Βραβεύσεις ενώ αυξάνονται τα εργατικά δυστυχήματα

Της Χριστίνας Κοψίνη
4 Ιουνίου 2022

Με την εκκωφαντική σιωπή του Ελληνικού Ινστιτούτου Υγιεινής και Ασφάλειας Εργασίας* αναφορικά με τα θανατηφόρα εργατικά ατυχήματα τα οποία αυξάνονται επικίνδυνα την τελευταία διετία, έχουμε ασχοληθεί και στο παρελθόν. Αλλά το να βραβεύεται η πρόεδρός του σε ιδιωτική διοργάνωση (η οποία τελεί υπό την αιγίδα του ίδιου του ΕΛΙΝΥΑΕ – Γιάννης κερνάει και Γιάννης πίνει), και μάλιστα σε μια περίοδο κατά την οποία κάθε εβδομάδα γίνεται και ένα θανατηφόρο κατά την εκτέλεση της εργασίας, είναι κάτι που ξεπερνά τη φαντασία όλων όσοι παρακολουθούν τις εξελίξεις στον τομέα της υγείας και ασφάλειας της εργασίας την τελευταία εικοσαετία.

Πολύ περισσότερο όταν η βράβευση των επιχειρήσεων γίνεται από μία εταιρεία της αγοράς και άρα με προφανή κριτήρια αγοράς, κι όχι από μία θεσμοθετημένη διαδικασία αξιολόγησης των επιχειρήσεων, όπως έχουν προτείνει η Ε.Ε. και ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός για την Υγεία και Ασφάλεια (OSHA), εστιάζοντας στη σημασία της γνώμης που διατυπώνουν τα τρία μέρη: κυβέρνηση, εργαζόμενοι, εργοδότες.

Φυσικά, οι βραβεύσεις δεν είναι κάτι καινούργιο. Ειδικότερα για την Ελλάδα, στην οποία οι έπαινοι και τα δημόσια «μπράβο» λειτουργούν και ως μια καλή αυτοδιαφήμιση, πάντα μπορεί να βρεθεί μία αιτία για αλληλοεπαίνους, ακόμη κι όταν όλα πάνε από το κακό στο χειρότερο (έχουμε διπλασιασμό θανατηφόρων εργατικών μέσα στη διετία).

Επομένως, από εμπορική και διαφημιστική σκοπιά, θα μπορούσε να εξηγηθεί γιατί, ενώ αυξάνονται τα θανατηφόρα εργατικά ατυχήματα, μια διαφημιστική ιδιωτική εταιρεία επιλέγει να δώσει 113 επαίνους σε σχεδόν ισάριθμες εταιρείες για καλές πρακτικές στον τομέα της υγείας και ασφάλειας. Ανάμεσα σε αυτές τις 113 ίσως κάποιες να αξίζουν πολλά «μπράβο». Ομως, η όλη τριτοκοσμική διαδικασία από την οποία απουσιάζουν θεσμοθετημένοι φορείς, κάθε άλλο παρά προσθέτει πόντους στο κύρος τους.

Λίγο πριν ή λίγο μετά την ώρα βράβευσης, δηλαδή της επιστροφής στην «ανεκτίμητη καθημερινότητα» (όπως αναφέρει το σχετικό δελτίο Τύπου) κι ενώ οι προσκεκλημένοι απολάμβαναν το ποτό τους με τα στελέχη μεγάλων επιχειρήσεων σε έναν κήπο έξω από το κέντρο της Αθήνας, όπου γινόταν η διοργάνωση των Βραβείων Υγείας και Ασφάλειας της Εργασίας 2022, ένας χειριστής σε τεχνικό έργο έχανε τη ζωή του πέφτοντας σε γκρεμό με το μηχάνημά του. Και προχθές, Πέμπτη, ακόμη ένας εργάτης –γιατί υπάρχουν ακόμη εργάτες– έχασε τη ζωή του, πέφτοντας στο κενό από ύψος 15 μέτρων κατά τη διάρκεια εργασιών ηλεκτροσυγκόλλησης σε καρνάγιο στον Αλμυρό Βόλου.

Αναμενόμενο, στη βράβευση, σε χαλαρό κλίμα «υπό συνθήκες ασφαλείς και γεμάτες χαμόγελα», να απευθύνει χαιρετισμό ο υπουργός Εργασίας Κ. Χατζηδάκης. Αναμενόμενη και η παρουσία στελεχών του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων. Mάλιστα, χαλάρωσαν τόσο πολύ, που τους διέφυγε ότι πάντα σε συνθήκες βαριάς εργασίας σε ανοιχτό χώρο, και με θερμοκρασία 35 βαθμούς, απαιτείται η έκδοση σχετικής εγκυκλίου για την αποφυγή της θερμικής καταπόνησης. Η εγκύκλιος δεν εκδόθηκε. Και, όλως τυχαίως, ο γενικός γραμματέας Υγείας και Ασφάλειας της Εργασίας της ΓΣΕΕ, Ανδρέας Στοιμενίδης, όταν ρωτήθηκε από την «Εφ.Συν.» για τις αιτίες των δύο πρόσφατων θανατηφόρων εργατικών ατυχημάτων, εντόπισε δύο κοινά σημεία: «Βαριά εργασία, σε ανοιχτό χώρο, το καταμεσήμερο, υπό 35 βαθμούς, σε τεχνικά έργα».

* Το ΕΛΙΝΥΑΕ είναι ο φορέας των κοινωνικών εταίρων ΓΣΕΕ, ΣΕΒ, ΓΣΕΒΕΕ, ΕΣΕΕ, ΣΕΤΕ για την υγεία και την ασφάλεια στην εργασία (ΥΑΕ)

Πηγή: www.efsyn.gr

Τα άρθρα που δημοσιεύουμε δεν απηχούν αναγκαστικά τις απόψεις μας και δεν δεσμεύουν παρά τους συγγραφείς τους. Η δημοσίευσή τους έχει να κάνει όχι με το αν συμφωνούμε με τις θέσεις που υιοθετούν, αλλά με το αν τα κρίνουμε ενδιαφέροντα για τους αναγνώστες μας.