Deutsche Welle: Απολύει Λιβανέζο υπάλληλό της λόγω «αντισημιτισμού»

Ο Ιμπραήμ, μαζί με άλλους 4 δημοσιογράφους, απολύθηκαν από τη δουλειά τους στη γερμανική Deutsche Welle (DW) με βάση ψευδείς ισχυρισμούς για αντισημιτισμό.

8 Φεβρουαρίου 2022

«Το δυτικό πρότυπο για την ελευθερία της έκφρασης είναι προσαρμοσμένο μόνο για να μας περιορίζει», είπε ο Λιβανέζος δημοσιογράφος Νταούντ Ιμπραήμ στο Al Mayadeen English. Ο Ιμπραήμ, μαζί με άλλους 4 δημοσιογράφους, απολύθηκαν από τη δουλειά τους στο γερμανικό κρατικό μέσο Deutsche Welle (DW) με βάση ψευδείς ισχυρισμούς για αντισημιτισμό.

Αρχικά, ο Ιμπραήμ ήρθε σε επαφή με έναν Γερμανό δημοσιογράφο, ο οποίος τον ρώτησε για ένα tweet που έγραψε πριν από 10 χρόνια σχετικά με το Ολοκαύτωμα. Τότε, ο Λιβανέζος δημοσιογράφος είχε γράψει: «Το Ολοκαύτωμα είναι ένα ψέμα. #Ελευθερία του λόγου.» Το tweet γράφτηκε το 2012, «και εξήγησα ότι έγραψα αυτό το tweet μετά τη δημοσίευση υβριστικών και σατιρικών γελοιογραφιών που χλεύαζαν ορισμένες πεποιθήσεις και προωθούσαν τον εξτρεμισμό», τόνισε.

Ο δημοσιογράφος εξηγεί ότι εκείνη την εποχή, οι άνθρωποι άρχισαν να υπερασπίζονται τέτοιου είδους «κοροϊδίες» με το πρόσχημα της «ελευθερίας της έκφρασης». «Αυτό που σήμαινε το tweet ήταν ότι η συγκεκριμένη άποψη σχετικά με το Ολοκαύτωμα εμπίπτει ακριβώς σε αυτήν την ίδια κατηγορία», διευκρινίζει ο Νταούντ.

Ο δημοσιογράφος υπερασπίστηκε τη στάση του σχετικά με το περιστατικό, και είπε ότι προφανώς πιστεύει ότι το ολοκαύτωμα συνέβη, αλλά τότε «ασχολήθηκα με ένα συγκεκριμένο θέμα από μια συγκεκριμένη οπτική γωνία, σε μια συγκεκριμένη στιγμή». Παρά τις διευκρινίσεις, ο Γερμανός δημοσιογράφος απέδωσε αποσπασματικά τις απαντήσεις του Νταούντ και δημοσίευσε την έκθεση σύμφωνα με τις δικές του απόψεις και πεποιθήσεις.

Η DW Akademie, η οποία προσφέρει εκπαίδευση στα ΜΜΕ για μελλοντικούς δημοσιογράφους, επικοινώνησε με τον Ιμπραήμ, ο οποίος είναι συμβασιούχος εκπαιδευτής σε αυτήν την ακαδημία, μετά τη δημοσίευση του άρθρου και ζήτησε να κάνει μια εσωτερική ακρόαση.

«Κατά τη διάρκεια της συνεδρίας, υπερασπίστηκα τη στάση μου, ειδικά επειδή είμαι εκπαιδευτής στον τομέα της ευαίσθητης στις συγκρούσεις δημοσιογραφίας και της ηθικής της δημοσιογραφίας, επομένως αυτό το θέμα ήταν εξαιρετικά σημαντικό να διευκρινιστεί». Ο Ιμπραήμ δεν είναι συμβατικά υποχρεωμένος να ακολουθεί την πολιτική της DW, ειδικά επειδή είναι συμβασιούχος εκπαιδευτής, «Δεν είμαι υποχρεωμένος να κάνω τίποτα εκτός από την εκπαίδευση, δεν είμαι υπάλληλος», διευκρινίζει.

Δήλωσε ότι είναι ο μόνος που συνεργάζεται με την ακαδημία, ενώ οι υπόλοιποι τρεις από όσους τέθηκαν σε αναστολή εργάζονται με το ίδιο το ίδρυμα ή τον ιστότοπο, «αλλά εγώ είμαι εκπαιδευτής και αυτό ήταν κάτι απροσδόκητο για μένα».

Η DW αποφάσισε να σχηματίσει μια εξεταστική επιτροπή που περιλαμβάνει την πρώην υπουργό Δικαιοσύνης της Γερμανίας Σαμπίν Λετεσσέρ-Σναρενμπέργκερ και τον Παλαιστίνιο ψυχίατρο Άχμαντ Μανσούρ. «Η επιτροπή απέρριψε τους όρους μου και ήθελε να γίνει η διαδικασία μέσω email», δηλώνει ο Λιβανέζος δημοσιογράφος και προσθέτει πως «Οι περισσότερες από αυτές τις ερωτήσεις αφορούσαν τις συνθήκες της δουλειάς μου και τη δουλειά μου στην ακαδημία». Αργότερα ξεκίνησαν να ρωτάνε για «τη θέση μου σχετικά με το δικαίωμα ύπαρξης του Ισραήλ».

Όλες οι απαντήσεις του Ιμπραήμ βασίστηκαν στον «λιβανικό νόμο, τις αποφάσεις του Αραβικού Συνδέσμου, το δικαίωμα επιστροφής και το δικαίωμα στην αυτοδιάθεση», τονίζοντας ότι η σύμβαση με τη DW υποδεικνύει ότι «σεβόμαστε τους νόμους των χωρών στις οποίες δραστηριοποιούμαστε».

Ο Νταούντ φρόντισε κατά τη διάρκεια της ακρόασης να διευκρινίσει ότι η κατηγορία του αντισημιτισμού δεν μπορεί να εφαρμοστεί στον λιβανικό λαό για τον απλό λόγο ότι «είμαστε, ουσιαστικά, Σημίτες». Επιπλέον, κατέστησε σαφές ότι η εξέταση ενός tweet 10 ετών χωρίς αυτό να εξεταστεί «εντός πλαισίου» και στις συνθήκες του τότε, μπορεί να θεωρηθεί και ως μια μορφή «fake news».

Ο Νταούντ επικοινώνησε με την DW Akademie και ενημερώθηκε ότι πιθανότατα η απόφαση της επιτροπής θα είναι να σταματήσει τη συνεργασία της μαζί του στον τομέα της εκπαίδευσης. Ο Λιβανέζος δημοσιογράφος δήλωσε ότι δεν είχε ποτέ κανένα πρόβλημα με τους ανθρώπους με τους οποίους συνεργαζόταν. Ωστόσο, πιστεύει ότι το κύριο πρόβλημα είναι οι νέες πολιτικές του οργανισμού και «σίγουρα αυτές οι πολιτικές δεν με αντιπροσωπεύουν αν έχουν αυτήν την κατεύθυνση».

Η DW έχει καταδικαστεί και παλαιότερα για την προκατειλημμένη στάση της σχετικά με τις ισραηλινές παραβιάσεις και τη γενικότερη πολιτική του κράτους του Ισραήλ κατά των Παλαιστινίων. Τα μέσα ενημέρωσης στη Γερμανία έχουν ως επί το πλείστον υιοθετήσει τον ορισμό του αντισημιτισμού του IHRA, ο οποίος εξισώνει οποιαδήποτε κριτική στο «Ισραήλ» ή τη συμπεριφορά του κράτους του με αντισημιτισμό.

Σύμφωνα με τη HuMedia, κατά τη διάρκεια της συντονισμένης επίθεσης του «Ισραήλ» στη Γάζα, η DW διένειμε έναν «εσωτερικό οδηγό» δύο σελίδων στους δημοσιογράφους της, απαγορεύοντάς τους να κάνουν οποιαδήποτε σύνδεση μεταξύ «Ισραήλ» και αποικιοκρατίας ή να χρησιμοποιούν τον όρο «απαρτχάιντ».

ΠΗΓΗ: English.almayadeen.net / kosmodromio.gr

Τα άρθρα που δημοσιεύουμε δεν απηχούν αναγκαστικά τις απόψεις μας και δεν δεσμεύουν παρά τους συγγραφείς τους. Η δημοσίευσή τους έχει να κάνει όχι με το αν συμφωνούμε με τις θέσεις που υιοθετούν, αλλά με το αν τα κρίνουμε ενδιαφέροντα για τους αναγνώστες μας.