Οι νέοι κροίσοι της νεοφιλελεύθερης καπιταλιστικής παγκοσμιοποίησης: Σωτήρες ή νεκροθάφτες του πλανήτη μας ;

Μασκ, Γκειτς, Μπέζος, Μέρντοκ και λίγοι ακόμα, μας παρουσιάζονται μέσα από τα κυρίαρχα ΜΜΕ ( ορισμένα από αυτά τα ελέγχουν) ως « συνάνθρωποι» μας που πρωτοπορούν στις επιστήμες , στην επιχειρηματικότητα και βέβαια κατά καιρούς δωρίζουν λίγα ψίχουλα από τις τεράστιες περιουσίες τους που καταλήγουν σε «φιλανθρωπικές δράσεις» ώστε να μας γίνουν πιο οικείοι και « συμπαθείς». Η φιλανθρωπία είναι η απόδειξη της ενοχής του καπιταλιστή ενώ η αλληλεγγύη η ανιδιοτελής προσφορά του φτωχού προς τον φτωχό. Δεν χρειάζεται κανείς να είναι μαρξιστής για να καταλάβει τα αυτονόητα.

Του Κώστα Ήσυχου*
2 Μαΐου 2022

Πριν λίγες μέρες , το Διοικητικό Συμβούλιο του Twitter αποφάσισε να πουλήσει την εταιρεία στον πρόεδρο της Tesla, Έλον Μασκ, που θεωρείται ένας από τους πλουσιότερους ανθρώπους στον κόσμο. Πριν από την εξαγορά, ο γεννημένος στη Νότια Αφρική επιχειρηματίας είχε 86 εκατομμύρια ακόλουθους σε αυτό το κοινωνικό δίκτυο. Δύο ημέρες μετά την αγορά, οι αλγόριθμοι του δικτυου, του επέτρεψαν να προσθέσει 600.000 ακόλουθους ακόμα.

Το 2013, ο μεγιστάνας της Αμαζον, Τζεφ Μπέζος, αγόρασε το πλειοψηφικό μερίδιο της Washington Post, αφού ο Ρούπερτ Μέρντοκ είχε προηγούμενα αγοράσει την Wall Street Journal. Η συγκέντρωση των παγκόσμιων ΜΜΕ και των πλατφορμών τους αρθρώνεται και συμπυκνώνεται σε μια ενότητα , όλο και περισσότερο με τον κόσμο της υλικής παραγωγής, της χρηματοοικονομικής δραστηριότητας και του ελέγχων των δεδομένων: η νεοφιλελεύθερη καπιταλιστική επέλαση απαιτεί –για να διατηρήσει την παγκόσμια ηγεμονία της– μεγαλύτερη επικοινωνιακή υποστήριξη, ικανή να δώσει «νομιμότητα» , να εμβαθύνει στην συνειδησιακή χειραγώγηση πληθυσμών σε ένα κοινωνικό-πολιτικό σύστημα που βρίσκεται σε βαθειά δομική κρίση και ραγίζει παγκοσμια και γεωπολιτικά με κοινωνικοοικονομικούς όρους που θέτουν σε κίνδυνο την καπιταλιστική πολλαπλή ηγεμονία πάνω σε λαούς και χώρες . Η ραγδαία εξάπλωση της νέας φτώχειας ιδιαίτερα σε «ανεπτυγμένες» καπιταλιστικές χώρες στέλνουν το « αμερικανικό όνειρο» της απεριόριστης κατανάλωσης «στο καίσιο των αχρήστων». Η διαδικασία αυτή οδηγεί τεράστιες μάζες εργαζόμενων , ανέργων, περιθωριοποιημένων κοινωνικών ομάδων στο απόλυτο περιθώριο. Σε εποχες όπου το καπιταλιστικό παγκόσμιο σύστημα μοιάζει ανίκητο , ενώ ταυτόχρονα αδυνατεί να κρατάει την ηγεμονία του , η ανάπτυξη και η πρόθεση της οικονομικής ελίτ να προπαγανδίσει σκοταδιστικές ιδέες , νέο ναζιστικες και ακροδεξιές λογικές και πρακτικές βγάζουν ξανά από το «συρτάρι της ιστορίας» τον κίνδυνο του αφανισμού της ζωής στον πλανήτη μας . Η εξίσωση καπιταλισμός = αφανισμός μοιάζει εφιαλτική.

Το μοντέλο συσσώρευσης εξαρτάται όλο και περισσότερο από τη ουσιαστική του πολύπλευρη υποστήριξη, η οποία απαιτεί αιτιολόγηση, λογοκρισία, έλεγχο και δημιουργία εσόδων από τις ανταλλαγές της άκρατης και αόρατης δύναμης στις παγκόσμιες πλατφόρμες.

Τα κοινωνικά δίκτυα και η χρήση του Διαδικτύου είναι οι νέες περιοχές προς «κατάκτηση» από τις οποίες λαμβάνονται οι βασικές «ενημερωτικές» εισροές στις οποίες θα εφαρμοστεί στοχευμένη διαφήμιση, η γνωστική χειραγώγηση και η εφαρμογή πειστικών επιδερμικών επιχειρημάτων που αφαιρούν την κριτική σκέψη των πολιτών για να μεγιστοποιηθούν πολλαπλά συμφέροντα των εταιρειών.

Πριν από έξι μήνες, οι γίγαντες των παγκόσμιων δικτύων , που διαχειρίζονται μεγάλο μέρος των λειτουργικών συστημάτων σε πλανητικό επίπεδο, δημοσίευσε την ετήσια έκθεση για την «ψηφιακή θωράκιση τους», βάση της οποίας, η Ρωσία, Βενεζουέλα, Κούβα, Κίνα, Ιράν και το Βιετνάμ κατηγορούνται ( αφού δεν ελέγχονται από τους μεγιστάνες) για δήθεν παραβάσεις στον κυβερνοχώρο, για την προώθηση της πληροφόρησης στις χώρες τους, που δεν συμβαδίζει με την δίκη τους παραπληροφόρηση ….

Από τις παραμέτρους της λειτουργίας των αμερικανικών εταιρειών, οτιδήποτε προϋποθέτει μια μορφή κυριαρχίας που προωθεί εναλλακτικές εκδοχές της πραγματικότητας των ολιγοπωλιακών ΜΜΕ είναι πιθανό να ταξινομηθεί ως παράβαση του κυβερνοχώρου που επιβάλλεται από αυτούς που επιδιώκουν να τις ηγεμονεύσουν .

Με βάση αυτό το σκεπτικό, οι κανόνες των αλληλεπιδράσεων δεν μπορούν να συζητηθούν από τα κυρίαρχες χώρες. Δεν μπορούν παρά να θεωρηθούν αδιαμφισβήτητες « αλήθειες». Αυτός είναι ο πυρήνας της μονομέρειας: οι κανόνες απαιτούνται ως αποδοχή της παγκόσμιας κυριαρχίας εκτός του Διεθνούς Δικαίου. Για τον λόγο αυτό ούτε ο ΟΗΕ, ούτε άλλος διεθνής οργανισμός δεν μπορεί θεωρητικά και πρακτικά να ελέγξει κάτω από διεθνείς νομικές προϋποθέσεις την λειτουργία των παγκόσμιων πλατφορμών . Το « ΜΕΤΑ» του Κ. Ζούκερμπεργκ υπόσχεται φαντασιακούς κόσμους σε χρήστες που πρέπει να αποδράσουν σε παράλληλα « σύμπαντα» και χαρές που δεν μπορούν να χαρούν στις πραγματικές τους ζωές….

Υπάρχουν εταιρίες που σήμερα συμμετέχουν ανοιχτά στον πόλεμο στην Ουκρανία. Έγιναν ανάδοχοι υπεύθυνοι για την παροχή δεδομένων και βάσεων αναφοράς σε πραγματικό χρόνο για αποκλειστική χρήση του ΝΑΤΟ για το τι συμβαίνει στο στρατιωτικό πεδίο και με δορυφορικές εικόνες σε πραγματικό χρόνο.

Στις περιπτώσεις αυτές, κατέχουν σημαντική θέση στην έρευνα των drones και στην καταγραφή των κινήσεων των στρατευμάτων στο πεδίο. Τις τελευταίες εβδομάδες, επιπλέον, η εταιρεία SpaceX, που ανήκει στον Musk, καταγγέλθηκε από την Κινεζική Εθνική Διαστημική Διοίκηση ότι έθεσε σε κίνδυνο τις ζωές Κινέζων αστροναυτών που στεγάζονται στον αεροδιαστημικό σταθμό Tiangong, που βρίσκεται εκατοντάδες χιλιόμετρα από την επιφάνεια της Γης, όπως αναφέρθηκε στα κινεζικά ΜΜΕ.

Σύμφωνα με αναλυτές αεροδιαστημικής, οι αστροναύτες αναγκάστηκαν να κάνουν ελιγμούς στις μονάδες τους για να αποφύγουν μια σύγκρουση. Ο Μασκ έχει σήμερα έναν αστερισμό δορυφόρων που θα του επιτρέψουν να ελέγχει τη ροή δεδομένων –απαραίτητων για την τεχνητή νοημοσύνη– του διαδικτύου υψηλής ταχύτητας, που σχετίζεται με μελλοντικά πρωτόκολλα 5G. Σύμφωνα με την κινεζική εφημερίδα Global Times, η SpaceX «προσπάθησε (σε συμπαιγνία με το Πεντάγωνο) να δοκιμάσει την ικανότητα και τις αντοχές της Κίνας στο διάστημα».

Από τότε που το διοικητικό συμβούλιο του Twitter αποδέχθηκε την προσφορά 44 δισεκατομμυρίων δολαρίων του Μασκ, εκατομμύρια οπαδοί αριστερών πολιτικών σχηματισμών και φορέων σε όλο τον κόσμο έχουν μυστηριωδώς εξαφανιστεί ….

Παράλληλα, αυξήθηκαν τα στοιχεία των αναφορών της δεξιάς και της παγκόσμιας ακροδεξιάς, όπως η Marjorie Taylor Greene, ο Ted Cruz και ο Boris Johnson. Επίσης, σαν από δόλο, ο πρώην ηγέτης των Εργατικών Τζέρεμι Κόρμπιν, όπως ο ίδιος κατήγγειλε, είδε χιλιάδες οπαδούς να «εξαφανίζονται» μέσα σε δύο ημέρες.

Την επομένη της επιβεβαίωσης της συναλλαγής αγοράς του Twitter , ο Μασκ δημοσίευσε ένα σατιρικό tweet σχετικά με την επικρατούσα “αριστερή μεροληψία” στο κοινωνικό δίκτυο που πρόσφατα τον κατέκρινε . Αμφισβήτησε επίσης τον αποκλεισμό του Ντόναλντ Τραμπ από την εν λόγω πλατφόρμα, τον Ιανουάριο του 2021, και τη λογοκρισία μιας σειράς δημοσιογραφικών ερευνών από την Washington Post σχετικά με τη σχέση του γιου του Αμερικανού, Χάντερ Μπάιντεν.

Αντιμέτωπος με την κριτική από όσους πιστεύουν ότι το Twitter θα χρησιμοποιηθεί για τη δημιουργία ανεξέλεγκτων και μη φορολογητέων εσόδων, ο ιδιοκτήτης του τόνισε: «Οι επιθέσεις έρχονται γρήγορα και πυκνά, κυρίως από τα αριστερά, κάτι που δεν προκαλεί έκπληξη». Το 2019, μετά το πραξικόπημα στη Βολιβία κατά του Έβο Μοράλες, προειδοποίησε – μπροστά στην εθνικοποίηση του λιθίου που προωθεί το MAS ( ο κυβερνητικός πολιτικός φορέας της αριστεράς στην Βολιβία) – ότι «θα χτυπήσουμε όπου θέλουμε. Συνήθισε το.” Αυτά τα λόγια του Μασκ , με τόσο αυθορμητισμό, κυνισμό και εγκληματική ομολογία προδίδουν αυτά που περιμένουν τους λαούς .

Ο μηχανισμός της ανεύρεσης δεδομένων, ο οποίος είναι η βασική εισροή της Τεχνητής Νοημοσύνης (υποστήριξη παραγωγής και logistics, διαφήμιση, εμπορευματοποίηση και μάρκετινγκ κι όχι μόνο) , δημιουργεί –καθώς μονοπωλείται από εταιρείες– (α) τη συγκέντρωση του πλούτου, (β) την χειραγώγηση της υποκειμενικότητας και (γ) τον αποκλεισμό και περιθωριοποίηση των αποσυνδεδεμένων, πληθυσμών .( όπως παλιότερα ο αναλφαβητισμός ήταν συνώνυμο με την ακραία φτώχεια των εργατών σε βαθιές σήραγγες μέσα στη γη όπου το προσδόκιμο ζωής δεν ξεπερνούσε τα 35 έτη) .

Σε αυτό το πλαίσιο, οι μεγάλες ψηφιακές πλατφόρμες παύουν να είναι απλές παραγωγικές εταιρείες για να γίνουν παγκόσμιοι «αόρατοι» πολιτικοί φορείς, φορείς γεωπολιτικών μετασχηματισμών, ταξικής εκμετάλλευσης , συνειδησιακών μεταλλάξεων της ανθρωπότητας που ο Aldos Huxley είχε περιγράψει αριστοτεχνικά στο μνημειώδες έργο τους « θαυμαστός νέος κόσμος».

Σύγχρονοι φιλόσοφοι , αναλυτές της μαρξιστικής αριστεράς περιγράφουν τους πιθανούς κινδύνους αυτής της συμμαχίας μεταξύ ιμπεριαλιστικών κρατών και εταιρειών που αποικίζουν την σφαίρα του κυβερνοχώρου, αρθρώνουν βιομηχανικές, οικονομικές και ψηφιακές πτυχές σε έναν συνδυασμό που προορίζεται να επιβάλει ταξικό, θεσμικό και πολιτιστικό ολοκληρωτισμό. Ένας νέος φασισμός της εποχής μας, πιο αόρατος, πιο εκμοντερνισμένος, πιο ανελέητος.

Η χρήση των αρχείων περιήγησής πραγματοποιείται χωρίς καμία δίκη μας ουσιαστική εξουσιοδότηση. Οι «παίκτες» της μεγάλης πλατφόρμας τα χρησιμοποιούν για να εμπλουτιστούν σε βάρος μας για να μας αποδυναμώσουν ή να εξαλείψουν τις κυρίαρχες λογικές που έχουμε δικαίωμα να υπερασπίζουμε .

Οποιαδήποτε εναλλακτική ερμηνεία της πραγματικότητας που έρχεται σε αντίθεση με το status-quo του κυκλώματος της ψηφιακής κυριαρχίας χαρακτηρίζεται ως ανιστόρητη , γινόμαστε «εχθροί» της σύγχρονης εποχής η ακόμα και της ανθρωπότητας…..

Η επιβολή της μοναδικής σκέψης θεσμοθετείται από αλγόριθμους και από τη συνεχή επανάληψη ενός μοντέλου που παρουσιάζεται ως αδιαμφισβήτητο. Η εξαφάνιση της κριτικής σκέψης αποτελεί προϋπόθεση για την επικράτηση αυτού του μοντέλου.

Μπροστά σε αυτήν την ολοκληρωτική επίθεση, παραμένει μόνο η δύναμη της κριτικής συνείδησης, της συλλογικής και ατομικής αξιοπρέπειας , της κυριαρχίας: ανεξάρτητα κράτη που δημιουργούν τις δικές τους ψηφιακές πλατφόρμες –όπως στην περίπτωση της Βενεζουέλας με το VenApp, της Ρωσίας με το VK ή της Κίνας με το WeChat– που επιδιώκουν να αυξήσουν την ανεξαρτησία τους προσθέτοντας οπτική καλωδίωση, διακομιστές εγκατεστημένους στην επικράτειά τους και σε δορυφόρους αποτελούν κίνδυνο για τους ιδιοκτήτες και μεγιστάνες της Δύσης.

Πριν από μισό αιώνα η κυριαρχία θα μπορούσε να θεωρηθεί ως εδαφική κατάκτηση , εναέριος έλεγχος η θαλάσσιο έλεγχο . Σήμερα η κυριαρχία της νέας καπιταλιστικής νεοφιλελεύθερης επέλασης απαιτεί την προσθήκη μιας τέταρτης διάστασης: αυτή του κυβερνοχώρου. Σε αυτό το αόρατο έδαφος διαδραματίζεται σήμερα ένα μεγάλο μέρος των συγκρούσεων για την πολιτική εξουσία μιας αναγκαίας αυτόνομης εθνικής με ταξική οπτική βούλησης που διέπει τη μοίρα της ανεξαρτησίας των λαών , της ταξικής τους αλήθειας και προοπτικής, αντιστεκόμενη στις εντολές των κροίσων του νέου ψηφιακού ιμπεριαλισμού .

«Ας είμαστε ελεύθεροι», πρότεινε ο Χοσέ Μαρτι , ο μεγάλος Κουβανός , Λατινο-αμερικανός ήρωας και ποιητής και μαχητής της ελευθερίας , «τα υπόλοιπα δεν έχουν σημασία, ο αγώνας μας οφείλει να είναι νικηφόρος».

* Ο Κωστας Ήσυχος διετέλεσε πρώην βουλευτής και αναπλ. υπουργός εθνικής άμυνας της πρώτης κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ. Σήμερα εργαζεται στα πλαίσια της πρωτοβουλίας για την κοινή δράση και την ενότητας της αριστεράς.

Πηγή: thepressproject.gr

Τα άρθρα που δημοσιεύουμε δεν απηχούν αναγκαστικά τις απόψεις μας και δεν δεσμεύουν παρά τους συγγραφείς τους. Η δημοσίευσή τους έχει να κάνει όχι με το αν συμφωνούμε με τις θέσεις που υιοθετούν, αλλά με το αν τα κρίνουμε ενδιαφέροντα για τους αναγνώστες μας.