Αργεντινή: Ξεσπά ο λαός για την έγκριση της συμφωνίας με το ΔΝΤ

Η Βουλή της Αργεντινής ενέκρινε τις πρώτες πρωινές ώρες, σήμερα, τη συμφωνία της κυβέρνησης του κεντροαριστερού προέδρου Αλμπέρτο Φερνάντες με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ), ύψους 45 δισεκατομμυρίων δολαρίων, για την αναχρηματοδότηση του δημοσίου χρέους. Η συμφωνία, μένει πλέον να εγκριθεί από τη Γερουσία, καθώς από τη Βουλή πέρασε με 200 ψήφους υπέρ, 37 κατά και 15 αποχές

Η κοινή γνώμη της χώρας όμως έχει διαφορετική άποψη. Χιλιάδες άνθρωποι πραγματοποίησαν πορεία χθες στο Μπουένος Άιρες εναντίον της συμφωνίας. Μικρές ομάδες έβαλαν φωτιά σε ελαστικά αυτοκινήτων και προκάλεσαν φθορές, έξω από το κτίριο του Κογκρέσου, σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, ενώ αναφέρθηκαν και επεισόδια ανάμεσα σε ομάδες νεαρών και αστυνομικούς. Κάποιοι έκαψαν σημαίες των ΗΠΑ, ενώ η απεικόνιση των αρχικών του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στα χρώματα της αμερικανικής σημαίας, αντανακλά σαφώς, αν μη τι άλλο, το πόσο άρρηκτα συνδεδεμένο θεωρεί το Ταμείο με την Ουάσινγκτον ο Αργεντίνικος λαός.

Νωρίτερα, διαδηλωτές έκαναν πορεία με τύμπανα και τραγούδια, με πολλούς να κρατάνε πανό και πλακάτ με συνθήματα όπως «έξω το ΔΝΤ», και «όχι στη συμφωνία με το ΔΝΤ».

Για «αποικιακή συμφωνία» που μπορεί να φέρει «μόνο περισσότερη κρίση, περαιτέρω δημοσιονομική προσαρμογή και περισσότερη φτώχεια» έκανε λόγο η Ρομίνα Δελ Πλα, μέλος της Βουλής, που ανήκει στο Κόμμα Εργαζομένων και προειδοποίησε πως δημιουργούνται οι όροι για να «ξεσπάσει μια νέα λαϊκή εξέγερση».

Το ΔΝΤ έχει μια μακρά ιστορία στη χώρα με την πλειοψηφία των πολιτών να το θεωρεί υπεύθυνο για την προώθηση των μέτρων λιτότητας που επιδείνωσαν τη βαθιά οικονομική κρίση της περιόδου 2001-2002 και έσπρωξαν εκατομμύρια ανθρώπους στη φτώχεια.

Πηγή: kosmodromio.gr

Τα άρθρα που δημοσιεύουμε δεν απηχούν αναγκαστικά τις απόψεις μας και δεν δεσμεύουν παρά τους συγγραφείς τους. Η δημοσίευσή τους έχει να κάνει όχι με το αν συμφωνούμε με τις θέσεις που υιοθετούν, αλλά με το αν τα κρίνουμε ενδιαφέροντα για τους αναγνώστες μας.