Άδειασαν την Ελλάδα στο NATO: ΗΠΑ+3 με Τουρκία και για Αιγαίο

15 Ιουνίου 2022

Aποκλεισμένη, από μία ακόμη συνάντηση υψηλού επιπέδου μεταξύ συμμάχων στο NATO ήταν η Ελλάδα. Ενόψει της Συνόδου Κορυφής του NATO στη Μαδρίτη, αξιωματούχοι της Γερμανίας, της Γαλλίας, της Τουρκίας, του Ηνωμένου Βασιλείου και των ΗΠΑ συναντήθηκαν στο Βερολίνο.

Στο επίκεντρο της συνάντησης των πέντε ισχυρών του NATO βρέθηκε η δυναμική ένταξης της Σουηδίας και της Φινλανδίας και οι εξελίξεις στην ανατολική Μεσόγειο και το Αιγαίο. Αν και η ατζέντα αφορούσε έντονα την Ελλάδα, η κυβέρνηση δεν κατάφερε να εξασφαλίσει πρόσκληση, παραμένοντας απέξω, ενώ η Τουρκία έπαιξε καταλυτικό ρόλο.

Η επικείμενη σύνοδος του ΝΑΤΟ στη Μαδρίτη, καθώς και οι αιτήσεις Φινλανδίας και Σουηδίας για ένταξη στη συμμαχία, βρέθηκαν στο επίκεντρο συνάντησης που είχαν ανώτεροι αξιωματούχοι από την Τουρκία, τη Γαλλία, τη Γερμανία, το Ηνωμένο Βασίλειο και τις ΗΠΑ χθες, Τρίτη, στο Βερολίνο. Σύμφωνα με την Άγκυρα, στην ατζέντα βρέθηκε και το Αιγαίο.

Η Ελλάδα στο mute

Η απουσία της Ελλάδας από συνάντηση με συμμάχους και εταίρους, ενώ σε αυτή συμμετέχει η Τουρκία αποτελεί από μόνη της μεγάλη διπλωματική ήττα. Στη συγκεκριμένη συνάντηση όμως, στην ατζέντα τέθηκαν και θέματα που άπτονται της ελληνικής ασφάλειας και κυριαρχίας αλλά η ελληνική κυβέρνηση δεν είχε παρουσία, ούτε λόγο.Συνεπώς, οι τουρκικές θέσεις έμειναν αναπάντητες και μάλιστα στον πυρήνα των χωρών που διαμορφώνουν τη στρατηγική του NATO και της ΕΕ.

Συνδυαστικά, οι εξελίξεις καταδεικνύουν τη γεωστρατηγική αναβάθμιση της Τουρκίας και την υποβάθμιση της Ελλάδας, με την προοπτική εξαναγκασμένων διαπραγματεύσεων στο πλαίσιο του NATO να ελλοχεύει.

Η ατζέντα

Σύμφωνα με την τουρκική προεδρία, οι ανώτεροι αξιωματούχοι συζήτησαν για τη σύνοδο του ΝΑΤΟ που προγραμματίζεται για τις 29-30 Ιουνίου και τη στρατηγική της σημασία, καθώς και για τις αιτήσεις της Σουηδίας και της Φινλανδίας για ένταξη στη συμμαχία.

Στην ατζέντα βρέθηκαν επίσης ο πόλεμος στην Ουκρανία και οι εξαγωγές σιτηρών μέσω της Μαύρης Θάλασσας. Κατά την Άγκυρα, συζητήθηκαν επίσης οι εξελίξεις στο Αιγαίο και στη Μεσόγειο, καθώς και περιφερειακά ζητήματα όπως η κατάσταση σε Συρία, Αφγανιστάν και Ιράν.

Τονίστηκε, δε, σύμφωνα με την τουρκική προεδρία, η σημασία της αλληλεγγύης της συμμαχίας σε μια εποχή που συνεχίζονται οι παγκόσμιες επιπτώσεις από τον πόλεμο στην Ουκρανία, καθώς και η ανάγκη να υπάρξει μια σαφής στάση κατά της τρομοκρατίας χωρίς διακρίσεις.

Σε ό,τι αφορά τις αιτήσεις της Σουηδίας και της Φινλανδίας για ένταξη στο ΝΑΤΟ, κατά τη συνάντηση επισημάνθηκε – σύμφωνα με την Άγκυρα – ότι δεν θα μπορούσε να σημειωθεί πρόοδος χωρίς να γίνουν συγκεκριμένα βήματα σχετικά με τις τρομοκρατικές οργανώσεις.

Στην ανακοίνωση της τουρκικής προεδρίας, σύμφωνα με τουρκικά media, τονίζεται επίσης ότι υπογραμμίστηκε πως «η Άγκυρα δεν θα συμβιβαστεί σε ό,τι αφορά τα «νόμιμα» δικαιώματά της σε ζητήματα που αφορούν το Αιγαίο και τη Μεσόγειο, καθώς και ότι η Άγκυρα θα συνεχίσει αποφασιστικά τις προσπάθειές της για την εξεύρεση διπλωματικών λύσεων σε περιφερειακές και παγκόσμιες κρίσεις».

Οι συμμετέχοντες

  • Ο εκπρόσωπος της τουρκικής προεδρίας Ιμπραήμ Καλίν.
  • Ο εκπρόσωπος του Γερμανού καγκελάριου σε θέματα εξωτερικής πολιτικής και ασφάλειας, Γενς Πλότνερ.
  • Ο σύμβουλος εθνικής ασφάλειας του Ηνωμένου Βασιλείου Στίβεν Λάβγκροβ.
  • Ο γενικός διευθυντής πολιτικών υποθέσεων και ασφάλειας στο γαλλικό υπουργείο Ευρώπης και Εξωτερικών, Φιλίπ Ερέρα.

Πηγή: www.crisismonitor.gr

Τα άρθρα που δημοσιεύουμε δεν απηχούν αναγκαστικά τις απόψεις μας και δεν δεσμεύουν παρά τους συγγραφείς τους. Η δημοσίευσή τους έχει να κάνει όχι με το αν συμφωνούμε με τις θέσεις που υιοθετούν, αλλά με το αν τα κρίνουμε ενδιαφέροντα για τους αναγνώστες μας.