ΠΣΑΤ: «Να προστατευθούν τα εργασιακά δικαιώματα των αθλητικών συντακτών»

«Ο ΠΣΑΤ απαιτεί από τους εργοδότες να σεβαστούν τον κόπο των εργαζόμενων και μάλιστα σε πολύ δύσκολες συνθήκες και να εκπληρώνουν τις υποχρεώσεις τους».

25 Μαΐου 2022

Με ανακοίνωσή του, την Τετάρτη (25/5), ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Αθλητικού Τύπου (ΠΣΑΤ) ενημέρωσε πως έλαβε καταγγελίες αθλητικών συντακτών μελών του για περιπτώσεις καταστρατήγησης των εργασιακών δικαιωμάτων τους και κάλεσε τις δημοσιογραφικές Ενώσεις των εργαζόμενων στα ΜΜΕ να ενώσουν τις δυνάμεις τους με τον Σύνδεσμο και να αντιδράσουν  απέναντι σε φαινόμενα εργασιακής εκμετάλλευσης, όπου αυτή παρατηρείται.

«Ο ΠΣΑΤ απαιτεί από τους εργοδότες των αθλητικών συντακτών και φωτοειδησεογράφων να σεβαστούν τον κόπο των εργαζόμενων και μάλιστα σε πολύ δύσκολες συνθήκες και να εκπληρώνουν τις υποχρεώσεις τους παρέχοντας ένα ασφαλές περιβάλλον εργασίας με οικονομική σταθερότητα στους εργαζόμενους των ΜΜΕ, σύμφωνα με την κείμενη εργατική νομοθεσία,» αναφέρεται επίσης στη σχετική ανακοίνωση του ΠΣΑΤ.

Αναλυτικά, στη σχετική ανακοίνωσή του ο ΠΣΑΤ αναφέρει:

«Σε μια περίοδο κατά την οποία το «παραδοσιακό» εργατικό δίκαιο υπέστη «δομική απορρύθμιση» στη χώρα μας, με ολέθριες οικονομικές συνέπειες ΚΑΙ στους εργαζόμενους δημοσιογράφους λόγω της οικονομικής κρίσης, η πανδημία του κορονοϊού ήρθε να δημιουργήσει πρόσθετους κινδύνους στην εργασιακή τους σχέση με τον εργοδότη.
Η κατάλυση των εργασιακών και ασφαλιστικών δικαιωμάτων τους αποτελεί δυστυχώς ζοφερή πραγματικότητα για πολλούς συναδέλφους που είδαν κατακτήσεις χρόνων, όπως παραδείγματος χάρη οι συλλογικές συμβάσεις εργασίας, να «κατεδαφίζονται».

Ανεξέλεγκτες απολύσεις, ατομικές συμβάσεις, ελαστικοποίηση ωραρίου και απλήρωτες υπερωρίες είναι οι… δυσμενείς συνθήκες με τις οποίες έρχονται αντιμέτωποι πολλοί αθλητικοί συντάκτες.
Μόνιμα χαρακτηριστικά τείνει ν’ αποκτήσει η καθυστερημένη καταβολή των δεδουλευμένων τους ή ακόμη χειρότερα η μη καταβολή αυτών.

Το Διοικητικό Συμβούλιο του ΠΣΑΤ όλο αυτό το διάστημα είχε έντονη παρουσία για τη στήριξη όχι μόνο των συναδέλφων, αλλά πολλές φορές και των οργανισμών των αθλητικών Μέσων Μαζικής Επικοινωνίας.

Στις πρόσφατες συνεδριάσεις του ασχολήθηκε, μετά από καταγγελίες συναδέλφων, με περιπτώσεις καταστρατήγησης των εργασιακών δικαιωμάτων.

Ο ΠΣΑΤ απαιτεί από τους εργοδότες των αθλητικών συντακτών και φωτοειδησεογράφων να σεβαστούν τον κόπο των εργαζόμενων και μάλιστα σε πολύ δύσκολες συνθήκες και να εκπληρώνουν τις υποχρεώσεις τους παρέχοντας ένα ασφαλές περιβάλλον εργασίας με οικονομική σταθερότητα στους εργαζόμενους των ΜΜΕ, σύμφωνα με την κείμενη εργατική νομοθεσία.

Ο ΠΣΑΤ καλεί τις Δημοσιογραφικές Ενώσεις των εργαζόμενων στα ΜΜΕ να ενώσουμε όλοι μαζί τις δυνάμεις μας και να αντιδράσουμε  απέναντι σε φαινόμενα εργασιακής εκμετάλλευσης, όπου αυτή παρατηρείται.

ΑΠΟ ΤΟ Δ.Σ. ΤΟΥ ΠΣΑΤ».

Πηγή: kosmodromio.gr

Τα άρθρα που δημοσιεύουμε δεν απηχούν αναγκαστικά τις απόψεις μας και δεν δεσμεύουν παρά τους συγγραφείς τους. Η δημοσίευσή τους έχει να κάνει όχι με το αν συμφωνούμε με τις θέσεις που υιοθετούν, αλλά με το αν τα κρίνουμε ενδιαφέροντα για τους αναγνώστες μας.