Βούλγαροι, Ούγγροι, Σλοβάκοι εξακολουθούν να μην κατηγορούν τον Πούτιν για τον πόλεμο στην Ουκρανία

Σχεδόν οι μισοί από τους ερωτηθέντες στην Ουγγαρία, τη Βουλγαρία και τη Σλοβακία εξακολουθούν να μην αποδίδουν την κύρια ευθύνη στη Ρωσία ως υπεύθυνη για τον πόλεμο στην Ουκρανία, σύμφωνα με νέα έρευνα της δεξαμενής σκέψης GLOBSEC με έδρα τη Μπρατισλάβα.

Το ινστιτούτο GLOBSEC διεξάγει τακτικά συγκριτικές δημοσκοπήσεις σε εννέα χώρες της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης. Φέτος, οι ερωτήσεις επικεντρώθηκαν στην Ουκρανία. Η έρευνα πραγματοποιήθηκε στα τέλη Μαρτίου και τον Απρίλιο, περισσότερο από ένα μήνα μετά την εισβολή της Ρωσίας. Το ερώτημα ήταν: «Ποιος πιστεύετε ότι είναι υπεύθυνος για τον πόλεμο στην Ουκρανία;»

Μόνο το 51% των Σλοβάκων, το 50% των Βουλγάρων και το 48% των Ούγγρων επέρριψαν την ευθύνη στη Ρωσία.

Τα ποσοστά αυτά είναι πολύ χαμηλότερα από τους ομολόγους τους σε άλλες χώρες της κεντρικής και ανατολικής Ευρώπης, όπου η Λετονία είναι η επόμενη στη σειρά, με το χαμηλότερο ποσοστό των ερωτηθέντων που κατηγορούν το Κρεμλίνο για την εισβολή με 61%.

Μόνο το 51% των Σλοβάκων, το 50% των Βουλγάρων και το 48% των Ούγγρων επέρριψαν την ευθύνη στη Ρωσία. [GLOBSEC Trends 2022]

Τόσο στη Σλοβακία (28%) όσο και στη Βουλγαρία (26%), πολλοί κατηγόρησαν «τη Δύση που προκάλεσε τη Ρωσία», καθώς και στην Ουγγαρία (18%).

Στην Ουγγαρία οι περισσότεροι (18%) ερωτηθέντες επέλεξαν ως απάντηση την «Ουκρανία που καταπίεζε το ρωσόφωνο τμήμα του πληθυσμού».

Πριν από τον πόλεμο, η Βουδαπέστη και το Κίεβο έχουν εμπλακεί σε μια διαμάχη για τα δικαιώματα των μειονοτήτων από τότε που το κοινοβούλιο της Ουκρανίας υιοθέτησε το 2017 τον νόμο «για τη διασφάλιση της λειτουργίας της ουκρανικής γλώσσας ως κρατικής γλώσσας», ο οποίος, σύμφωνα με τη Βουδαπέστη, καταπατά τα δικαιώματα της εθνικής μειονότητας της Υπερκαρπαθίας να σπουδάζει στα ουγγρικά.

Αφηγήσεις που κατηγορούν τη Δύση για τα γεγονότα στην Ουκρανία υπήρχαν και πριν από τον πόλεμο. Στα τέλη Ιανουαρίου, πάνω από το 44% των Σλοβάκων πίστευαν ότι οι ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ ευθύνονται για την αυξανόμενη ένταση στην Ουκρανία.

«Η διαστρεβλωμένη άποψη ορισμένων τμημάτων του πληθυσμού για τα γεγονότα στην Ουκρανία, σε συνδυασμό με τις πιθανές οικονομικές δυσκολίες που έρχονται, θα μπορούσε να αφήσει αυτές τις ευάλωτες ομάδες ως πιθανούς στόχους για λαϊκιστές και αυταρχικούς ηγέτες», κατέληξε η ανάλυση της GLOBSEC.

Κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων για το εμπάργκο πετρελαίου, η Ουγγαρία ηγήθηκε μιας ομάδας χωρών που ανησυχούσαν για τις οικονομικές επιπτώσεις από την απαγόρευση των ρωσικών εισαγωγών. Το αποτέλεσμα είδε την Ουγγαρία, τη Σλοβακία και τη Βουλγαρία να επωφελούνται από τις εξαιρέσεις που επεξεργάστηκαν οι ηγέτες της

Πηγή: www.euractiv.gr

Τα άρθρα που δημοσιεύουμε δεν απηχούν αναγκαστικά τις απόψεις μας και δεν δεσμεύουν παρά τους συγγραφείς τους. Η δημοσίευσή τους έχει να κάνει όχι με το αν συμφωνούμε με τις θέσεις που υιοθετούν, αλλά με το αν τα κρίνουμε ενδιαφέροντα για τους αναγνώστες μας.