Καταδικάστηκαν δύο μέλη του κινήματος κατά των πλειστηριασμών στη Θεσσαλονίκη

Με μια απόφαση ενταγμένη στο κλίμα της κυβερνητικής επιλογής για σκληρή καταστολή των κοινωνικών αγώνων, καταδικάστηκαν χθες, Τρίτη 7 Ιουνίου,  για την δράση τους τα μέλη του Συντονισμού Συλλογικοτήτων Θεσσαλονίκης ενάντια στους πλειστηριασμούς λαϊκής κατοικίας, Ηλίας Σμήλιος, δάσκαλος, μέλος του ΔΣ του Ζ’ Συλλόγου Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Θεσσαλονίκης και δημοτικός σύμβουλος Αμπελοκήπων-Μενεμένης και Ζήσης Κλεισιάρης, δικηγόρος, πρώην μέλος του ΔΣ του Δικηγορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης.

Τα δύο μέλη του Συντονισμού Συλλογικοτήτων Θεσσαλονίκης καταδικάστηκαν σε 8 μήνες για «παρακώλυση συναγωνισμού» και 4 μήνες για «παράνομη βία», που συμψηφίστηκαν σε 10 μήνες με τριετή αναστολή επειδή πριν 5 ακριβώς χρόνια, συμμετείχαν σε κινητοποίηση της Συλλογικότητας μαζί με πλήθος φορέων και σωματείων της πόλης ενάντια σε πλειστηριασμούς τραπεζών δύο περιπτώσεων πρώτης κατοικίας λαϊκών οικογενειών.

Μάλιστα στη συγκεκριμένη περίπτωση δεν εμφανίστηκε τελικά κανείς για να διεκδικήσει το σπίτι και άρα δεν υπήρξε συναγωνισμός ενώ κατά την ακροαματική διαδικασία δεν προέκυψε παράνομη βία από κανέναν μάρτυρα που εμφανίστηκε στο δικαστήριο, ούτε τον μάρτυρα κατηγορίας.

Μιλώντας στο alterthess ο Η. Σμήλιος τόνισε πως «πρόκειται για συνέχεια μια πολιτικής που από το 2015 χτυπάει το λαϊκό δικαίωμα στη στέγη. Σήμερα μετά τις επανειλημμένες διώξεις του κινήματος κατά των πλειστηριασμό η ΝΔ συνεχίζει την πολιτική της προηγούμενης κυβέρνηση καταδικάζοντας ανθρώπους που αγωνίζονται τη στιγμή που γίνονται προσπάθειες οι τράπεζες να αρπάξουν τα σπίτια πολιτών, όπως αυτό πρόσφατα στις Συκιές».

«Η σημερινή καταδίκη δεν βασίστηκε σε κανένα στοιχείο αφού στην ακροαματική διαδικασία καταρρίφθηκε το κατηγορητήριο. Εμείς θα συνεχίσουμε ως ΣΥΣΘ στον δρόμο του αγώνα για την προστασία της λαϊκής κατοικίας» πρόσθεσε. Από την πλευρά του ο δικηγόρος Ζήσης Κλεισιάρης σημείωσε πως η απόφαση προσπαθεί να στείλει το μήνυμα ότι όποιος σηκώσει κεφάλι, όποιος διεκδικεί θα καταδικάζεται. «Παρά το ότι στην ακροαματική διαδικασία δεν υπήρξε καμία απόδειξη για τις κατηγορίες εναντίον μας στόχος τους είναι να σταλεί το μήνυμα ότι όποιος θα αγωνίζεται θα αντιμετωπίζει τη δικαιοσύνη με στημένες κατηγορίες» . Και τα δύο ενεργά μέλη του ΣΥΣΘ άσκησαν έφεση κατά της απόφασης.

Ο ΣΥΣΘ κάνει λόγο για στοχοποίηση των μελών του που αντιμετωπίζουν αλλεπάλληλες δίκες με μια ποικιλία κατηγοριών. «Οργισμένη η κοινωνία βλέπει να σύρονται στα δικαστήρια, αλλά και να καταδικάζονται όσοι υπερασπίστηκαν τη λαϊκή κατοικία, όταν έχουν πλήρη ασυλία όσοι κατακλέβουν το λαϊκό εισόδημα, κερδοσκοπούν ασύστολα με την ακρίβεια, λυμαίνονται το δημόσιο πλούτο, ευθύνονται για τη χρεοκοπία και τα μνημόνια» τονίζεται συγκεκριμένα σε σχετική ανακοίνωση.

«Αυτή η καταδικαστική απόφαση αφορά πρώτα από όλα την κοινωνία που δέχεται τα πλήγματα της αντιλαϊκής πολιτικής, το μαζικό κίνημα και τους φορείς του, τη μαχόμενη νεολαία, κάθε λαϊκό αγωνιστή και αγωνίστρια. Αφορά κάθε δημοκράτη, κάθε άνθρωπο που τον πνίγει το δίκιο από τον αυταρχισμό και την εκδικητική μανία της άρχουσας τάξης. γι’ αυτό και όλοι μαζί θα δώσουμε τη μάχη για τη δικαίωση, την απαλλαγή από τις κατηγορίες και το τέλος της δικαστικής ομηρίας των αγωνιστών του ΣΥΣΘ, με τη δύναμη της αλληλεγγύης που ήταν καταλύτης για την αθώωση δυο φορές ως τώρα του Ηλία Σμήλιου στις προηγούμενες δίκες του ΣΥΣΘ και του κινήματος κατά των πλειστηριασμών» σημειώνει ακόμη ο ΣΥΣΘ στην ανακοίνωσή του καλώντας «το λαϊκό – εργατικό κίνημα, τους κοινωνικούς και πολιτικούς φορείς, τους φοιτητικούς συλλόγους, κάθε μαχόμενο αγωνιστή και δημοκρατικό άνθρωπο να πάρει θέση και να δώσει τη μάχη ενάντια στον ολοκληρωτικό αυταρχισμό ενός συστήματος που μας βυθίζει στη φτώχεια, τη μιζέρια και την εκμετάλλευση».

Πηγή: alterthess.gr

Τα άρθρα που δημοσιεύουμε δεν απηχούν αναγκαστικά τις απόψεις μας και δεν δεσμεύουν παρά τους συγγραφείς τους. Η δημοσίευσή τους έχει να κάνει όχι με το αν συμφωνούμε με τις θέσεις που υιοθετούν, αλλά με το αν τα κρίνουμε ενδιαφέροντα για τους αναγνώστες μας.