Γάλα: Η εγχώρια παραγωγή φθίνει, οι εισαγωγές αυξάνονται και οι τιμές καλπάζουν

30 Μαΐου 2022

Αθρόες είναι οι εισαγωγές γάλακτος ενώ οι διαφορές των ετών 2020-2021 είναι σημαντικές. Ωστόσο παρά τις αυξημένες εισαγωγές, η κατάσταση είναι τέτοια με τις μειωμένες αποδόσεις της γαλακτοπαραγωγής στις αιγοτροφικές μονάδες που η τιμή παραγωγού θα ανεβαίνει διαρκώς.

Από τα στοιχεία προκύπτει ότι, πάνω από 3.000 τόνους περισσότερο από το 2020 εισαγόμενο αγελαδινό γάλα, μπήκε στην χώρα μας το 2021. Συγκεκριμένα, ενώ το 2020 εισήχθησαν 24.683 τόνοι αγελαδινού γάλακτος, το 2021 αυτοί έγιναν 28.808 τόνοι.

Αρκετά μεγάλη αύξηση καταγράφηκε, βάσει των επίσημων στοιχείων του ΕΛΓΟ και στις εισαγωγές πρόβειου γάλακτος, το 2021, σε σύγκριση με το 2020. Συγκεκριμένα, το 2021 δηλώθηκαν ότι εισήχθησαν στην Ελλάδα 1.284 τόνοι πρόβειου γάλακτος, αντί 751 τόνων το 2020. Αντίθετα, μείωση εμφάνισαν οι εισαγωγές σε πρόβειο μπασκί και κρέμα γάλακτος.

Στο γίδινο γάλα το 2020 οι δηλωμένες εισαγωγές σε συμπυκνωμένο γίδινο και μπασκί γίδινο ήταν μηδενικές το 2020, ενώ ανήλθαν το 2021 σε 651 και 5,1 τόνους αντίστοιχα. Έκρηξη στις εισαγωγές σημειώθηκε στην γίδινη κρέμα γάλακτος, καθώς από τους 630 τόνους του 2020, φθάσαμε στους 3.367 τόνους το 2021.

Παράλληλα  η εγχώρια παραγωγή βαίνει διαρκώς μειούμενη. Έτσι, σύμφωνα με τα στοιχεία που έχει ο Σύνδεσμος Ελληνικής Κτηνοτροφίας (ΣΕΚ) στην διάθεσή του από τον ΕΛΓΟ, τον Ιανουάριο του 2022 η μείωση σε αγελαδινό αλλά και αιγοπρόβειο ξεπερνά το 5%, εν συγκρίσει με ένα έτος πριν. Αποτέλεσμα τούτων είναι να τσιμπήσουν οι τιμές.

Μεγάλη αύξηση καταγράφεται στα τιμολόγια των εταιριών για τον Απρίλιο για το γίδινο γάλα και μικρότερη για το πρόβειο.

Όπως πάει το πράγμα με την ακρίβεια στις ζωοτροφές, τα 1,50 στο πρόβειο και τα 90 λεπτά στο γίδινο θα είναι γεγονός μέσα στο καλοκαίρι.

Πηγή: www.agrocapital.gr

Τα άρθρα που δημοσιεύουμε δεν απηχούν αναγκαστικά τις απόψεις μας και δεν δεσμεύουν παρά τους συγγραφείς τους. Η δημοσίευσή τους έχει να κάνει όχι με το αν συμφωνούμε με τις θέσεις που υιοθετούν, αλλά με το αν τα κρίνουμε ενδιαφέροντα για τους αναγνώστες μας.