προφανές ότι η τρομοκρατία αποτελεί γενικότερο και μείζον πρόβλημα. Δεν ξέρω σε ποιο βαθμό συνδέεται η επίθεση στην οποία αναφέρεστε με τον πόλεμο στην Ουκρανία. Σε κάθε περίπτωση, κάθε κλιμάκωση της σύγκρουσης αποτελεί αρνητική εξέλιξη.

Και εσείς και η πλειοψηφία των ευρωπαϊκών πολιτικών δυνάμεων καταδικάσατε τη ρωσική επέμβαση στην Ουκρανία. Όμως εδώ έχουμε μια τελείως δυσανάλογη αντίδραση, που δεν είδαμε ούτε κατά διάνοια όταν οι Ηνωμένες Πολιτείες και το ΝΑΤΟ εισέβαλαν ή βομβάρδισαν πολλές χώρες. Σε όλο τον δυτικό κόσμο έχει επικρατήσει μια άνευ προηγουμένου αντιρωσική υστερία, απαγορεύεται η αναμετάδοση ρωσικών ΜΜΕ, καταδιώκονται άνθρωποι επί τη βάσει της εθνικής τους καταγωγής, εξοστρακίζεται ακόμα και η ρωσική μουσική και λογοτεχνία, γίνονται αντικείμενα επιθέσεων όσοι τυχόν διαφωνούν με την ασκούμενη πολιτική, με πρακτικές που θυμίζουν μακαρθισμό, αν όχι σταλινισμό. Η ευρωπαϊκή Αριστερά θα πάρει κάποια πρωτοβουλία για να σταματήσει αυτή η κατάσταση;

Η Ευρωπαϊκή Αριστερά, και ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, έχουν κρατήσει μία συνεπή στάση αρχής. Έχουν καταδικάσει τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, ως προφανή παραβίαση του διεθνούς δικαίου στηρίζοντας κάθε πρωτοβουλία για να τερματιστεί.

Έχουμε όμως παράλληλα επιμείνει στην καταδίκη κάθε ανάλογης παραβίασης. Δεν νοούνται δύο μέτρα και δύο σταθμά στη διεθνή νομιμότητα. Αρκετές πρωτοβουλίες έχουν ήδη γίνει προς την κατεύθυνση αυτή, με συμμετοχή και δική μας. Χαρακτηριστικότερη η πρωτοβουλία των PODEMOS, στην οποία συμμετείχαν εκτός από τα κόμματα της Ευρωπαϊκής αριστεράς και πολλές άλλες προσωπικότητες της ειρήνης.

Τα δυτικά κράτη επέβαλαν πρωτοφανείς κυρώσεις κατά της Ρωσίας. Έξι μήνες αργότερα οι κυρώσεις αυτές δεν έχουν βοηθήσει την Ουκρανία, δεν έχουν βλάψει τη Ρωσία και βλάπτουν σοβαρότατα πολλές χώρες του κόσμου περιλαμβανομένων των μελών της Ε.Ε.. Οι Έλληνες παθαίνουν αποπληξία κάθε φορά που μπαίνουν σε σούπερ μάρκετ και τον χειμώνα δεν θα μπορούμε να πληρώσουμε ηλεκτρικό και πετρέλαιο θέρμανσης. Ως αποτέλεσμα των κυρώσεων και αντικυρώσεων σημειώνεται μαζική στροφή στα ορυκτά καύσιμα και επιταχύνεται η πορεία προς κλιματική καταστροφή. Μήπως πρέπει, στη βάση και της εμπειρίας των έξη μηνών, να αναθεωρηθούν οι κυρώσεις;

Σε αυτές τις δύσκολες στιγμές πρέπει να αξιοποιηθεί κάθε διπλωματικό μέσο για να φτάσουμε στην ειρήνη και αυτό σημαίνει και κυρώσεις – για το λόγο αυτό και ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ τις έχει στηρίξει. Είναι, βέβαια, αλήθεια ότι διαχρονικά έχουν συχνά αποδειχθεί αναποτελεσματικές ως προς τους σκοπούς που επιδιώκουν. Ειδικά οι κυρώσεις κατά της Ρωσίας φαίνεται να θίγουν δυσανάλογα τις ευρωπαϊκές οικονομίες και μάλιστα σε τομείς που επηρεάζουν άμεσα και δυσμενέστατα τους λαούς τους. Πρόσφατα δήλωσε ο Βέλγος πρωθυπουργός ότι για να έχουν νόημα αυτές θα πρέπει να θίγουν περισσότερο τη ρωσική, όχι την ευρωπαϊκή πλευρά. «Δεν είμαστε σε πόλεμο με τον εαυτό μας», παρατήρησε εύλογα. Ορθά δε, επισημαίνετε ότι μπορεί να έχουν μη αναστρέψιμες συνέπειες και στο μείζον για το μέλλον της ανθρωπότητας θέμα της κλιματικής κρίσης. Όλα αυτά πρέπει να ληφθούν υπόψη, στο  πλαίσιο τόσο της στρατηγικής της Ε.Ε. όσο και εντός του ΝΑΤΟ.  Πάντως δεν μπορούμε να συνεχίσουμε με αυτήν τη στρατηγική.

Ασκήσατε κριτική στην κυβέρνηση Μητσοτάκη για την αποστολή όπλων στην Ουκρανία. Αλλά τον Μάρτιο η Αριστερά υπερψήφισε μια απόφαση στο Ευρωκοινοβούλιο που καλούσε σε εξοπλισμό της Ουκρανίας. Επί τη βάσει της εμπειρίας που έχουμε μετά από έξι μήνες πολέμου, πώς διαμορφώνεται σήμερα η άποψή σας για τον εξοπλισμό της Ουκρανίας;

Ο λαός της Ουκρανίας έχει αδιαπραγμάτευτο δικαίωμα στην αυτοάμυνα όταν αντιμετωπίζει εισβολή. Από εκεί και πέρα, το κύριο στον πόλεμο της Ουκρανίας και η ευθύνη όλων εμάς των υπολοίπων στη διεθνή κοινότητα είναι η άμεση αναζήτηση διπλωματικής λύσης, με απόλυτο σεβασμό, εννοείται, του διεθνούς δικαίου. Κάθε τι που αξιοποιεί το ουκρανικό για να εντείνει την αντιπαράθεση Δύσης-Ρωσίας, είναι πάνω από όλα εναντίον του ίδιου του ουκρανικού λαού, που έχει ήδη πληρώσει εκατόμβες στο βωμό των συγκρούσεων.

Ηγετικά στελέχη της κυπριακής αριστεράς, μαζί με πολλούς άλλους διανοουμένους έχουν ταχθεί υπέρ της άμεσης και ταυτόχρονης εκεχειρίας, έναρξης διαπραγματεύσεων, άρσης των κυρώσεων και διακοπής του εξοπλισμού της Ουκρανίας. Συμφωνείτε σε μια τέτοια δέσμη επιδιώξεων; Σκοπεύετε να πάρετε πρωτοβουλίες σε αυτή την κατεύθυνση, μαζί με τα άλλα κόμματα της ευρωπαϊκής αριστεράς, πριν κλιμακωθεί περαιτέρω η ευρωπαϊκή και παγκόσμια κρίση;

Όπως προανέφερα, θεωρώ και εγώ ότι μόνον διπλωματική μπορεί να είναι η λύση στο ουκρανικό δράμα, με πρώτη κίνηση τον άμεσο τερματισμό της εισβολής. Έχουν κατατεθεί μέχρι στιγμής διάφορες προτάσεις, με τα υπέρ και τα κατά τους, όπως το σχέδιο ειρήνευσης τεσσάρων σημείων του πρωθυπουργού της Ιταλίας Ντράγκι. Η αριστερά πρέπει να διαδραματίσει πρωταγωνιστικό ρόλο στην προσπάθεια αυτή. Και από τη θέση του προέδρου της Ενωμένης Ευρωπαϊκής Αριστεράς στην Κοινοβουλευτική Συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης κάνω και εγώ ό,τι μπορώ προς αυτή την κατεύθυνση.

Πηγή: kosmodromio.gr