Ρωσία: Γιατί επαναλειτουργεί το εργοστάσιο της Continental

20 Απριλίου 2022

Στις 8 Μαρτίου, η Continental είχε ανακοινώσει την αναστολή της λειτουργίας του εργοστασίου της στην Kaluga της Ρωσίας, λόγω της εισβολής των Ρώσων στην Ουκρανία. Περίπου 1,5 μήνα μετά, η γερμανική εταιρεία αποφάσισε την επανέναρξη της λειτουργίας του εργοστασίου της, με στόχο όπως χαρακτηριστικά ανέφερε, την προστασία των υπαλλήλων της από ενδεχόμενες ποινικές διώξεις.

Η απόφαση, όπως δήλωσαν στελέχη της Continental, αποσκοπεί στην κάλυψη της τοπικής ζήτησης. Όμως οι πραγματικές αιτίες φαίνεται να είναι λίγο διαφορετικές. Στην ανακοίνωση της Continental αναφέρεται πως “οι εραζόμενοι και διευθυντικά μας στελέχη στη Ρωσία, ενδέχεται να αντιμετωπίσουν ποινικές συνέπειες, στην περίπτωση που απέχουμε από την εξυπηρέτηση της τοπικής ζήτησης”.

Διευκρινίζοντας πως τα προϊόντα της προορίζονται αποκλειστικά για πολιτική -και όχι στρατιωτική- χρήση, η Continental κατέστησε σαφές πως η επανέναρξη της παραγωγής δεν έγινε για οικονομικούς λόγους, αλλά ως “καθήκον φροντίδας για τους υπαλλήλους μας στη Ρωσία”, χωρίς ωστόσο να αναφέρει πουθενά τις πιθανές κατηγορίες που μπορεί να αντιμετωπίσει το προσωπικό της.

Αξίζει να σημειωθεί πως μέσα στον Μάρτιο, ο Βλαντιμίρ Πούτιν δήλωσε πως η Ρωσία θα μπορούσε να προχωρήσει στην κατάσχεση περιουσιακών στοιχείων από εταιρείες που έχουν σταματήσει τις δραστηριότητές τους εκεί, εξαιτίας του πολέμου με την Ουκρανία. Παράλληλα, Ρώσοι εισαγγελείς προειδοποίησαν κάποιες δυτικές εταιρείες, πως οι υπάλληλοί τους ενδέχεται να βρεθούν αντιμέτωποι με σύλληψη σε περίπτωση που σταματήσουν την παραγωγή βασικών αγαθών.

Πηγή: www.topgeargreece.gr

Τα άρθρα που δημοσιεύουμε δεν απηχούν αναγκαστικά τις απόψεις μας και δεν δεσμεύουν παρά τους συγγραφείς τους. Η δημοσίευσή τους έχει να κάνει όχι με το αν συμφωνούμε με τις θέσεις που υιοθετούν, αλλά με το αν τα κρίνουμε ενδιαφέροντα για τους αναγνώστες μας.