Στην Αμερική η Ελλάδα, στο Ισραήλ η Κύπρος

Γυμνάσια Κύπρου-Ισραήλ, ΑΓΑΠΗΝΩΡ 2022, με σενάριο κατά της Χεζμπολάχ Λιβάνου

31 Μαΐου 2022

Στην Κύπρο μετέβη ο Ισραηλινός υπουργός Άμυνας Μπένι Γκαντς προκειμένου να παρακολουθήσει από κοντά τις στρατιωτικές ασκήσεις ευρείας κλίμακας με την επωνυμία «ΑΓΑΠΗΝΩΡ 2022».

Στην άσκηση συμμετέχουν πλωτές, εναέριες και χερσαίες δυνάμεις της Εθνικής Φρουράς Κύπρου ενώ πριν λίγες μέρες η ισραηλινή αγγλόφωνη εφημερίδα Jerusalem Post διαλαλούσε πως ένα από τα «σενάρια» προβλέπει επίθεσης σε…στόχους της Χεζμπολάχ στο Λίβανο.

Η άσκηση, που στο Ισραήλ είναι γνωστή με την ονομασία «Πέρα από τον Ορίζοντα», αποτελεί μέρος πολυήμερων ισραηλινών στρατιωτικών ασκήσεων με την ονομασία «Chariot of Fire». Ξεκίνησε την περασμένη Κυριακή και ολοκληρώνεται την Πέμπτη, 2 Ιουνίου. Εντάσσεται στο ετήσιο πρόγραμμα αμυντικής συνεργασίας Κύπρου και Ισραήλ.

IDF soldiers preparing to take part in a drill with Cyprus, as part of the Chariots of Fire exercise. (credit: IDF SPOKESPERSON UNIT)

Σε σχετική ανακοίνωση της κυπριακής κυβέρνησης το σενάριο επίθεσης στον Λίβανο αποσιωπάται. Αναφέρεται πως ο βασικός σκοπός της άσκησης είναι συνεκπαίδευση των Επιτελείων και δυνάμεων των δύο χωρών, η επαύξηση της διαλειτουργικότητας και της ετοιμότητάς τους και η αναβάθμιση της ήδη υπάρχουσας μακροχρόνιας στρατιωτικής συνεργασίας. Υποτίθεται δε, σύμφωνα με την ίδια ανακοίνωση, πως η άσκηση αποτελεί περαιτέρω εξέλιξη της ισραηλινο-κυπριακής συνεργασίας, «συμβάλλοντας στην ειρήνη και την περιφερειακή σταθερότητα».

Εικόνα

Στο πλαίσιο της άσκησης, τη Δευτέρα, 30 Μαΐου 2022, διεξήχθη, παράλληλα με άλλες δραστηριότητες, διακλαδική άσκηση διπλής ενεργείας, στην οποία συμμετείχαν τμήματα της Εθνικής Φρουράς και των Ισραηλινών Ενόπλων Δυνάμεων (ΙΕΔ). Η άσκηση εξέτασε το σενάριο επιθετικής ενέργειας για εξάλειψη αεροπρογεφυρωμάτων τα οποία δημιούργησαν τμήματα καταδρομών των ΙΕΔ και της Διοίκησης Καταδρομών της ΕΦ. Την επιθετική ενέργεια εκτέλεσε η ΧΧ Τεθωρακισμένη Ταξιαρχία συγκροτημένη σε Τακτικά Συγκροτήματα Επιλαρχίας με μικτά πληρώματα, υποστηριζόμενη από ελικόπτερα Apache της Ισραηλινής Πολεμικής Αεροπορίας και ελικόπτερα Mi-35 της Διοίκησης Αεροπορίας του ΓΕΕΦ.

Την άσκηση παρακολούθησε ο Αρχηγός της Εθνικής Φρουράς, Αντιστράτηγος Δημόκριτος Ζερβάκης, ο Υπαρχηγός, Αντιστράτηγος Κωνσταντίνος Χρυσηλίου, ο Υπαρχηγός των Ισραηλινών Ενόπλων Δυνάμεων, Υποστράτηγος Herzi Halevi και ο Αρχηγός Χερσαίων Δυνάμεων, Υποστράτηγος Tamir Yadaie, παρουσία της Ιεραρχίας του ΓΕΕΦ και υψηλόβαθμων αξιωματικών των ΙΕΔ. Το βράδυ της ίδιας μέρας ο Αρχηγός της Εθνικής Φρουράς, υποδέχθηκε τον Ισραηλινό ομόλογό του, Αντιστράτηγο Αβίβ Κοχάβι που επισκέφθηκε την Κύπρο για να παρακολουθήσει σενάρια της άσκησης

Οι δύο επιτελάρχες είχαν κατ’ ιδίαν συνάντηση κατά τη διάρκεια της οποίας συζήτησαν την εξέλιξη της άσκησης και εξέφρασαν την ικανοποίησή τους για τα μέχρι στιγμής αποτελέσματά της. Επιπλέον, συζήτησαν τις επιμέρους πτυχές της στρατιωτικής συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών.

Πηγή: kosmodromio.gr

Τα άρθρα που δημοσιεύουμε δεν απηχούν αναγκαστικά τις απόψεις μας και δεν δεσμεύουν παρά τους συγγραφείς τους. Η δημοσίευσή τους έχει να κάνει όχι με το αν συμφωνούμε με τις θέσεις που υιοθετούν, αλλά με το αν τα κρίνουμε ενδιαφέροντα για τους αναγνώστες μας.

Διαβάστε επίσης

Αναλώσιμο έθνος οι Έλληνες: Από την Αλεξανδρούπολη στην Κύπρο