«Το Σχέδιο» – Πώς κάηκε η Βόρεια Εύβοια

Ελεύθερα αναρτημένο στο διαδίκτυο είναι εδώ και λίγες μέρες το πρώτο μέρος του ντοκιμαντέρ «Το Σχέδιο», μια ανεξάρτητη δημιουργία της Νέλλης Ψαρρού και του Ιωάννη Λαζάρου για τις καταστροφικές πυρκαγιές του περασμένου Αυγούστου στην Εύβοια.

Μια ώρα και είκοσι λεπτά με μαρτυρίες και ντοκουμέντα που αποδεικνύουν πώς μια φωτιά που θα μπορούσε να περιοριστεί έγκαιρα, κατάφερε με μηδενικό άνεμο και «εντολές μη κατάσβεσης», να κατακάψει περισσότερα από 520 χιλιάδες στρέμματα γης, όπως αναφέρουν οι δημιουργοί στην παρουσίαση της δουλειάς τους.

Δάση, ζώα, χωριά, καλλιέργειες, κόποι μιας ζωής αφέθηκαν στην τύχη τους και έγιναν στάχτη από μία κυβέρνηση η οποία εκδίωξε τους κατοίκους από τα χωρία τους ενώ ουδέποτε φρόντισε για τον προστασία των δασών ή την πυρόσβεση. Αντιθέτως, σχεδιάζει επενδύσεις με νέες χρήσεις γης, στο όνομα της «ανάπτυξης» και της «ανασυγκρότησης», προστίθεται στην παρουσίαση του ντοκιμαντέρ.

Στο δεύτερο μέρος, που σύντομα θα είναι έτοιμο, όπως αναφέρει η δημιουργική ομάδα, θα στοιχειοθετήσει το «το γιατί κάψανε τουλάχιστον 520.000 στρέμματα και τα όνειρα των ανθρώπων της Βόρειας Εύβοιας».

Περισσότερες πληροφορίες για το ντοκιμαντέρ στη διεύθυνση tosxedio.com

Τα άρθρα που δημοσιεύουμε δεν απηχούν αναγκαστικά τις απόψεις μας και δεν δεσμεύουν παρά τους συγγραφείς τους. Η δημοσίευσή τους έχει να κάνει όχι με το αν συμφωνούμε με τις θέσεις που υιοθετούν, αλλά με το αν τα κρίνουμε ενδιαφέροντα για τους αναγνώστες μας.