Η ρωσική πρεσβεία διαψεύδει δημιουργία ρωσικού προξενείου στα κατεχόμενα

Διαψεύδει η ρωσική πρεσβεία στη Λευκωσία δημοσιογραφικές πληροφορίες που μεταδόθηκαν για δημιουργία ρωσικού προξενείου στα κατεχόμενα.

Σε ανακοίνωσή της η πρεσβεία υπογραμμίζει πως “η στάση της Ρωσικής Ομοσπονδίας για μια διευθέτηση του Κυπριακού στη βάση των ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών παραμένει αμετάβλητη. Η Ρωσία δεν έχει την πρόθεση να αναγνωρίσει οποιεσδήποτε άλλες αρχές εκτός από αυτές τις Κυπριακής Δημοκρατίας.”

“Θα θέλαμε να υπογραμμίσουμε ότι οι πρόσφατες φήμες, που δημοσιεύτηκαν στο ελληνικό διαδικτυακό ειδησεογραφικό πρακτορείο PRONEWS.GR και στην εφημερίδα Καθημερινή, για υποτιθέμενη ίδρυση ρωσικής προξενικής αντιπροσωπείας στις κατεχόμενες περιοχές και ορισμένες εικασίες, που βασίζονται σε αυτές τις φήμες, από αριθμό δημοσιογράφων, για υποτιθέμενη αναγνώριση της λεγόμενης ‘τδβκ’ από τη Ρωσία είναι αναληθείς”, προστίθεται.

Σημειώνεται πως “η στάση της Ρωσικής Ομοσπονδίας για μια διευθέτηση του Κυπριακού στη βάση των ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών παραμένει αμετάβλητη. Η Ρωσία δεν έχει την πρόθεση να αναγνωρίσει οποιεσδήποτε άλλες αρχές εκτός από αυτές τις Κυπριακής Δημοκρατίας”.

“Υπό το πρίσμα της στάσης μας στο κυπριακό πρόβλημα, η Ρωσία διερευνά τις δυνατότητες να δώσει βοήθεια σε χιλιάδες Ρώσους υπηκόους που ζουν στα εδάφη επί των οποίων η Κυβέρνηση της Κυπριακής Δημοκρατίας δεν ασκεί αποτελεσματικό έλεγχο. Δεν είναι μόνο το θέμα της παροχής προξενικών υπηρεσιών αλλά επίσης ανθρωπιστικής, πολιτιστικής και εκπαιδευτικής στήριξης στους Ρώσους συμπατριώτες. Όλα τα βήματά μας προς αυτή την κατεύθυνση συντονίζονται μαζί με τις αρχές της Κυπριακής Δημοκρατίας”, αναφέρει η πρεσβεία.

“Εφιστούμε την προσοχή σας στο γεγονός ότι προξενικές αντιπροσωπείες αριθμού δυτικών χωρών, περιλαμβανομενων αρκετών μελών της ΕΕ, για χρόνια διεξάγουν παρόμοιες δραστηριότητες στη λεγόμενη ‘τδβκ'”, καταλήγει η ανακοίνωση.

Πηγή: www.sigmalive.com


Διαψεύδει ο Ρώσος Πρέσβης, με αποκλειστικές δηλώσεις του στο Σίγμα, δημοσιεύματα που αναφέρονται σε πρόθεση της Ρωσίας να ανοίξει Προξενείο στα κατεχόμενα. Υπάρχουν, ωστόσο, σκέψεις και επαφές για το πώς θα εξυπηρετούνται οι Ρώσοι που διαμένουν στα κατεχόμενα, κάτι που, ομολογουμένως, προκαλεί προβληματισμό.

Η χαρακτηριστική δήλωση του Στάνισλαβ Οστάτσι ήταν πως δεν πρόκειται να γίνει μια ενέργεια ανοίγματος Προξενείου, εξηγώντας ότι για να ανοίξει, πρέπει να έρθουν σε επαφή με το λεγόμενο «Υπουργείο Εξωτερικών» και να συνάψουν διπλωματικές σχέσεις, κάτι που δεν είναι διατεθειμένοι να πράξουν.

Παραδέχτηκε, ωστόσο, ότι εδώ και αρκετό καιρό επεξεργάζονται τρόπους για το πώς θα εξυπηρετούνται καλύτερα οι περίπου 10 χιλιάδες Ρώσοι που διαμένουν στα κατεχόμενα. Κάτι που προβληματίζει και μπορεί να ερμηνευθεί και ως προσπάθεια να ασκηθούν εμμέσως πιέσεις στη Λευκωσία, χωρίς να αποκλείεται κανένα σενάριο περί πιθανής αναγνώρισης.

Σε κάθε περίπτωση, αρνήθηκε εντόνως πως υπήρξε νέο, πρόσφατο αίτημα, με αφορμή τις εξελίξεις στην Ουκρανία.

Αναλυτές, σχολιάζοντας τα δημοσιεύματα, ανέφεραν πως ενδέχεται να αφορούν προθέσεις πολιτικών κύκλων, για να στραφεί η Λευκωσία ακόμη πιο έντονα κατά της Ρωσίας, αγνοώντας τις συνέπειες στο Κυπριακό.

Εν γνώση της Λευκωσίας οι ρωσικές προθέσεις

Αρμόδιες πηγές από την Λευκωσία, που ήρθαμε σε επικοινωνία για το δημοσίευμα της Καθημερινής, δεν αρνήθηκαν την ρωσική βολιδοσκόπηση περί εξακρίβωσης των διαθέσεων της Λευκωσίας σε ό,τι αφορά την πρόθεσή τους να ρυθμίσουν το θέμα της προξενικής αρωγής στα κατεχόμενα.

Διευκρίνισαν, ωστόσο, κατ’ αναλογίαν των δηλώσεων του Ρώσου Πρέσβη, πως η βολιδοσκόπηση έγινε εδώ και καιρό και ότι δεν υπάρχει πρόταση, αλλά σκέψεις, οι οποίες δεν αφορούν ίδρυση προξενείου.

Οι πρωταρχικές σκέψεις των Ρώσων

Σε ερώτημά μας προς τον Ρώσο Πρέσβη για το ποιοι μπορεί να είναι αυτοί οι τρόποι εξυπηρέτησης των Ρώσων που διαμένουν στα κατεχόμενα, χωρίς να αναγνωρίζεται το παράνομο καθεστώς, εξήγησε ότι, μέχρι τώρα, οι Ρώσοι που διαμένουν στα κατεχόμενα μεταβαίνουν στο Σπίτι της Συνεργασίας, για τις υποθέσεις τους.

Σε διευκρινιστικές μας ερωτήσεις, αφέθηκε να εννοηθεί ότι θα μπορούσε να υπάρξει ένα νέο κτίριο, μεγαλύτερο και αποκλειστικά, ίσως, γι’ αυτό τον σκοπό, και πάλι εντός της νεκρής ζώνης. Τέλος, είπε πως δεν υπάρχει πρόθεση ούτε για δημιουργία εμπορικού γραφείου στα κατεχόμενα.

Πηγή:www.sigmalive.com

Τα άρθρα που δημοσιεύουμε δεν απηχούν αναγκαστικά τις απόψεις μας και δεν δεσμεύουν παρά τους συγγραφείς τους. Η δημοσίευσή τους έχει να κάνει όχι με το αν συμφωνούμε με τις θέσεις που υιοθετούν, αλλά με το αν τα κρίνουμε ενδιαφέροντα για τους αναγνώστες μας.