Με διπλωματικά αντίποινα προειδοποιεί τη Βουλγαρία η Ρωσία

Η Ζαχάροβα προειδοποίησε ότι δεν θα μείνει αναπάντητη η απέλαση 70 Ρώσων διπλωματών από την Βουλγαρία.

4 Ιουλίου 2022

«Με όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση» θα μπορούσε να τα βάλει η Ρωσία είπε σήμερα η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα, σχολιάζοντας την πρόσφατη πρωτοφανή απόφαση της Βουλγαρίας για την απέλαση 70 Ρώσων διπλωματών από τη Σόφια.

«Η πολιτικοποιημένη απόφαση της Βουλγαρίας να μειώσει με αδικαιολόγητο τρόπο το διπλωματικό μας προσωπικό στη Βουλγαρία δεν θα μείνει σίγουρα χωρίς διμερή απάντηση» τόνισε η Μαρία Ζαχάροβα.

Εκτιμώντας ότι η απέλαση από τη Βουλγαρία «υπερέβη κατά πολύ τη διπλωματική πρακτική» η Ζαχάροβα κάλεσε τη Σόφια και την ΕΕ «να αναλογιστούν την αρχή της αμοιβαιότητας στην οποία βασίζονται οι διπλωματικές σχέσεις». Και πρόσθεσε με νόημα:

«Η ευρωπαϊκή διπλωματία θα πρέπει να καταλάβει ότι η απερίσκεπτη υποστήριξη στις αντι-ρωσικές ενέργειες διαφόρων κρατών μελών επιβάλλει στο σύνολο της Ευρωπαϊκής Ένωσης την ευθύνη των συνεπειών τους, συμπεριλαμβανομένης της άποψης των αντιποίνων από την πλευρά μας».

Η πρέσβειρα της Ρωσίας στη Σόφια εξέτασε την Παρασκευή το κλείσιμο της πρεσβείας της στη χώρα, μετά την άρνηση της Βουλγαρίας να ανακαλέσει την απόφασή της να απελάσει 70 μέλη του ρωσικού διπλωματικού προσωπικού.

Πρόκειται για έναν άνευ προηγούμενου αριθμό απελάσεων που ανακοινώθηκαν σε αυτή τη χώρα των Βαλκανίων, μέλος της ΕΕ και του ΝΑΤΟ αλλά κατά παράδοση προσκείμενη στη Ρωσία. Η ΕΕ από την πλευρά της εξέφρασε «τη λύπη της για την αδικαιολόγητη απειλή της Ρωσικής Ομοσπονδίας να διακόψει τις διπλωματικές σχέσεις με τη Βουλγαρία» χαρακτηρίζοντας το μέτρο αυτό «δυσανάλογο».

Πηγή: kosmodromio.gr

Τα άρθρα που δημοσιεύουμε δεν απηχούν αναγκαστικά τις απόψεις μας και δεν δεσμεύουν παρά τους συγγραφείς τους. Η δημοσίευσή τους έχει να κάνει όχι με το αν συμφωνούμε με τις θέσεις που υιοθετούν, αλλά με το αν τα κρίνουμε ενδιαφέροντα για τους αναγνώστες μας.