Αδιανόητο αλλά αληθινό: Λογοκρίνουν τον “Φάκελο της Κύπρου”!

Του Κώστα Βενιζέλου
25 Ιουλίου 2022

Ο πρώην Πρόεδρος της κυπριακής Βουλής Γιαννάκης Ομήρου προέβη ανήμερα της 48ης μαύρης επετείου της τουρκικής εισβολής σε μια καταγγελία, για την οποία δεν υπήρξε καμία αντίδραση. Ούτε από την ελληνική, ούτε και από την κυπριακή Βουλή. Ο κ. Ομήρου κατάγγειλε ότι δεν τηρείται το πρωτόκολλο συνεργασίας μεταξύ της Βουλής των Ελλήνων και της Βουλής των Αντιπροσώπων της Κυπριακής Δημοκρατίας για την πρόσβαση στον “Φάκελο της Κύπρου” και το οποίο συνυπόγραψε ο ίδιος και ο τότε Πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων Νικόλαος Βούτσης στις 26 Ιανουαρίου του 2016.

Εξήγησε πως μετά την αλλαγή της διακυβέρνησης στην Ελλάδα, από τον ΣΥΡΙΖΑ στη Νέα Δημοκρατία, δεν έγινε καμία άλλη δημοσιοποίηση υλικού, δεν εκδόθηκε κανένας τόμος. Μέχρι το 2019 είχαν εκδοθεί οκτώ τόμοι με αυτούσιο υλικό από τα πρακτικά της Εξεταστικής των πραγμάτων Επιτροπής της Βουλής των Ελλήνων για τον Φάκελο της Κύπρου. Υπολείπονται 20 τόμοι. Ωστόσο, με την καθυστέρηση που σημειώνεται, τρία χρόνια μετά,  ακόμη αναμένεται ο ένατος τόμος.

Υπάρχει, μια ακόμη διάσταση στο θέμα: Ο πρώην Πρόεδρος της Βουλής έχει αναφέρει πως με βάση πληροφορίες, που έχει, η νέα έκδοση, ο ένατος τόμος, δεν θα περιλαμβάνει αυτούσια τα αυθεντικά πρακτικά. Τι σημαίνει αυτό; Ότι το υλικό θα “φιλτράρεται”. Τούτο σημαίνει πως μπορεί να μην περιληφθούν αναφορές, με απόφαση διαχειριστών του εγχειρήματος. Τούτο, εάν γίνει, θα επηρεάσει προδήλως και το τελικό συμπέρασμα. Κι αυτό, εάν γίνει, θα είναι κατά παράβαση του “πρωτοκόλλου συνεργασίας”, που υπέγραψαν τα δυο κοινοβούλια.

Καμία αντίδραση

Θα ανέμενε κανείς ότι θα υπήρχε αντίδραση στα όσα περιλαμβάνονται στην καταγγελία Ομήρου. Είτε διάψευση, είτε επιβεβαίωση ή έστω μια εξήγηση. Σαράντα οκτώ χρόνια μετά, δεν μπορεί κανείς να επικαλείται λόγους “εθνικής ασφάλειας” και να αφήνει στο σκοτάδι κάποιες πτυχές της προδοσίας. Τα πλείστα ντοκουμέντα, από άλλες πηγές, που αναφέρονται την περίοδο εκείνη, της προδοσίας και της καταστροφής, της τραγωδίας, έχουν δει το φως της δημοσιότητας. Έχει σημασία να πράξει το ίδιο και η Βουλή των Ελλήνων.  Γι’ αυτό και επιβάλλεται να μην γίνουν κινήσεις, που πλήττουν την ιστορική αλήθεια. Κι αυτό γιατί, μεταξύ άλλων, διαιωνίζονται σκιές, που προκαλούν καχυποψίες.

Δεν μπορεί να φανταστεί κανείς ποιοι εξυπηρετούνται από την αλλοίωση των αυθεντικών πρακτικών. Εάν ισχύουν οι πληροφορίες, θα πρέπει να απαντηθεί το προφανές: Ποιο/ποιους θέλουν να συγκαλύψουν; Η σιωπή πέντε ημέρες μετά την καταγγελία, καθίσταται ένοχη. Μετά την καταγγελία, θα αναμένονταν να αντιδράσει και η αντιπολίτευση στην Ελλάδα

Πηγή: slpress.gr

Τα άρθρα που δημοσιεύουμε δεν απηχούν αναγκαστικά τις απόψεις μας και δεν δεσμεύουν παρά τους συγγραφείς τους. Η δημοσίευσή τους έχει να κάνει όχι με το αν συμφωνούμε με τις θέσεις που υιοθετούν, αλλά με το αν τα κρίνουμε ενδιαφέροντα για τους αναγνώστες μας.