Παγκόσμια Τράπεζα: Ο πόλεμος στην Ουκρανία είναι οικονομική καταστροφή

4 Μαρτίου 2022

Ο πόλεμος στην Ουκρανία είναι «μια καταστροφή» για τον κόσμο που θα περιορίσει την παγκόσμια οικονομική ανάπτυξη, δήλωσε στο BBC ο πρόεδρος της Παγκόσμιας Τράπεζας.

«Ο πόλεμος στην Ουκρανία έρχεται σε μια ήδη δύσκολη στιγμή για τον κόσμο, επειδή ο πληθωρισμός ήδη ανέβαινε», είπε ο Ντέιβιντ Μάλπας.

Ο κ. Μάλπας είπε ότι ο οικονομικός αντίκτυπος του πολέμου εκτείνεται πέρα ​​από τα σύνορα της Ουκρανίας και ειδικότερα οι αυξήσεις στις παγκόσμιες τιμές της ενέργειας «χτυπούν περισσότερο τους φτωχούς, όπως και ο πληθωρισμός».

Οι τιμές των τροφίμων έχουν επίσης ωθηθεί προς τα πάνω από τον πόλεμο και «αποτελούν πολύ πραγματικό πρόβλημα για τους ανθρώπους στις φτωχές χώρες».

Ο πρόεδρος επισημαίνει ότι τόσο η Ρωσία όσο και η Ουκρανία είναι μεγάλοι παραγωγοί τροφίμων. Η Ουκρανία είναι ο μεγαλύτερος παραγωγός ηλιελαίου στον κόσμο, με τη Ρωσία νούμερο δύο, σύμφωνα με την S&P Global Platts. Μαζί και οι δύο αντιπροσωπεύουν το 60% της παγκόσμιας παραγωγής.

Οι δύο χώρες αντιπροσωπεύουν επίσης το 28,9% των παγκόσμιων εξαγωγών σιταριού σύμφωνα με την JP Morgan. Οι τιμές σιταριού στις μελλοντικές προμήθειες αυτών των εμπορευμάτων από τη Ρωσία στο Σικάγο περιορίζονται λόγω των εκτεταμένων κυρώσεων που δυσκολεύουν τον υπόλοιπο κόσμο να αγοράσει τα προϊόντα της. Οι προμήθειες της Ουκρανίας έχουν σταματήσει επειδή οι μάχες έκλεισαν τα λιμάνια της χώρας.

«Δεν υπάρχει τρόπος να προσαρμοστούμε αρκετά γρήγορα στην απώλεια της προσφοράς από την Ουκρανία και τη Ρωσία, και έτσι αυτό αυξάνει τις τιμές», είπε ο Μάλπας.

Προσθέτει ότι το ίδιο ισχύει για τις ρωσικές ενεργειακές προμήθειες και είναι ιδιαίτερα επιζήμιο για τη Δυτική Ευρώπη, όπου οι κυβερνήσεις έχουν «παραμελήσει την ανάπτυξη άλλων τρόπων για να έχουν αρκετή ηλεκτρική ενέργεια». Περίπου το 39% της ηλεκτρικής ενέργειας της ΕΕ προέρχεται από σταθμούς παραγωγής ενέργειας που καίνε ορυκτά καύσιμα και η Ρωσία είναι η μεγαλύτερη πηγή αυτού του πετρελαίου και φυσικού αερίου.

Καθώς η ΕΕ προσπαθεί να επιταχύνει τη μετάβασή της σε άλλες πηγές ενέργειας, η κυβέρνηση του Βλαντιμίρ Πούτιν «μπορεί να χάσει οριστικά κάποιες από τις αγορές της», είπε ο κ. Μάλπας. Μια τέτοια απώλεια εισοδήματος είναι μόνο ένας τρόπος με τον οποίο αυτός ο πόλεμος θα μειώσει το βιοτικό επίπεδο στη Ρωσία, το ίδιο και η πτώση της αξίας του ρουβλίου, αλλά και ο πληθωρισμός που φτάνει σε υψηλά 14ετίας.

Η Παγκόσμια Τράπεζα έχει δεσμεύσει 7,9 δισεκατομμύρια δολάρια για να βοηθήσει στην ανάπτυξη της οικονομίας της Ουκρανίας από την αλλαγή του καθεστώτος το 2014. Αυτά τα χρήματα βοήθησαν τη χώρα να θεσπίσει ευρείες οικονομικές μεταρρυθμίσεις, συμπεριλαμβανομένων ιδιωτικοποιήσεων στον ενεργειακό και τραπεζικό τομέα, καθώς και προσπάθειες να κάνει τη γεωργική της γη πιο παραγωγική.

Πηγή: BBC / kosmodromio.gr

Τα άρθρα που δημοσιεύουμε δεν απηχούν αναγκαστικά τις απόψεις μας και δεν δεσμεύουν παρά τους συγγραφείς τους. Η δημοσίευσή τους έχει να κάνει όχι με το αν συμφωνούμε με τις θέσεις που υιοθετούν, αλλά με το αν τα κρίνουμε ενδιαφέροντα για τους αναγνώστες μας.