Έλληνες σιδηροδρομικοί αρνήθηκαν να μεταφέρουν άρματα του ΝΑΤΟ από την Αλεξανδρούπολη

Πρώτο θέμα στο Sputnik είναι οι Έλληνες σιδηροδρομικοί που αρνήθηκαν να μεταφέρουν άρματα μάχης του ΝΑΤΟ από την Αλεξανδρούπολη προς την ανατολική Ευρώπη και κυρίως προς τη Ρουμανία. 

Συγκεκριμένα σε άρθρο του ο Ilya Tsoukanov αναφέρει τα εξής:

«Η Ουάσιγκτον και η Αθήνα επέκτειναν δραματικά τη διμερή στρατιωτική τους συνεργασία στα τέλη του περασμένου έτους, όταν οι ΗΠΑ εκμεταλλεύτηκαν τη θαλάσσια διαμάχη της Ελλάδας με την Τουρκία, σχετικά με τα δικαιώματα γεωτρήσεων φυσικού αερίου στη Μεσόγειο.

Οι ΗΠΑ απέκτησαν πρόσβαση σε 4 επιπλέον ελληνικές βάσεις και οι δύο χώρες υπέγραψαν μια σημαντική συμφωνία ναυτικού εξοπλισμού 9,4 δισεκατομμυρίων δολαρίων τον Δεκέμβριο.

Τα συνδικάτα της Θεσσαλονίκης ενώθηκαν υπέρ των εργαζομένων της ιδιωτικής σιδηροδρομικής εταιρείας TΡΑΙΝΟΣΕ μετά την απόπειρα της διοίκησης να τιμωρήσει τους εργαζόμενους που αρνήθηκαν να συμμετάσχουν στη μεταφορά στρατιωτικού εξοπλισμού των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ από την Αλεξανδρούπολη στην Ανατολική Ευρώπη, όπως ανακοίνωσε το ΚΚΕ.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η TΡΑΙΝΟΣΕ απείλησε τους εργαζόμενους του Τμήματος Ηλεκτρομηχανών Θεσσαλονίκης, οι οποίοι αρνήθηκαν να ταξιδέψουν στην Αλεξανδρούπολη για την τεχνική εξυπηρέτηση των τρένων που εμπλέκονται στη μεταφορά στρατιωτικού εξοπλισμού του ΝΑΤΟ από το λιμάνι, με τιμωρητικές ενέργειες, επισημαίνοντας τις υποχρεώσεις τους από υπογεγραμμένες συμβάσεις.

Αυτό ώθησε τα συνδικάτα της Θεσσαλονίκης να υιοθετήσουν ψήφισμα, με το οποίο απαιτούσε να μην χρησιμοποιούνται οι ελληνικές σιδηροδρομικές υποδομές, για τη μεταφορά στρατιωτικού εξοπλισμού και διατάσσοντας την ΤΡΑΙΝΟΣΕ να σταματήσει τις προσπάθειές της για εκφοβισμό των εργαζομένων.

«Απαιτούμε να μην χρησιμοποιηθεί το σιδηροδρομικό τροχαίο υλικό της χώρας μας, για τη μεταφορά του οπλοστασίου των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ σε γειτονικές χώρες. Καταδικάζουμε τις απειλές των εργοδοτών κατά των εργαζομένων της TΡΑΙΝΟΣΕ, που αρνήθηκαν να παρέχουν τεχνική συντήρηση για τρένα που μεταφέρουν άρματα μάχης του ΝΑΤΟ από το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης. Οι δηλώσεις των εργοδοτών ότι «τι σε νοιάζει τι μεταφέρουν τα τρένα, είναι δουλειά σου και είσαι υποχρεωμένος να πας» είναι ένα αστείο», ανέφερε το ψήφισμα.

«Εμείς, οι εργαζόμενοι των σιδηροδρόμων, εργαζόμαστε για να παρέχουμε οικονομικά προσιτές και ποιοτικές μεταφορές στους ανθρώπους και για τη μεταφορά εμπορευμάτων που μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την κάλυψη των αναγκών τους, όχι για να γίνουμε μέρος της ανάμειξης της χώρας σε σχέδια επικίνδυνα για τον λαό. μεταφορά υλικού του ΝΑΤΟ σε περιοχές κοντά στην Ουκρανία. Δεν θα είμαστε συνένοχοι στη διέλευση της πολεμικής μηχανής, από το έδαφος της χώρας μας», προστίθεται στην ανακοίνωση.

Δώδεκα συνδικάτα, συμπεριλαμβανομένων εργαζομένων της χημικής βιομηχανίας της Βόρειας Ελλάδας, των κατασκευών, των τηλεπικοινωνιών, της βιομηχανίας τροφίμων, των ξενοδοχείων, των καταστημάτων εστίασης, των τοπικών αρχών και των δημοτικών επιχειρήσεων υποστήριξαν το ψήφισμα.

Σύμφωνα με τον διευθυντή του λιμανιού της Αλεξανδρούπολης, Κωνσταντίνο Χατζημιχαήλ, μέχρι σήμερα έχει σταλεί εξοπλισμός του ΝΑΤΟ στην Πολωνία και τη Ρουμανία, μέσω του λιμανιού. Τουλάχιστον τρία πλοία του ΝΑΤΟ εισήλθαν στο λιμάνι τον περασμένο μήνα, συμπεριλαμβανομένου του υπό σημαία ΗΠΑ Liberty Passion και του Hartland Point, ενός βρετανικού φορτηγού πλοίου και του US Liberty King, το οποίο συνεχίζει να εκφορτώνει.

Το ΚΚΕ ήταν ιδιαίτερα ενεργό κι αντίθετο στην ανάμειξη της Αθήνας, στην κρίση μεταξύ ΝΑΤΟ και Ρωσίας για την Ουκρανία.
Την Τρίτη, ακτιβιστές του ΚΚΕ στην περιοχή της Θράκης πέταξαν μπαλόνια νερού γεμάτα με κόκκινη μπογιά σε οπλισμό των ΗΠΑ που μεταφέρονταν σε βαγόνια του τρένου.

Το κόμμα έχει επίσης οργανώσει μια σειρά διαδηλώσεων στην Αθήνα και σε άλλες μεγάλες πόλεις. Το βράδυ της Παρασκευής το ΚΚΕ πραγματοποίησε συγκέντρωση στην πλατεία Συντάγματος, δίπλα στο κτίριο της Βουλής της χώρας.

Πηγή: www.pronews.gr


Πανηγυρίζουν οι Ρώσοι που συνδικαλιστές της ΤΡΑΙΝΟΣΕ αρνούνται την μεταφορά αμερικανικών αρμάτων

Η Αρχή Σιδηροδρόμων Ελλάδος ΤΡΑΙΝΟΣΕ απειλεί με σοβαρές κυρώσεις σιδηροδρομικούς εργάτες στη Θεσσαλονίκη, οι οποίοι “αρνήθηκαν να υλοποήσοιυν τα καθήκοντα τους, για την αποστολή τρένου που αφορούσε την μεταφορά αμερικανικών αρμάτων μάχης στην Αλεξανδρούπολη”, αναφέρει ρωσικό δημοσίευμα το οποίο πανηγυρίζει για την εξέλιξη αυτή.

Συγκεκριμένα “εδώ και περίπου δύο εβδομάδες η ΤΡΑΙΝΟΣΕ ζητά από συγκεκριμένους εργαζόμενους του σιδηροδρομικού σταθμού Θεσσαλονίκης να στείλουν τρένο στην Αλεξανδρούπολη για την μεταφορά αμερικανικών δυνάμεων σε Βουλγαρία και Ρουμανία.

Η εντολή που δόθηκε από την εταιρεία, φέρεται να μην βρήκε ευήκοα ώτα σε κάποιους συνδικαλιστές εργαζομένους οι οποίοι αρνήθηκαν να υλοποιήσουν την εντολή.

Στην συνέχεια αναζητήθηκαν άλλοι στην θέση τους για να αποσταλεί η αμαξοστοιχία, αλλά κανείς δεν δέχτηκε να πάει «οικειοθελώς».

Τότε η ΤΡΑΙΝΟΣΕ απαίτησε εκπλήρωση των καθηκόντων των συγκεκριμένων εργαζομένων, επικαλούμενη το γεγονός ότι στη σύμβαση εργασίας τους ανέφερε: «μπορεί να κινητοποιηθεί υπάλληλος ανάλογα με τις ανάγκες» της εταιρείας.

Συγκεκριμένος ηλεκτρολόγος, ο οποίος διατάχθηκε να βρίσκεται στην Αλεξανδρούπολη το Σάββατο 4 Φεβρουαρίου, ξεκαθάρισε στον προϊστάμενο του ότι δεν θα πάει πουθενά, τονίζοντας ότι οι σιδηροδρομικοί υπάλληλοι δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν για τη μεταφορά πυρομαχικών του ΝΑΤΟ στην Ουκρανία και δεν ήθελε να γίνει συνένοχος σε εχθροπραξίες.

Ο επικεφαλής της εταιρείας απάντησε ότι οι εργαζόμενοι δεν πρέπει να ενδιαφέρονται για το τι μεταφέρουν τα τρένα, και η δουλειά τους είναι να το κάνουν σωστά.

Μπροστά στην εξέλιξη αυτή παρενέβησαν συνδικαλιστικές οργανώσεις και  σωματεία στη Θεσσαλονίκη ζητώντας την μη συμμετοχή, μη χρήση του ελληνικού σιδηροδρόμου για μεταφορά στρατιωτικού υλικού, καθώς και τερματισμό των απειλών στους εργαζόμενους που αρνούνται να μεταφέρουν στρατιωτικό υλικό του ΝΑΤΟ.

«Καμία συμμετοχή της χώρας μας σε στρατιωτικές συγκρούσεις στην Ουκρανία, που διαπράττονται προς το συμφέρον των λίγων σε βάρος των λαών. Ειδικότερα, απαιτούμε να μην χρησιμοποιηθεί το σιδηροδρομικό τροχαίο υλικό της χώρας μας για τη μεταφορά του οπλοστασίου ΗΠΑ-ΝΑΤΟ σε γειτονικές χώρες», αναφέρει σχετική ανακοίνωση.

Όπως έγινε γνωστό, η Αρχή Σιδηροδρόμων Ελλάδος ΤΡΑΙΝΟΣΕ βρήκε εργάτες που συμφώνησαν τελικά να στείλουν τρένο στην Αλεξανδρούπολη”.

Αυτό αναφέρει δημοσίευμα ενώ υπενθυμίζεται ότι οργανώσεις του ΚΚΕ έριξαν κόκκινη μπογιά πάνω σε αμερικανικά τεθωρακισμένα στην περιοχή της Θράκης, που κατευθύνονταν για στρατιωτικές ασκήσεις στα σύνορα του ΝΑΤΟ με τη Ρωσία.

Πηγή: www.pentapostagma.gr

Τα άρθρα που δημοσιεύουμε δεν απηχούν αναγκαστικά τις απόψεις μας και δεν δεσμεύουν παρά τους συγγραφείς τους. Η δημοσίευσή τους έχει να κάνει όχι με το αν συμφωνούμε με τις θέσεις που υιοθετούν, αλλά με το αν τα κρίνουμε ενδιαφέροντα για τους αναγνώστες μας.