Το κτηριακό συγκρότημα των Προσφυγικών οικοδομήθηκε το 1933 για να φιλοξενήσει πρόσφυγες που προέρχονταν από τη Μικρά Ασία. Έτσι, μέσα σε αυτές τις συνθήκες, συγκροτήθηκε μια ζωντανή γειτονιά με κοινοτικά χαρακτηριστικά αποτελούμενη ως επί το πλείστον από κόσμο της εργατικής τάξης.
Οι αντιφασίστες παρτιζάνοι χρησιμοποίησαν το 1944 τα Προσφυγικά ως καταφύγιο έναντι του ελληνικού και αγγλικού κρατικού στρατού, τα σημάδια από τις σφαίρες διακρίνονται στις προσόψεις των κτιρίων μέχρι σήμερα, όπως και το μνημείο των ανταρτών το οποίο έχει στηθεί στην πρόσοψη των Προσφυγικών και καθημερινά μας υπενθυμίζει την ιστορία του τόπου.
Σήμερα, αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα κτιριακά συγκροτήματα στο κέντρο της Αθήνας, το οποίο δεν έχει – ακόμη – δεχθεί τον εξευγενισμό και την εκμετάλλευση που προέρχεται από τα μεγάλα κεφάλαια και τον κρατικό μηχανισμό. Αποτελεί ένα μέρος με στρατηγική σημασία αφού βρίσκεται μεταξύ δύο πυλώνων της εξουσίας – από τη μία ο Άρειος Πάγος και από την άλλη η Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Αττικής.
Εντός αυτού του κοινωνικoύ και χωροταξικού πλαισίου,μερικοί πολιτικοί ακτιβιστές που κατοικούσαν στη γειτονιά ως καταληψίες, πήραν την απόφαση να οργανωθούν. Το 2010, δημιούργησαν την Κοινότητα Κατειλημμένων Προσφυγικών, έχοντας ως κύριο αποφασιστικό πολιτικό όργανο την Συ.Κα.Προ.[Συνέλευση Κατειλημμένων Προσφυγικών] Στόχος η δημιουργία ενός κοινοτικού σώματος για την κοινή καθημερινή διαβίωση και την εμπλοκή στους πολιτικούς αγώνες.
10 χρόνια αργότερα, το εγχείρημα έχει ως αποτέλεσμα μια γειτονιά πολιτικά ενοποιημένη, δεκάδες κατειλημμένα διαμερίσματα, αυτόνομες κοινοτικές δομές οι οποίες εξασφαλίζουν τις ανάγκες των κατοίκων της γειτονιάς, συνεχή παρουσία και συμμετοχή στους τοπικούς και διεθνείς αγώνες και μια μεγάλη επαναστατική προοπτική.
Η κοινότητα οργανώνεται στη βάση της οριζοντιότητας, της αυτο-οργάνωσης, της αυτονομίας, της άμεσης δράσης, της κοινοκτημοσύνης, της κοινωνικής και πολιτικής ισότητας και απελευθέρωσης των θυληκοτήτων. Βασισμένη σε αυτές τις αρχές και μεθόδους, διαφορετικές εθνικότητες και θρησκείες, διαφορετικές πολιτικές οργανώσεις και διαφορετικά πολιτικά σκεπτικά συνυπάρχουν και δουλεύουν μαζί με στόχο την αντίσταση και το ξεπέρασμα του καπιταλισμού, του κράτους και της πατριαρχίας εφαρμόζοντας το συνομοσπονδικό μοντέλο το οποίο αναγνωρίζεται ως το μοντέλο οποιασδίποτε πιθανής ακρατικής κοινωνίας.
Εκκινούμε αυτή την καμπάνια οικονομικής ενίσχυσης για τις τεράστιες ανάγκες που έχει ένα τέτοιο εγχείρημα.
Ανάγκες για τον αγώνα μας, ανάγκες για τις δομές και ανάγκες για τις υποδομές μας.
Οι Ανάγκες Του Αγώνα
Ως Συ.Κα.Προ, συμμετέχουμε στους τοπικούς αγώνες του αναρχικού και ευρύτερου ριζοσπαστικού κινήματος εντός της ελληνικής επικράτειας. Τα τελευταία χρόνια, έχουμε αδιάλειπτη συμμετοχή σε αρκετούς αγώνες για φυλακισμένους, με τελευταίο την απεργία πείνας του Δ.Κουφοντίνα, στην οποία μαζί με δεκάδες συντρόφους/ισσες, τα μέλη μας συνελήφθησαν σε μαζικές παρεμβάσεις και δράσεις. Στεκόμαστε πλάι στο ριζοσπαστικό φοιτητικό κίνημα το οποίο προσπαθεί διαρκώς να διεκδικήσει χώρο για αγώνα εντός των πανεπιστημιακών σχολών έχοντας ως πυρήνα τη συμμετοχή μας σε καταλήψεις του Πολυτεχνείου – ενός συμβόλου αντίστασης απέναντι στη δικτατορία. Έχουμε συμμετάσχει σε μια πλειάδα αντικατασταλτικών αγώνων σε αλληλεγγύη με άλλα καταληψιακά εγχειρήματα και συντρόφους/ισσες και έχουμε υπερασπιστεί ενεργά την περιοχή των Εξαρχείων από την καταστολή και τον εξευγενισμό.
Επιπλέον, οι σύντροφοί μας έχουν ταξιδέψει για να στηρίξουν μέσα από μια διεθνιστική προοπτική, την κοινωνική επανάσταση του Κουρδικού Κινήματος Ελευθερίας γνωστού ως “Rojava” μετρώντας ένα μάρτυρα – τον Haukur Hilmarsson “Spark”. Την ίδια στιγμή, η διεθνιστική προοπτική και αλληλεγγύη μας εκφράζεται μέσα από την φιλοξενεία Τούρκικων και Κούρδικων επαναστατικών οργανώσεων και πολιτικών προσφύγων στις υποδομές της κοινότητας. Συν τοις άλλοις, έχουμε αναπτύξει αρκετές σχέσεις στη βάση της αλληλεγγύης με διάφορα εγχειρήματα στο εξωτερικό, με πιο εμφανές το παράδειγμα της Rigaer94 στο Βερολίνο.
Για τις εκδηλώσεις πληροφόρησης και τις δράσεις μας, για τον αγώνα που δίνουμε σε καθημερινή βάση, στο δρόμο αλλά και για τις συγκρούσεις, απευθύνουμε κάλεσμα οικονομικής ενίσχυσης έτσι ώστε να συνεχίσουμε να δημιουργούμε κείμενα, πόστερ, πανό αλλά και να μπορέσουμε να εξοπλιστούμε πλήρως με εργαλεία αντίστασης όπως αντιασφυξιογώνες μάσκες, κράνη, παλούκια, να μπορέσουμε να αμπαρώσουμε τα κτίρια μας αλλά και για δικαστικά έξοδα.
Οι Ανάγκες Των Δομών
Αντιλαμβανόμαστε τις δομές μας μεταξύ των μεγαλύτερων κοινοτικών μας επιτευγμάτων.
Δομή γυναικείου καφέ
Οι θυληκότητες της κοινότητάς οργανώνονται στην αυτόνομη δομή τους μέσω των δικών τους διαδικασιών και χώρων. Οι στοχεύσεις τους α) να αγωνιστούν ενάντια στην πατριαρχία που εκφράζεται τόσο στην κοινωνία όσο και εντός της κοινότητας β) να εκπαιδεύσουν τα άτομα της κοινότητας για ζητήματα φύλου γ) να οργανώσουν και να στηρίξουν τις θυληκότητες της κοινότητας. H δομή γυναικείου καφέ χρειάζεται οικονομική στήριξη τόσο για νομικές διαδικασίες – χαρτιά, δικαστικά έξοδα – όσο και για την παρουσία των θυληκοτήτων στους αγώνες στο δρόμο και για εκδηλώσεις πληροφόρησης.
Δομή Παιδικού στεκιού και αυτομόρφωσης
Η δομή παιδικού στεκιού και αυτομόρφωσης είναι μια αυτόνομη δομή η οποία εξασφαλίζει την εκπαίδευση και ψυχαγωγία των παιδιών της κοινότητας – και όχι μόνο – ενώ καλύπτει παράλληλα τις ανάγκες τους σχετικά με την σχολική εκπαίδευσή τους. Τετράδια, βιβλία, γραφική ύλη, παιχνίδια, φαγητό αλλά και οικοδομικά υλικά για την αναβάθμιση της υποδομής στην οποία στεγάζεται είναι μερικές μόνιμες ανάγκες.
Δομή συλλογικού φούρνου
Η δομή συλλογικού φούρνου παράγει ψωμί και λαχματζούν σε εβδομαδιαία βάση για την κοινότητα αλλά και για άλλο κόσμο, αυτο-οργανωμένες λαικές και συνεργατικά εγχειρήματα έτσι ώστε να εξασφαλείζει ένα ελάχιστο εισόδημα. Είμαστε σε διαδικασία αναβάθμισης της δομής συλλογικού φούρνου, ανακαινίζοντας το χώρο στον οποίο στεγάζεται αλλά και εξοπλίζοντας τον με μηχανήματα και συσκευές που θα αυξήσουν την παραγωγή και θα βελτιώσουν την λειτουργία του.
Κοινωνικό Κέντρο
Στο 1o block επί της λ.Αλεξάνδρας, η κοινότητα λειτουργεί το κοινωνικό κέντρο έτσι ώστε να αυξήσει την ορατότητά της αλλά και την προσβασιμότητά – σύνδεσή της με το εξωτερικό της. Επίσης, εκτιμούμε ότι το συγκεκριμένο block κτιρίων θα είναι ο πρώτος στόχος της κρατικής καταστολής. Το κοινωνικό κέντρο είναι μια ανοιχτή δομή στην οποία ομάδες, συλλογικότητες και εγχειρήματα μπορούν να συνοργανώθούν με την κοινότητα. Παράλληλα, αποτελεί ένα χώρο ο οποίος φιλοξενεί τις συνελεύσεις μας, διάφορες εκδηλώσεις, προβολές κτλ αλλά και συναντήσεις με αρκετές ομάδες με τις οποίες συνεργαζόμαστε όπως για παράδειγμα η Πρωτοβουλία Ψ αλλά και μια ομάδα αρχιτεκτόνων. Στο κοινωνικό κέντρο στεγάζεται και η δομή βιβλιοθήκης με διάφορα βιβλία από κινηματικές εκδόσεις. Στόχος μας ο εμπλουτισμός της δομής βιβλιοθήκης με πολύγλωσσο υλικό, στοχεύοντας κυρίως σε Αραβικά, Φαρσί, Βουλγαρικά, Τουρκικά με βάση τις γλώσσες που ομιλούνται στην γειτονιά μας αλλά και η αναβάθμιση των παροχών του κοινωνικού κέντρου.
Δομή υγείας
Η επίλυση ζητημάτων υγείας εντάσσεται στην καθημερινότητα της κοινότητας, λόγω των ευάλωτων κοινωνικών ομάδων που κατοικούν στη γειτονιά. Γι’αυτό το λόγο, συνδεόμαστε με κοινωνικά ιατρεία. Πέραν από την εξεύρεση και συλλογή φαρμακευτικού υλικού για δωρεάν χρήση και διανομή, προσπαθούμε σε πολλές περιπτώσεις να καλύψουμε ιατρικά έξοδα σε περίπτωση που δεν υπάρχει δυνατότητα από τα άτομα. Ο μακροπρόθεσμος στόχος μας είναι η δημιουργία ενός κέντρου υγείας, η σταθερή στέγασή του και η δημιουργία δομής παραγωγής φυσικών φαρμάκων/σκευασμάτων.
Δομή skipping, συλλογικής κουζίνας και λογιστικού τροφής
Η γειτονιά μας αποτελείται κυρίως από άτομα ποτ δεν είναι σε θέση να δουλέψουν, είτε λόγω μεγάλης ηλικίας, είτε διότι δεν έχουν χαρτιά, οπότε η ανάγκη για δωρεάν τροφή είναι πολύ μεγάλη. Αυτή η ανάγκη καλύπτεται με διάφορους τρόπους. Η κεντρική πηγή δωρεάν τροφής είναι οι τοπικές λαικές αγορές. Πέρα από τη διανομή της τροφής στους κατοίκους, ένα μέρος αυτής χρησιμοποιείται για να προμηθεύσει την εβδομαδιαία συλλογική κουζίνα. Αυτό όμως δεν είναι αρκετό. Η τοπικές λαικές αγορές παρέχουν στην κοινότητα λαχανικά και φρούτα, παρολ’αυτά οι ανάγκες είναι πολύ περισσότερες. Προιόντα όπως λάδι, ζυμαρικά, ρύζι και όσπρια πρέπει να βρεθούν με διάφορους άλλους τρόπους με ευθύνη της δομής λογιστικού τροφής. Κάθε υλική ή οικονομική στήριξη είναι πολύ σηματική.
Δομή συλλογικού internet
Η πρόσβαση στο Internet κρίνεται πολύ σημαντική για εμάς έτσι ωστε να ενημερωνόμαστε, να διαδίδουμε τον αγώνα μας. Πρόσφατα, έχουμε καταφέρει να εγκαταστήσουμε internet σχεδόν σε όλα τα block κτιρίων της κοινότητας. Ο στόχος μας είναι κάθε διαμέρισμα να έχει πρόσβαση στο διαδίκτυο και αυτό αποτελεί ένα άλλο λόγο για τον οποίο καλούμε σε οικονομική στήριξη.
Οι Ανάγκες Των Κτιρίων
89 χρόνια μετά την οικοδόμησή τους, τα κτίρια των Προσφυγικών αντιμετωπίζουν αρκετά προβλήματα αποσύνθεσης. Πολλά διαμερίσματα εγκαταλείφθηκαν για δεκαετίες και έχουν ανάγκη από μεγάλες και σημαντικές οικοδομικές εργασίες συμπεριλαμβανομένης της εγκατάστασης καινούργιων αποχετευτικών, ηλεκτρολογικών και υδραυλικών συστημάτων.Σε μερικές περιπτώσεις, τα προβλήματα αφορούν ένα ολόκληρο κτίριο ή ακόμα και ολόκληρο το block κτιρίων. Ένα από τα πιο σημαντικά προβλήματα με το οποίο θέλουμε να ασχοληθούμε το επόμενο διάστημα είναι η απουσία συστήματος γείωσης σε αρκετά από τα block κτιρίων. Επιπρόσθετα, οι εξωτερικοί τοίχοι και κυρίως τα μπαλκόνια αποσυντήθενται και οι περισσότερες ταράτσες χρειάζονται επαρκή υγρομόνωση. Το τελευταίο μεγάλο στοίχημα μας, ήταν η απόκτηση μηχανημάτων και εξοπλισμού για τον καθαρισμό του παλιού προβληματικού κεντρικού συστήματος αποχέτευσης. Τα καταφέραμε χάρη στην καμπάνια αλληλεγγύης που έτρεξαν οι σύντροφοι/ισσες από την Rigaer94. Πέραν των προαναφερθέντων, έχουμε πολλά ακόμα να επιδιωρθώσουμε και οι επισκευαστικές εργασίες αποτελούν καθημερινότητα. Αυτές είναι οι μεγαλύτερες και πιο δαπανηρές ανάγκες, για τις οποίες απευθύνουμε κάλεσμα στήριξης προς αλληλέγγυους/ες.
Ως κοινότητα βρισκόμαστε μπροστά σε ένα μεγάλο στοίχημα. Την ανεξαρτησία μας από το κράτος και τις εταιρίες. Για να το πετύχουμε, παρόλ’αυτά, εξαρτάται άμεσα από άτομα και εγχειρήματα πέραν της κοινότητάς μας. Μέσω της αλλήλεγγύγης τους μας έχουν βοηθήσει να φτάσουμε στο επίπεδο της κοινότητας που έχουμε τώρα και ενώ ήδη μετράμε 10 χρόνια ζωής. Καλούμε για ακόμα μία φορά τον κόσμο του διεθνούς κινήματος, τον κόσμο των προοδευτικών ιδεών, να μας στηρίξει οικονομικά ή με όποιο άλλο τρόπο, συμπεριλαμβανομένου και του να μας επισκεφτούν έτσι ώστε να γνωρίσουν το εγχείρημά μας και εαν είναι δυνατόν να μεταδώσουν γνώσεις και να εμπλακούν ενεργά.
Τελευταίο Αλλά Εξίσου Σημαντικό
Η γειτονιά μας και τα κτίρια της είναι ψηλά στην λίστα τόσο των εταιριών εξευγενισμού όσο και του δήμου Αθηναίων. Αλλά σ’αυτά τα κτήρια εδαφικοποιήται και στεγάζεται η κοινότητά της ζωής και του αγώνα μας. Ενάντια στα προγνωστικά, έχουμε πάρει την απόφαση να παραμείνουμε και να υπερασπιστούμε το έδαφός μας και την κοινότητά μας με κάθε πιθανό τρόπο όταν η καταστολή μας χτυπήσει την πόρτα, και δεν θα είναι η πρώτη φορά που το πράττουμε.
Το 2016 η γειτονιά μας βρισκόταν υπό διαρκή πολιορκία από μπάτσους και φασίστες. Σχεδόν σε εβδομαδιαία βάση, η Χρυσή Αυγή, το μεγαλύτερο φασιστικό κόμμα στην Ελλάδα, βρισκόταν σε δίκη στον γειτονικό Άρειο Πάγο. Πολλοί φασίστες και ΜΑΤ μαζεύονταν περιμετρικά ή και εντός της γειτονιάς μας. Ο στόχος μας τότε ήταν να σπάσουμε την πολιορκία, κάτι που πρακτικά θα σήμαινε να μεταφερθεί η είσοδος των φασιστών και των υποστηριχτών τους στην άλλη πλευρά του Αρείου Πάγου. Την 31η Οκτώβρη πραγματοποιήθηκε οργανωμένη κοινή εισβολή μπάτσων και φασιστών στη γειτονιά μας με αποτέλεσμα τον ξυλοδαρμό και τη σύλληψη δύο συντρόφων μας. Απαντήσαμε με πολύωρες συγκρούσεις απέναντι στα ΜΑΤ, με μάχες σώμα με σώμα και μερικούς μπάτσους τραυματίες. Οι συγκρούσεις συνεχίστηκαν σε μικρότερο βαθμό την επόμενη μέρα. Μετά τα γεγονότα, το κράτος αποφάσισε να στείλει τους ναζί στην απέναντι πλευρά του Αρείου Πάγου σπάζοντας έτσι η πολιορκία της γειτονιάς μας. Η επιτυχία μας έγινε φάρος και ένα παράδειγμα άμυνας των καταλήψεων και των γειτονιών μας. Όποτε κι αν χρειαστεί, θα προτάξουμε την ίδια στάση και με γνώμονα αυτό καλούμε τον κόσμο του αγώνα να μας στηρίξει.
Πηγή: www.firefund.net
Τα άρθρα που δημοσιεύουμε δεν απηχούν αναγκαστικά τις απόψεις μας και δεν δεσμεύουν παρά τους συγγραφείς τους. Η δημοσίευσή τους έχει να κάνει όχι με το αν συμφωνούμε με τις θέσεις που υιοθετούν, αλλά με το αν τα κρίνουμε ενδιαφέροντα για τους αναγνώστες μας.