Υπ. Άμυνας Ισραήλ: Πρόταση για περιφερειακή στρατιωτική δύναμη κατά του Ιράν, υπό αμερικανική αιγίδα

14 Ιουνίου 2022

Το Ισραήλ και αραβικές χώρες που συμμερίζονται τις ανησυχίες του για το Ιράν πρέπει να αναπτύξουν κοινή στρατιωτική δύναμη υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Πολιτειών, σύμφωνα με το κείμενο ομιλίας του ισραηλινού υπουργού Αμυνας Μπένι Γκαντς εν όψει της επίσκεψης του προέδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν στην περιοχή.

Το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν και οι μέχρι στιγμής άκαρπες προσπάθειες για την αναβίωση της διεθνούς συνθήκης του 2015 για τον έλεγχο του πυρηνικού προγράμματος της Τεχεράνης θα περιλαμβάνονται στην ημερήσια διάταξη των συνομιλιών που θα έχει ο αμερικανός πρόεδρος στο Ισραήλ και την Σαουδική Αραβία τον επόμενο μήνα.

Στο κείμενο της ομιλίας του, ο Μπένι Γκαντς αναφέρεται στους δεσμούς ασφαλείας του Ισραήλ με τις χώρες του Κόλπου, οι οποίοι ενισχύθηκαν στο πλαίσιο της ανάπτυξης διπλωματικών σχέσεων ανάμεσά τους το 2020 με την υποστήριξη της Ουάσινγκτον, καθώς και με την Αίγυπτο και την Ιορδανία, και σε προσπάθειες για την περαιτέρω ενίσχυση αυτής της συνεργασίας.

“Αυτό που χρειάζεται δεν είναι απλώς συνεργασία, αλλά επίσης η ανάπτυξη περιφερειακής δύναμης, υπό αμερικανική ηγεσία, η οποία θα ενισχύσει όλες τις συμμετέχουσες πλευρές”, δηλώνει ο ισραηλινός υπουργός Αμυνας.

Στο κείμενο δεν διευκρινίζεται αν ο όρος “δύναμη” αναφέρεται σε κοινή στρατιωτική δύναμη ή σε ανάπτυξη γενικότερων κοινών στρατιωτικών δυνατοτήτων.

“Επ’ αυτού εργαζόμαστε συνεχώς για την ασφάλεια των ισραηλινών πολιτών”.

Η Σαουδική Αραβία εξέφρασε την υποστήριξή της προς τις λεγόμενες Συμφωνίες του Αβραάμ, στο πλαίσιο των οποίων τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και το Μπαχρέιν συνέπηξαν σχέσεις με το Ισραήλ πριν από δύο χρόνια. Ωστόσο το Ριάντ δεν προχώρησε μέχρι την επίσημη αναγνώριση του Ισραήλ.

Πηγή: ΑΜΠΕ / www.capital.gr

Τα άρθρα που δημοσιεύουμε δεν απηχούν αναγκαστικά τις απόψεις μας και δεν δεσμεύουν παρά τους συγγραφείς τους. Η δημοσίευσή τους έχει να κάνει όχι με το αν συμφωνούμε με τις θέσεις που υιοθετούν, αλλά με το αν τα κρίνουμε ενδιαφέροντα για τους αναγνώστες μας.