Φιλοτουρκικό αμόκ από το ΝΑΤΟ, φιλονατοϊκό από την Αθήνα!

Ένταξη Φινλανδίας-Σουηδίας στο ΝΑΤΟ: «Θεμιτές» κατά τον Στόλτενμπεργκ οι ανησυχίες της Τουρκίας

12 Ιουνίου 2022

«Θεμιτές» χαρακτήρισε ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, τις ανησυχίες που προβάλει η Τουρκία για την ασφάλειά της, καθώς κραδαίνει την απειλή βέτο στην ιστορική ένταξη της Φινλανδίας και της Σουηδίας στις δομές της Συμμαχίας υπό το φως του γεωπολιτικού σεισμού που έχει πυροδοτήσει η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.

Στο πλαίσιο επίσκεψής του στη Φινλανδία, και κατόπιν συνομιλιών με τον πρόεδρο της χώρας Σαούλι Νιινίστο, ο Γενς Στόλτενμπεργκ επισήμανε πως «κανένας άλλος ΝΑΤΟϊκός σύμμαχος δεν έχει υποστεί περισσότερες τρομοκρατικές επιθέσεις από την Τουρκία».

«Αυτές είναι θεμιτές ανησυχίες. Πρόκειται για τρομοκρατία, πρόκειται για εξαγωγές όπλων» δήλωσε ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ κατά τη συνέντευξη που παραχώρησε από κοινού με τον Σαούλι Νιινίστο από τη θερινή κατοικία του τελευταίου στο Νααντάλι της Φινλανδίας.

Ο Γενς Στόλτενμπεργκ επανέλαβε πως η Τουρκία αποτελεί σύμμαχο-κλειδί για το ΝΑΤΟ, εξαιτίας της στρατηγικής της θέσης στη Μαύρη Θάλασσα, μεταξύ της Ευρώπης και της Μέσης Ανατολής, ενώ έκανε αναφορά και στην υποστήριξη που η Τουρκία προσέφερε στην Ουκρανία από την έναρξη της ρωσικής εισβολής στις 24 Φεβρουαρίου.

«Πρέπει να θυμόμαστε και να κατανοήσουμε πως κανένας άλλος ΝΑΤΟϊκός σύμμαχος δεν έχει υποστεί περισσότερες τρομοκρατικές επιθέσεις από την Τουρκία» ανέφερε ο Στόλτενμπεργκ, χρησιμοποιώντας την προτιμώμενη από τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ονομασία της χώρας, Türkiye -που προφέρεται «τουρ-κι-γιε».

Ο Γενς Στόλτενμπεργκ έχει ήδη δηλώσει πεπεισμένος ότι θα βρεθεί λύση ως προς τις αντιρρήσεις που προβάλει η Τουρκία στην προσχώρηση της Φινλανδίας και της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ, και έχει προαναγγείλει ότι πρόκειται να προσκαλέσει στις Βρυξέλλες αξιωματούχους των τριών χωρών για σχετικές συνομιλίες.

«Έχουμε μεγάλη εμπειρία στο ΝΑΤΟ όταν υπάρχει κάποια διαφορετική άποψη· καθόμαστε κάτω και βρίσκουμε λύσεις» είχε αναφέρει ο Γενς Στόλτενμπεργκ, στο πλαίσιο πρόσφατης επίσκεψής του στην Κοπεγχάγη, ενώ σταθερά τονίζει πως παραμένει στόχος του ΝΑΤΟ η «fast-track» διαδικασία ένταξης της Στοκχόλμης και του Ελσίνκι.

Η Συμμαχία έλαβε στις 18 Μαΐου το επίσημο αίτημα ένταξης της Φινλανδίας και της Σουηδίας που σηματοδοτεί ιστορική μεταστροφή από την αμυντική ουδετερότητα ως απόρροια της νέας γεωπολιτικής πραγματικότητας που έχει δημιουργήσει η ρωσική εισβολή στο έδαφος της Ουκρανίας.

Αν και αντιμέτωπος με ισχυρές πιέσεις εκ μέρους των ΝΑΤΟϊκών εταίρων o Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν εμφανίζεται αποφασισμένος να κάνει χρήση του τουρκικού βέτο εάν δεν ικανοποιηθούν οι «όροι» που θέτει η Άγκυρα, με κεντρικό άξονα την παρουσία Κούρδων αυτονομιστών και γκιουλενιστών στην επικράτεια της Σουηδίας και της Φινλανδίας, καθώς και την άρση του εμπάργκο εξαγωγών οπλικών συστημάτων.

Σε άρθρο του που φιλοξένησε πρόσφατα ο Economist, ο Ερντογάν επανέλαβε τη θέση της Τουρκίας ότι «η τρομοκρατία αποτελεί απειλή για όλες τις χώρες μέλη και οι υποψήφιες χώρες θα πρέπει να αποδεχτούν την πραγματικότητα αυτή πριν από την ένταξή τους».

«Αν δεν λάβουν τα απαραίτητα μέτρα, η Τουρκία δεν θα αλλάξει τη στάση της στο θέμα αυτό» διαμηνύει προς πάσα κατεύθυνση ο Τούρκος πρόεδρος.

Με τον όρο τρομοκρατία η Τουρκία χαρακτηρίζει τη δράση των Κούρδων ανταρτών στο έδαφός της και τις γειτονικές της χώρες, Ιράκ και Συρία, καθώς και τους οπαδούς του κινήματος του Φετχουλάχ Γκιουλέν, τον οποίο κατηγορεί ως ενορχηστρωτή του στρατιωτικού πραξικοπήματος του 2016.

Κατηγορεί επίσης τη Σουηδία και τη Φιλανδία επειδή προσφέρουν πολιτικό άσυλο και καταφύγιο σε μέλη των προσκείμενων στα κινήματα αυτά οργανώσεων, καθώς και σε διανοούμενους πολιτικούς πρόσφυγες που εγκατέλειψαν την Τουρκία.

Πηγή: www.cnn.gr