Συμφωνία μεταξύ ΗΠΑ και Τουρκίας

Του Μανώλη Κωστίδη

Ενα επιπλέον βήμα προς την κατεύθυνση βελτίωσης των σχέσεων της Αγκυρας με την Ουάσιγκτον ανακοίνωσαν οι δύο πλευρές. Σύμφωνα με την κοινή ανακοίνωση των δύο χωρών, οι ΗΠΑ και η Τουρκία ολοκλήρωσαν τις πολύμηνες συνομιλίες για τη θέσπιση διαδικασίας με στόχο τη βελτίωση των σχέσεών τους, με επίκεντρο τη συνεργασία τους στους τομείς της οικονομίας και της άμυνας.

«Βάσει της δέσμευσης που ανέλαβαν οι πρόεδροι Τζο Μπάιντεν και Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κατά τη διάρκεια της συνάντησής τους στη Ρώμη τον Οκτώβριο 2021, οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Τουρκία εγκαινίασαν τον στρατηγικό μηχανισμό ΗΠΑ – Τουρκίας στις 4 Απριλίου στην Αγκυρα», αναφέρεται στο κείμενο του κοινού ανακοινωθέντος.

Η υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Βικτόρια Νούλαντ και ο υφυπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Σεντάτ Ονάλ, μαζί με τις εκατέρωθεν αντιπροσωπείες τους, συναντήθηκαν στην Αγκυρα για να εξετάσουν θέματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος, περιλαμβανομένης της οικονομικής και αμυντικής συνεργασίας, της καταπολέμησης της τρομοκρατίας και τομέων κοινού περιφερειακού και παγκόσμιου ενδιαφέροντος.

Το κοινό ανακοινωθέν αναφέρει πως «οι δύο χώρες επαναδιατύπωσαν την από κοινού προσήλωσή τους στην κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας. Οι Ηνωμένες Πολιτείες χαιρέτισαν τις προσπάθειες της Τουρκίας για την επίτευξη δίκαιης διπλωματικής λύσης μέσω διαπραγματεύσεων για τον τερματισμό του πολέμου».

Η υφυπουργός Εμπορίου των ΗΠΑ, Μαρίζα Λάγκο, επισκέπτεται την Τουρκία για την προώθηση στόχων οικονομικής και εμπορικής συνεργασίας στο πλαίσιο του στρατηγικού μηχανισμού. Οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Τουρκία προσβλέπουν σε συνάντηση σε υπουργικό επίπεδο στο πλαίσιο του στρατηγικού μηχανισμού αργότερα εντός του 2022, καταλήγει το κείμενο του κοινού ανακοινωθέντος. Η κ. Νούλαντ κατά τη διάρκεια της επίσκεψής της στην Αγκυρα συναντήθηκε και με τον εκπρόσωπο της τουρκικής προεδρίας Ιμπραήμ Καλίν.

Εν τω μεταξύ, η τουρκική βιομηχανία παραγωγής ρουκετών Roketsan παρουσίασε τον νέο της πύραυλο «Çakır», o oποίος έχει βεληνεκές 150 χιλιομέτρων και μπορεί να εκτοξευθεί από αεροσκάφη, επιθετικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη και πολεμικά πλοία. Στο βίντεο προσομοίωσης που δημοσιεύθηκε, παρουσιάζονται εκτοξεύσεις από τα παράλια εναντίον νησιών που βρίσκονται δυτικά των ακτών, δηλαδή –παρότι δεν κατονομάζονται– ελληνικών.

Πηγή: www.msn.com

Τα άρθρα που δημοσιεύουμε δεν απηχούν αναγκαστικά τις απόψεις μας και δεν δεσμεύουν παρά τους συγγραφείς τους. Η δημοσίευσή τους έχει να κάνει όχι με το αν συμφωνούμε με τις θέσεις που υιοθετούν, αλλά με το αν τα κρίνουμε ενδιαφέροντα για τους αναγνώστες μας.

Διαβάστε επίσης

Γενική έφοδος κατά του ελληνικού και κυπριακού κράτους