Μέτωπο 65 φορέων κατά της ιδιωτικοποίησης του νερού στην Ελλάδα – «Για να μη γίνει ακριβό σαν το ρεύμα»

15 Απριλίου 2022

Την αποφασιστικότητά τους για διεύρυνση του μετώπου για την διασφάλιση της δημόσιας διαχείρισης του νερού και την αποτροπή κάθε μορφής ιδιωτικοποίησής του δηλώνουν 65 φορείς και οργανώσεις που συμμετέχουν στην Πρωτοβουλία για τη Διασφάλιση της Δημόσιας Διαχείρισης του νερού.

Στη συνέντευξη Τύπου που δόθηκε την Τετάρτη 15 Απριλίου στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Αθηναίων, οι εκπρόσωποι των φορέων εξέφρασαν την αισιοδοξία τους για την θετική έκβαση της προσφυγής στο ΣτΕ στις 10 Μαίου των τριών Συλλόγων της ΕΥΔΑΠ και πολιτών κατά της απόφασης της κυβέρνησης να παραχωρήσει σε ιδιώτες της διαχείριση του Εξωτερικού Υδροδοτικού Συστήματος της Αθήνας.

Στο πάνελ της εκδήλωσης, την Πρωτοβουλία  εκπροσώπησαν οι Χρήστος Ρουμπάνης (Περιβαλλοντικό Δίκτυο), Ηλίας Κορλός (πρόεδρος Συλλόγου Επιστημονικού Προσωπικού ΕΥΔΑΠ), Γιώργος Δήμτσας (πρόεδρος Συλλόγου Μηχανικών ΕΥΔΑΠ) και Γιώργος Ραντίτσας (Πρόεδρος Σωματείου Εργαζομένων στον Τομέα της Αποχέτευσης ΕΥΔΑΠ). Τη συζήτηση συντόνισε το μέλος της Γραμματείας της Πρωτοβουλίας Περικλής Ζήκας.

Για τους συμμετέχοντες, πρόκειται για ιστορικής σημασίας εγχείρημα για το κοινωνικό κίνημα και την υπεράσπιση των κοινωνικών αγαθών. Οι δεκάδες εκπρόσωποι κομμάτων, της Αυτοδιοίκησης, συνδικαλιστικών οργανώσεων, περιβαλλοντικών, καταναλωτικών κινημάτων και κινήσεων πολιτών που παραβρέθηκαν δήλωσαν την υποστήριξή τους στην Πρωτοβουλία και στους εργαζόμενους της ΕΥΔΑΠ και τόνισαν τη δυναμική που αποκτά αυτή η Πρωτοβουλία.

Ρουμπάνης: «Υπερασπιζόμαστε τα δημόσια αγαθά»

Εκ μέρους της Πρωτοβουλίας Χρήστος Ρουμπάνης μέλος του συντονιστικού οργάνου του Περιβαλλοντικού Δικτύου Αθήνας, τόνισε μεταξύ άλλων ότι «ανακοινώνουμε σήμερα ένα ιστορικής, κατά τη γνώμη μας, σημασίας για το κοινωνικό κίνημα και την υπεράσπιση των κοινωνικών αγαθών εγχείρημα. Για πρώτη φορά συναντώνται στους δρόμους των κοινωνικών αγώνων δεκάδες συλλογικότητες  από το συνδικαλιστικό, το περιβαλλοντικό χώρο, το καταναλωτικό κίνημα».

Όπως προσέθεσε «τα τρία σωματεία που μαζί με το Περιβαλλοντικό Δίκτυο Αθήνας που εκφράζει 24 περιβαλλοντικές οργανώσεις ξεκίνησαν την πρωτοβουλία αυτή. Μια πρωτοβουλία που γίνεται τσουνάμι. Μεγαλώνει με όλο και περισσότερες συλλογικότητες και οργανώσεις από ολόκληρο το κοινωνικό φάσμα. Πιστεύουμε ακράδαντα ότι παρόμοια θα είναι και η απόφαση για το μη ξεπούλημα των λιμνών από τις οποίες υδρεύεται η Αττική, που θα εκδικαστεί στις 10 Μαίου 2022. Όλοι και όλες μαζί που συμμετέχουμε σ’ αυτή την πρωτοβουλία θα σας συναντήσουμε στους δρόμους του αγώνα ασκώντας πλήρως τα συνταγματικά μας δικαιώματα, αλλά και την συνταγματική μας υποχρέωση να  υπερασπίζουμε τα δημόσια αγαθά».

«Η κυβέρνηση αδιαφόρησε για τις αντιδράσεις»

Ο Ηλίας Κορλός, πρόεδρος του Συλλόγου Επιστημονικού Προσωπικού ΕΥΔΑΠ αναφέρθηκε στο Εξωτερικό Υδροδοτικό Σύστημα (ΕΥΣ) της Αττικής και στην προσπάθεια της κυβέρνησης να το παραδώσει μέσω ΣΔΙΤ στους ιδιώτες.

«Το ΕΥΣ», ανέφερε ο Ηλίας Κορλός, «αποτελεί το μεγαλύτερο υδροδοτικό σύστημα της Χώρας και ένα από τα πιο εκτεταμένα και πολύπλοκα υδροδοτικά συστήματα της Ευρώπης, εκτείνεται σε μήκος 495 χλμ. και εξυπηρετεί περίπου πέντε εκατομμύρια πολίτες, ήτοι τον μισό πληθυσμό της χώρας. Το ΕΥΣ μέχρι το 1999 ανήκε στην ΕΥΔΑΠ και από τότε μέχρι και σήμερα το διαχειρίζεται και το συντηρεί σύμφωνα με Σύμβαση που έχει υπογράψει το Ελληνικό Δημόσιο με την ΕΥΔΑΠ.

«Το 2020, η κυβέρνηση εντελώς ξαφνικά και αναίτια ξεκίνησε τη διαδικασία για την δημιουργία ΣΔΙΤ, στη συντήρηση και λειτουργία του ΕΥΣ. Υπήρξε αντίδραση από τους εργαζόμενους, και ενημέρωση της κοινωνίας και των κομμάτων της βουλής. Αποτέλεσμα ήταν, η Περιφέρεια Αττικής, ο δήμος Αθηναίων αλλά και δεκάδες άλλοι δήμοι, να δηλώσουν την κάθετη διαφωνία τους με την ιδιωτικοποίηση του ΕΥΣ. Παρ όλα αυτά, και μετά από ένα διάστημα αναμονής η κυβέρνηση αδιαφορώντας για τις αντιδράσεις συνέχισε τη διαδικασία» τόνισε ο κ. Κορλός.

«Η διάσπαση της ενιαίας διαχείρισης του κύκλου του νερού, όποια μορφή κι αν αυτή παίρνει (άμεση, έμμεση, με συμβάσεις παραχώρησης), τόνισε ο Ηλίας Κορλός «δεν είναι τίποτε άλλο παρά προσπάθεια να ξεγελάσει την κοινωνία ότι  το νερό δεν ιδιωτικοποιείται. Η παγκόσμια εμπειρία της ιδιωτικοποίησης του νερού δείχνει ότι θα ισχύσουν και εδώ όλες οι άσχημες επιπτώσεις κακής διαχείρισης και υπερτιμολόγησης που ίσχυσαν όπου εφαρμόστηκε. Ουσιαστικά θα παραχωρηθεί στους ιδιώτες ο έλεγχος της υδροδότησης της Αττικής και θα κινδυνεύσει η απρόσκοπτη καθολική προσβασιμότητα σε καθαρό πόσιμο νερό.  Είναι φυσικό ότι η ιδιωτικοποίηση έχει ως πρώτη προτεραιότητα το κέρδος και όχι την εξυπηρέτηση και το συμφέρον των πολιτών, γι’ αυτό και δεν ενδείκνυται σε υπηρεσίες πρώτης ανάγκης» είπε.

Κλείνοντας, ο Ηλίας Κορλός αναφέρθηκε στις ιστορικές αποφάσεις 190-191/2022 του ΣΤΕ που απαγορεύουν κάθε προσπάθεια ιδιωτικοποίησης και την προσφυγή στο ΣτΕ των 3 σωματείων της ΕΥΔΑΠ (Επιστημονικού, Μηχανικών, Αποχέτευσης) και πολιτών προκειμένου να αντιμετωπίσουμε και νομικά την εμμονή της κυβέρνησης, η οποία θα συζητηθεί στις 10/5.

Σημειώνεται ότι στην εκδήλωση παραβρέθηκαν εκπρόσωποι των ΣΥΡΙΖΑ, ΚΙΝΑΛ, Ελληνική Λύση, Μέρα25, Πράσινοι, από το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας, την Αυτοδιοίκηση, εκπρόσωποι συνδικαλιστικών οργανώσεων καθώς και Περιβαλλοντικών Οργανώσεων και Κινημάτων Πολιτών.

Πηγή: tvxs.gr

Τα άρθρα που δημοσιεύουμε δεν απηχούν αναγκαστικά τις απόψεις μας και δεν δεσμεύουν παρά τους συγγραφείς τους. Η δημοσίευσή τους έχει να κάνει όχι με το αν συμφωνούμε με τις θέσεις που υιοθετούν, αλλά με το αν τα κρίνουμε ενδιαφέροντα για τους αναγνώστες μας.