Συμβιβαζόμαστε με 60, 80 και 100 νεκρούς κάθε μέρα; Με το να διασωληνώνονται ασθενείς εκτός ΜΕΘ και να πεθαίνουν σαν σκυλιά στο αμπέλι; Θα ανοίξουμε τα σχολεία και θα κλείσουμε τα νοσοκομεία;
Του Βασίλη Ιγνατιάδη
5 Ιανουαρίου 2021
Για αποτυχία του επιχειρησιακού σχεδίου αντιμετώπισης της πανδημίας στην Ελλάδα κάνει λόγο ο διευθυντής της Β ΜΕΘ του νοσοκομείου “Γ. Παπανικολάου” της Θεσσαλονίκης, Νίκος Καπραβέλος, μιλώντας στο iatronet.gr. Σε ένα ξέσπασμα αγωνίας, ο γνωστός εντατικολόγος αναρωτιέται ποιος μπορεί να συμβιβάζεται με τόσο μεγάλο αριθμό νεκρών επί τόσο μεγάλο χρονικό διάστημα, με την διασωλήνωση ασθενών εκτός ΜΕΘ και με την γενικότερη υποβάθμιση των υπηρεσιών Υγείας. Διατυπώνει την ανησυχία ότι το άνοιγμα των σχολείων θα αυξήσει περαιτέρω την διασπορά στην κοινότητα και συνεπακόλουθα την πίεση στα νοσοκομεία, που είναι ήδη δυσβάσταχτη και αναρωτιέται αν είναι ορθή επιλογή να ανοίξουν τα σχολεία και να κλείσουν τα νοσοκομεία. Τέλος, χαρακτηρίζει ως παραπλανητική την προσδοκία ότι η παραλλαγή Όμικρον θα φέρει το τέλος της πανδημίας και ζητεί την επέκταση της υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού, καθώς όπως λέει η πανδημία θα ελεγχθεί μόνο με την απόκτηση ανοσίας μέσα από τον καθολικό εμβολιασμό.
Συμβιβαζόμαστε με 60, 80 και νεκρούς κάθε μέρα
“Η χώρα μου έχει αποτύχει στη διαχείριση της πανδημίας”, λέει ο κ. Καπραβέλος και τονίζει ότι ο ιατρικός πολιτισμός δεν μπορεί και δεν πρέπει να συμβιβαστεί με την σημερινή κατάσταση στα νοσοκομεία. “Δεν υπάρχει άλλη χώρα στην Ευρώπη στην Αμερική και στον Καναδά, όπου να δέχεται το πολιτικό και κοινωνικό σύστημα να υπάρχουν τόσοι θάνατοι ανά εκατομμύριο, και τόσοι διασωληνωμένοι εκτός ΜΕΘ και τόσο μεγάλη υποβάθμιση των υπηρεσιών Υγείας προς τους πολίτες. Και όλα αυτά προκαλούνται από την αδυναμία ελέγχου της πανδημίας στην κοινότητα”, επισημαίνει και προσθέτει: “Πού θα φτάσει η ανοχή; Επειδή δεν θέλουμε να περιορίσουμε την ανθρώπινη δραστηριότητα γιατί έχει οικονομικό κόστος, συμβιβαζόμαστε να έχουμε κάθε μέρα 60, 80 και 100 νεκρούς; Κάθε μέρα; Συμβιβαζόμαστε με την έννοια ότι υπάρχουν ασθενείς εκτός ΜΕΘ που πεθαίνουν σαν τα σκυλιά στο αμπέλι; Συμβιβαζόμαστε με το να κλείσουμε τα νοσοκομεία; Θα τα κλείσουμε τα νοσοκομεία. Γιατί η Όμικρον χτυπάει και το προσωπικό που μπαίνει σε καραντίνα, και στους ασθενείς δεν λέει να κοπάσει το τσουνάμι. Η πίεση στο σύστημα Υγείας δεν είναι πλέον αφόρητη, είναι δυσβάστακτη”.
Περιγράφει με δραματικούς τόνους την κατάσταση στα νοσοκομεία: Έχουμε εξαντληθεί πλέον, δύο χρόνια. Είναι συνάδελφοί μου που κάνουν 8 και 10 εφημερίες. Πάνε σπίτι τους μόνο για να αλλάξουν τις κάλτσες τους και να γυρίσουν πίσω. Δεν είναι κατάσταση αυτή”, υπογραμμίζει και προσθέτει: “Τι να πω στον γενναίο γιατρό μου των 35 ή 40 χρόνων, ο οποίος δεν ορίζει το σώμα του και τα πόδια του; Να του πω σε παρακαλώ ρίξε και μια ματιά στους ασθενείς που είναι διασωληνωμένοι εκτός των ΜΕΘ, διότι δεν έχουν καμία τύχη. Τι τα πω σε αυτόν τον ασθενή ο οποίος μπαίνει και έχει καρκίνο στον πνεύμονα και πρέπει να διαχειριστούμε, να τον προγραμματίσουμε, να τον σταδιοποιήσουμε, να τον βάλουμε σε μια σειρά”;
Υποχρεωτικός εμβολιασμός σε όλους
Ο κ. Καπραβέλος είναι από τους πρώτους που έχουν τοποθετηθεί δημόσια υπέρ της επέκτασης του υποχρεωτικού εμβολιασμού. “Μπορεί να υπάρχουν ενστάσεις και διαφωνίες, αλλά οι κατευθυντήριες οδηγίες που προστατεύουν την ανθρώπινη ζωή από μεγάλες ιατρικές εταιρείες όλου του κόσμου – ανατολή, δύση, βοράς, νότος – λένε ότι το εμβόλιο αυτή τη στιγμή προστατεύει από τη βαριά νόσο και από τον θάνατο. Είναι ακατανόητο λοιπόν για ποιους λόγους η Πολιτεία δεν έχει επεκτείνει την υποχρεωτικότητα, ειδικά μετά τον Αύγουστο. Από τη στιγμή που υπάρχει ασφάλεια των εμβολίων και από την στιγμή που η πανδημία θερίζει, η αλληλεγγύη που προκύπτει από αυτή την αναγκαιότητα είναι μοναδική. Δεν το κάνω για τον εαυτό μου, αλλά και για τον διπλανό μου, τον πατέρα μου, τον παππού μου, για το κοινωνικό σύνολο και για την οικονομία και για την παιδεία. Αυτό το όπλο δεν προστατεύει μόνο την ανθρώπινη ζωή, αλλά και όλες τις παράπλευρες απώλειες από τον περιορισμό της ανθρώπινης δραστηριότητας», αναφέρει, ενώ στον αντίλογο πως άλλες χώρες δεν το έχουν κάνει απαντά: «Ο Καναδάς μπορεί να κλείσει τα σύνορα να πει δεν θέλω τουρισμό, κλείνω και τα σχολεία γιατί έχω τα μέσα να κάνω τηλεκπαίδευση. Ο Καναδάς δεν έχει πρόβλημα οικονομικό, η Ελλάδα που έχει πρόβλημα, έχει έναν παραπάνω λόγο παραπάνω να το κάνει”.
Γιατί δεν έπρεπε να ανοίξουν τώρα τα σχολεία
Ο εντατικολόγος εκφράζει την έντονη ανησυχία του πως το άνοιγμα των σχολείων από την ερχόμενη Δευτέρα θα τροφοδοτήσει μέσω της κινητικότητας την περαιτέρω αύξηση των κρουσμάτων, με ανυπολόγιστες συνέπειες στα νοσοκομεία. “Προσυπογράφω όσα λέγονται για την ασφάλεια των ίδιων των παιδιών και την ψυχολογία τους. Το θέμα είναι αλλού. Τα νοσοκομεία είναι αυτά που πρέπει αυτή τη στιγμή να κρατήσουμε ανοιχτά. Ποιος είναι αυτός που θέλει να έχει ανοιχτά τα σχολεία και κλειστά τα νοσοκομεία; Γιατί εκεί πάει το θέμα”, υποστηρίζει.
Με στοιχεία της Τρίτης, 55 άτομα από το προσωπικό του “Γ. Παπανικολάου” βρισκόταν σε καραντίνα, εκ των οποίων 22 γιατροί, 18 νοσηλευτές και 15 λοιπό προσωπικό, ενώ κάθε μέρα προστίθενται νέα κρούσματα. “Μού έστειλε τώρα email η διευθύντρια των ΤΕΠ και μού λέει μια γιατρός κόλλησε και μπήκε σε καραντίνα και δεν έχουμε πώς θα βγάλουμε την εφημερία της Παρασκευής. Ποιους να βάλω; Να καλέσω ξανά τους ίδιους”;
Παραπλανητικά τα περί τέλους της πανδημίας
Η πανδημία θα ελεγχθεί μόνο από την απόκτηση ανοσίας, μέσα κυρίως από τον μαζικό και καθολικό εμβολιασμό, υπογραμμίζει ο κ. Καπραβέλος και χαρακτηρίζει παραπλανητικά όσα λέγονται πως η παραλλαγή Όμικρον θα φέρει το τέλος της. “Θα δούμε κι άλλες μεταλλάξεις, όπως βλέπουμε ήδη στη Γαλλία. Δεν είναι δυνατό να ελεγχθεί η πανδημία σε όλο τον κόσμο από τη στιγμή που έχεις ένα τόσο μεγάλο ποσοστό ανεμβολίαστων. Δεν υπάρχει πουθενά στη θεωρία και στα ιατρικά βιβλία ότι ο ιός θα εξασθενήσει από μόνος του. Ο ιός θα εξασθενήσει όταν αποκτηθεί ανοσία τέτοια η οποία δεν θα τον αφήνει να κάνει τη ζημιά”, σημειώνει για να προσθέσει: “Δεν υπάρχει καλός ιός. Ο καλός ιός είναι ο ψόφιος ιός, είναι αυτός που δεν μπορεί να σου κάνει ζημιά. Και για να μην σου κάνει ζημιά εσύ πρέπει να έχεις αποκτήσει την ανοσία. Έχουμε μπροστά μας πολύ μεγάλο Γολγοθά και πρέπει να επιταχύνουμε τους εμβολιασμούς, ώστε να αποκτήσουμε καθολική ανοσία”.
Η σημερινή κατάσταση στο Παπανικολάου
Οι 48 κλίνες ΜΕΘ του νοσοκομείου “Γ. Παπανικολάου” είναι εδώ και μήνες πλήρεις, στο σύνολό τους από ασθενείς με COVID-19, ενώ την Τετάρτη υπήρχαν και δύο διασωληνωμένοι σε χειρουργεία. Μεταξύ των διασωληνωμένων ασθενών και η 16χρονη που εισήχθη στη Β’ ΜΕΘ την τελευταία μέρα του χρόνου. Έπειτα από μάχη των γιατρών, η κατάστασή της σταθεροποιήθηκε. “Ήταν μια πολύ σοβαρή κατάσταση, την προλάβαμε στο παρά πέντε. Όπως καταλαβαίνετε, αυτές οι βλάβες δεν υποχωρούν πολύ γρήγορα. Είμαστε σε καλό δρόμο, το παιδί ευτυχώς ανταποκρίθηκε στη θεραπεία. Όμως πάμε βήμα βήμα. Όλη η Μονάδα έχει πέσει πάνω στο παιδί, να μπορέσουμε να το κρατήσουμε με τις λιγότερες δυνατόν απώλειες. Σε καλό δρόμο, αλλά έχουμε ακόμα αγώνα μπροστά μας”, σημειώνει ο κ. Καπραβέλος.
Η ανήλικη έχει χτυπηθεί κατά 99% από την Δέλτα παραλλαγή, όπως έδειξε ο γονιδιακός έλεγχος. Όπως διευκρινίζει ο διευθυντής της Β’ ΜΕθ, παρόλο που από την 1η του μηνός οι εξετάσεις κάθε εισαγωγής στέλνονται για γονιδιακό έλεγχο, δεν υπάρχει εικόνα αν ανάμεσα στους νοσηλευόμενους υπάρχει και κάποιος με το στέλεχος Όμικρον. “Το τσουνάμι του 4ου κύματος είναι Δέλτα, επομένως δεν ξέρω ακόμα την επίπτωση της Όμικρον, ούτε βλέπω ακόμα την ύφεση της Δέλτα. Από τις ανακοινώσεις του ΕΟΔΥ ότι τα καινούργια κρούσματα είναι κατά 70% Όμικρον προφανώς προκύπτει πως κάποια από αυτά που νοσηλεύουμε είναι Όμικρον. Δεν ξέρουμε αν στους 48 της ΜΕΘ έχουμε και Όμικρον”.
Πηγή: www.iatronet.gr
Τα άρθρα που δημοσιεύουμε δεν απηχούν αναγκαστικά τις απόψεις μας και δεν δεσμεύουν παρά τους συγγραφείς τους. Η δημοσίευσή τους έχει να κάνει όχι με το αν συμφωνούμε με τις θέσεις που υιοθετούν, αλλά με το αν τα κρίνουμε ενδιαφέροντα για τους αναγνώστες μας.
Διαβάστε επίσης
Καταρρέει το ΕΣΥ με νέο αρνητικό ρεκόρ στις εισαγωγές – Κραυγή αγωνίας από τους υγειονομικούς