Του Άρη Χατζηγεωργίου
11 Ιουνίου 2022
Μέγαρο Μαξίμου, Υπερταμείο και το fund CVC, που απέκτησε πέρυσι το 10% των μετοχών της ΔΕΗ, «μαλώνουν στον… ξένο αχυρώνα» της περιουσίας τής άλλοτε Δημόσιας Επιχείρησης Ηλεκτρισμού.
Η διοίκηση του Γ. Στάσση με τα «χρυσά μπόνους» στη ΔΕΗ εμφανίζεται να «κόβει» πρόταση του Υπερταμείου για την τοποθέτηση στο νέο Διοικητικό Συμβούλιο της επιχείρησης ενός προσώπου που έγινε γνωστό πριν από μια δεκαετία για την «εξαφάνισή» του από τη λίστα Λαγκάρντ. Ταυτοχρόνως, η κυβέρνηση Μητσοτάκη όχι μόνο κάνει πλάτες για να συνεχιστεί η πληρωμή των μπόνους στα «γαλάζια» παιδιά, αλλά βάζει τη ΔΕΗ να υποκαταστήσει το κεντρικό Δημόσιο στον σχεδιασμό τού τι θα συμβεί με τα χιλιάδες στρέμματα γης των λιγνιτικών περιοχών.
Η θητεία της διοίκησης Στάσση στη ΔΕΗ λήγει στις 21 Ιουνίου 2022 και η Γενική Συνέλευση των Μετόχων καλείται εκείνη τη μέρα να εκλέξει νέο Διοικητικό Συμβούλιο. Ενόψει αυτής της εκλογής, συζητήθηκαν οι προτάσεις των μετόχων. Τα μερίδια των μετόχων όμως άλλαξαν μετά την περσινή ιδιωτικοποίηση και το Δημόσιο πλέον έχει το 34% που εκπροσωπείται μέσω του Υπερταμείου, ενώ το fund CVC κατέχει το 10%. Επίσης, η κυβέρνηση επέβαλε τη μείωση (από δυο σε ένα) των μελών που εκπροσωπούν τους εργαζομένους της επιχείρησης, θέτοντας και όριο θητειών. Με τον τρόπο αυτό απέκλεισε τους νυν εκπροσώπους Νίκο Φωτόπουλο και Π. Καραλευθέρη, ενώ η ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ, διαφωνώντας με την αλλοίωση της εκπροσώπησης, δεν έχει έως τώρα αναδείξει νέο εκπρόσωπο.
Σε πρόσφατη συνεδρίαση του Δ.Σ., συζητήθηκαν οι προτάσεις για τα νέα πρόσωπα και το παρασκήνιο αποκαλύφθηκε μέσα από ανακοίνωση του εκπροσώπου των εργαζομένων Νίκου Φωτόπουλου που μίλησε για «θράσος χωρίς όρια από τους κυρίους του Υπερταμείου». Οπως ανέφερε, στην πρόταση για τη στελέχωση «πρώτη και καλύτερη συμπεριλαμβάνεται η γνωστή μεγαλοδικηγόρος, συγγενικό πρόσωπο πρώην υπουργού, που το όνομά της φιγουράρει στη λίστα Λαγκάρντ και της οποίας, κατά τρόπο δόλιο, προκλητικό και απαράδεκτο επιχειρήθηκε να σβηστεί».
Οπως ήδη έχει δημοσιευτεί, πρόκειται για τη Μαρία Παπακωνσταντίνου, εξαδέλφη του υπουργού Γ. Παπακωνσταντίνου, ο οποίος, μάλιστα, διεγράφη από το ΠΑΣΟΚ το 2012 για τους χειρισμούς του σχετικά με τη λίστα Λαγκάρντ. Ο κ. Φωτόπουλος αναρωτήθηκε αν το Μαξίμου γνώριζε τη συγκεκριμένη πρόταση του Υπερταμείου και «ποιος θα αναλάβει την ευθύνη γι’ αυτήν την πρόκληση», ενώ χαρακτήρισε ορθή την απόφαση του Δ.Σ. της ΔΕΗ να μη συμπεριλάβει το συγκεκριμένο όνομα στη λίστα των υποψηφίων για τη διοίκηση.
Ετσι, σύμφωνα με νεότερες πληροφορίες, στο νέο Διοικητικό Συμβούλιο της ΔΕΗ όπου παραμένει ως πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος ο Γ. Στάσσης, θα εισέλθει ως μέλος ο επικεφαλής του CVC στην Ελλάδα, Αλεξ Φωτακίδης. Ταυτόχρονα, αναμένεται η είσοδος ως μέλος στο Δ.Σ. της ΔΕΗ και του διευθύνοντος συμβούλου του Υπερταμείου, Γρηγόρη Δημητριάδη. Τα υπόλοιπα από τα υφιστάμενα σήμερα μέλη του Δ.Σ., των οποίων η θητεία λήγει, παραμένουν, όπως είχε εισηγηθεί η CVC, ενώ το Υπερταμείο ζητούσε και την είσοδο της κ. Παπακωνσταντίνου στη θέση του Στ. Καρδαμάκη.
Πέραν όμως του πώς θα καταλήξουν οι διευθετήσεις με τη διοίκηση της ΔΕΗ, το Μαξίμου παραμένει προσηλωμένο στις πολιτικές εξυπηρέτησης των συμφερόντων που έχουν βάλει στο μάτι τα «ιμάτια» της επιχείρησης.
Στην επίκαιρη ερώτηση του τομεάρχη Περιβάλλοντος και Ενέργειας του ΣΥΡΙΖΑ Σ. Φάμελλου για την προκλητική αύξηση των αμοιβών των μεγαλοστελεχών της ΔΕΗ εν μέσω ενεργειακής κρίσης, ο υπουργός Κ. Σκρέκας επέλεξε ουσιαστικά να μην απαντήσει, λέγοντας ότι οι διοικήσεις δεν κρίνονται από τα αποτελέσματα όσο από την προοπτική που δίνουν στις επιχειρήσεις που διοικούν.
Ενδεικτικό των υπερεξουσιών που αναλαμβάνει η διοίκηση της ΔΕΗ είναι, όμως, και το περιεχόμενο άλλης ερώτησης και αίτησης κατάθεσης εγγράφων που κατέθεσε στη Βουλή η αναπληρώτρια τομεάρχης του τομέα, Πέτη Πέρκα, μαζί με ακόμη 25 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ. Επισημαίνουν ότι ενώ η ΔΕΗ δεν είναι πλέον δημόσια επιχείρηση, είναι εκείνη που αναθέτει τις μελέτες για τα Ειδικά Πολεοδομικά Σχέδια στα χιλιάδες στρέμματα γης των λιγνιτικών περιοχών και θα καθορίσει με αυτόν τον τρόπο ποιες θα είναι οι χρήσεις στις επόμενες δεκαετίες.
Πηγή: www.efsyn.gr
Τα άρθρα που δημοσιεύουμε δεν απηχούν αναγκαστικά τις απόψεις μας και δεν δεσμεύουν παρά τους συγγραφείς τους. Η δημοσίευσή τους έχει να κάνει όχι με το αν συμφωνούμε με τις θέσεις που υιοθετούν, αλλά με το αν τα κρίνουμε ενδιαφέροντα για τους αναγνώστες μας.