Εκτενές τηλεγράφημα του Tass αναφέρεται στην άφιξη του αμερικανικού γιγαντιαίου μεταγωγικού πλοίου Liberty Passion
20 Μαρτίου 2022
Εντείνεται η δυσφορία της Μόσχας για την ελληνική κυβέρνηση και την απόφασή της να εμπλακεί ενεργά στον πόλεμο της Ουκρανίας και να καταστήσει το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης βασικό κόμβο μεταφοράς Νατοϊκού εξοπλισμού σε κράτη – μέλη της βορειοατλαντικής συμμαχίας, τα οποία φέρονται να βρίσκονται στο στόχαστρο της Ρωσίας.
Εκτενές τηλεγράφημα τουTass αναφέρεται στην άφιξη του αμερικανικού γιγαντιαίου μεταγωγικού πλοίου Liberty Passion στο λιμάνι της Αλεξανδρούπολης (20/3), όπου ξεφόρτωσε τεθωρακισμένα οχήματα και στρατιωτικό εξοπλισμό.
Πρόκειται για εξοπλισμό, ο οποίος κυρίως μεταφέρεται μέσω σιδηροδρομικού δικτύου στην Πολωνία για την ενίσχυση των δυνάμεων των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ κοντά στα σύνορα με τη Ρωσία.
Το πλοίο Liberty Passion της Liberty Global Logistics έχει εκτόπισμα άνω των 20.000 τόνων.
Ένα ακόμη γιγαντιαίο μεταγωγικό, το «Liberty King», φορτωμένο με στρατιωτικά οχήματα και εξοπλισμό του αμερικανικού στρατού, θα «δέσει» στο λιμάνι της Αλεξανδρούπολης, στις 31 Μαρτίου.
Το πλοίο μεταφέρει στρατιωτικά οχήματα και εξοπλισμό από τη Βόρεια Καρολίνα των ΗΠΑ.
Στην άφιξη των μεταγωγικών πλοίων αναφέρθηκε και ο απερχόμενος πρέσβης των ΗΠΑ στην Αθήνα, Geoffrey Pyatt κάνοντας λόγο για τη μεγάλη στρατηγική σημασία του λιμανιού της Αλεξανδρούπολης.
Κόμβος η Αλεξανδρούπολη
Επίσης την Παρασκευή (18/3) το βρετανικό οχηματαγωγό Hartland Point με στρατιωτικό εξοπλισμό του ΝΑΤΟ έδεσε στο λιμάνι της Αλεξανδρούπολης.
Η άφιξη δύο μεγάλων στρατιωτικών πλοίων μεταφοράς του ΝΑΤΟ πραγματοποιείται στο πλαίσιο της Επιχείρησης Atlantic Resolve 2022 της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας.
Όπως αναφέρει το Tass αυτή τη στιγμή υπάρχουν τρεις ομάδες κρούσης αεροπλανοφόρων του ΝΑΤΟ στη Μεσόγειο, ανοιχτά των ελληνικών ακτών.
Παρέλαση αεροπλανοφόρων
Εκτός από την αμερικανική ομάδα κρούσης αεροπλανοφόρου με επικεφαλής το πυρηνικό αεροπλανοφόρο USS Harry S. Truman, υπάρχουν επίσης ένα γαλλικό με επικεφαλής το πυρηνικό αεροπλανοφόρο Charles de Gaulle και το ιταλικό αεροπλανοφόρο Cavour με πλοία συνοδείας.
Στις 5 Οκτωβρίου 2019, η Ελλάδα και οι ΗΠΑ τροποποίησαν τη Συμφωνία Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας, η οποία συνήφθη το 1990, υπενθυμίζει το Tass.
H συμφωνία αφορά στην επέκταση της ναυτικής βάσης των ΗΠΑ στον κόλπο της Σούδας στην Κρήτη, τη χρήση αεροπορικής βάσης κοντά στην πόλη της Λάρισας, βάσης αεροπορίας στρατού στο Στεφανοβίκειο ( Μαγνησία) και το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης στη βορειοανατολική Ελλάδα.
Υπενθυμίζεται, πως στα τέλη του 2021 γινόταν ήδη μια μεγάλης κλίμακας επιχείρηση μέσω του λιμανιού της Αλεξανδρούπολης για μεταφορά αμερικανικού στρατιωτικού εξοπλισμού, συμπεριλαμβανομένων πολεμικών ελικοπτέρων και αρμάτων μάχης, σε Βουλγαρία και Ρουμανία.
Στο ναδίρ οι διπλωματικές σχέσεις
Οι σχέσεις της Ελλάδας με τη Ρωσία βρίσκονται στο χειρότερο σημείο των τελευταίων δεκαετιών με τη Μόσχα να κατηγορεί τόσο για την εμπλοκή στον πόλεμο της Ουκρανίας, όσο και για αντιρωσική προπαγάνδα.
Ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας εξέφρασε την ελπίδα ότι οι διπλωματικές σχέσεις με τη Ρωσία θα αποκατασταθούν όταν η Ρωσία επανέλθει στη διεθνή νομιμότητα.
«Όταν ανέλαβα οι σχέσεις με τη Ρωσία δεν ήταν σε κάποιο φοβερό σημείο και εργάστηκα πολύ για να τις βελτιώσω.
Λυπάμαι πολύ για το σημείο που είμαστε σήμερα, αλλά αυτό δεν είναι ευθύνη της Ελλάδας» σημείωσε ο επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας.
Σε συνέντευξή του στη δημόσια τηλεόραση ο κ. Δένδιας εξέφρασε την άποψη πως η Ρωσία επιδιώκει τον διαμελισμό και την ουδετεροποίηση της Ουκρανίας.
Όπως είπε, κανείς δεν γνωρίζει ποιο είναι το πλήρες της σχέδιο της Ρωσίας.
Επίσης χαρακτήρισε απολύτως διακριτό έγκλημα αυτό που συντελείται στη Μαριούπολη έκανε λόγο μια ανθρωπιστική τραγωδία και κάτι απόλυτα μη συμβατό προς το διεθνές δίκαιο και για το οποίο κανείς δεν μπορεί να προλέξει κάτι για τη λήξη της ρωσικής εισβολής. Υπενθύμισε επίσης ότι η Ελλάδα είναι από τις χώρες που έχουν υπογράψει το αίτημα να ανοίξει έρευνα στη Χάγη για τέλεση εγκλημάτων πολέμου.
Πηγή: iskra.gr
Τα άρθρα που δημοσιεύουμε δεν απηχούν αναγκαστικά τις απόψεις μας και δεν δεσμεύουν παρά τους συγγραφείς τους. Η δημοσίευσή τους έχει να κάνει όχι με το αν συμφωνούμε με τις θέσεις που υιοθετούν, αλλά με το αν τα κρίνουμε ενδιαφέροντα για τους αναγνώστες μας.