Σοβαρά ερωτηματικά για τα εξοπλιστικά προγράμματα – μαμούθ των Ενόπλων Δυνάμεων, προκύπτουν από τις τελευταίες δηλώσεις του υπουργού Άμυνας.
28 Δεκεμβρίου 2021
Ο Νίκος Παναγιωτόπουλος, μετά από σχεδόν δύο χρόνια κλεισμένος στον «πύργο» του, στο υπουργείο Άμυνας, τελικώς, χθες συναντήθηκε με τους συντάκτες του στρατιωτικού ρεπορτάζ, προκειμένου να «ανταλλάξουν ευχές».
«Αγκάθια» στο δρόμο για Ουάσιγκτον
Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, δέχτηκε και απάντησε σε ερωτήσεις. Ο ίδιος κατέβαλε φιλότιμες προσπάθειες να υποβαθμίσει την «εμπλοκή» που προκλήθηκε από το γεγονός ότι η αμερικανική πλευρά υπέβαλε νέα πρόταση για το πλοίο του Πολεμικού Ναυτικού, παρ’ ότι ο πρωθυπουργός είχε ήδη ανακοινώσει την αγορά των γαλλικών φρεγατών, Belh@rra.
Παραδέχτηκε, ωστόσο, ότι πράγματι η Ελλάδα είχε ζητήσει από τις ΗΠΑ νέα πρόταση, λίγο πριν την ανακοίνωση της αγοράς των γαλλικών πλοίων. Κάτι, πάντως, που αναδίδει εικόνα μη σοβαρού κράτους για την Ελλάδα.
Παρέπεμψε, τόσο την υπόθεση της νέας «αμερικανικής πρότασης», όσο και σειρά άλλων θεμάτων της ελληνο-αμερικανικής αμυντικής ατζέντας σε ενδεχόμενη επίσκεψή του στις ΗΠΑ, τον Φεβρουάριο, και σε συνάντησή του με τον Αμερικανό ομόλογό του, Λόιντ Όστιν, και κυρίως σε συνεννοήσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη με την Ουάσιγκτον, και σε ενδεχόμενη επίσκεψη του τελευταίου στις ΗΠΑ.
Υπεραμύνθηκε της τακτικής της κυβέρνησης ουσιαστικά των απευθείας αναθέσεων στις εξοπλιστικές αγορές, με το σκεπτικό, όπως είπε, ότι εάν γίνονταν «διαγωνιστικές διαδικασίες, θα χρειάζονταν έως και έξι χρόνια» για την υλοποίηση των μεγάλων εξοπλιστικών προγραμμάτων.
Πρακτική, πάντως, η οποία γεννά εύλογες επιφυλάξεις για αδιαφανείς διαδικασίες στις εξοπλιστικές αγορές. Πόσο μάλλον, όταν τις προηγούμενες δεκαετίες πολλές από τις μεγάλες προμήθειες που έκαναν οι κυβερνήσεις συνοδεύτηκαν, όχι απλά από καταγγελίες για σκιές, αλλά από καραμπινάτα σκάνδαλα.
ΕΑΒ και C-130
Επιχειρηματολόγησε υπέρ της εξαίρεσης της Ελληνικής Αεροπορικής Βιομηχανίας (ΕΑΒ) από τη συντήρηση των μεταγωγικών αεροσκαφών, C-130, με το σκεπτικό ότι η εταιρεία έχει καθυστερήσει θεαματικά να υλοποιήσει το έργο της και να παραδώσει τα αεροσκάφη στην Πολεμική Αεροπορία.
Άφησε να εννοηθεί, επίσης, ότι το υπουργείο Άμυνας κλίνει υπέρ του να δοθεί το έργο της συντήρησης τριών C-130 σε ισραηλινή εταιρεία. Κάτι, το οποίο φημολογείται πολλούς μήνες τώρα.
«Όταν σκεφτόμαστε για Ισραήλ, δεν στερούμε δουλειά από την ΕΑΒ», είπε, διότι η εταιρεία καθυστερεί. Δεν ισχύει, λοιπόν, όπως ισχυρίστηκε ο ίδιος ότι «τους παίρνουμε τη δουλειά, την οποία άλλωστε δεν βγάζουν».
Όπως και να’ χει, εξήγησε, ακόμη δεν έχει αποφασιστεί πότε θα κατατεθεί συγκεκριμένη πρόταση στη Βουλή. Θα εξαρτηθεί, πρόσθεσε, και από τις υποσχέσεις που έχει δώσει η διοίκηση της ΕΑΒ για το χρονοδιάγραμμα παράδοσης των αεροσκαφών. Για την υλοποίηση του οποίου, πάντως, ο ίδιος εξέφρασε αμφιβολίες.
Ευχολόγια για Rafale, Belh@rra
Παραδέχτηκε ότι πράγματι είναι «ευχολόγιο» οι προβλέψεις των ελληνο-γαλλικών συμφωνιών για να δοθούν δουλειές στις ελληνικές αμυντικές βιομηχανίες, στο πλαίσιο των μεγάλων αγορών των μαχητικών αεροσκαφών, Rafale και των φρεγατών, Belh@rra.
Ουσιαστικά, επιβεβαίωσε ότι η κατασκευάστρια των Rafale, Dassault, δεν πρόκειται να δώσει καμία δουλειά σε ελληνική εταιρεία, ενώ όσον αφορά την κατασκευάστρια των φρεγατών, Group Naval, είπε ότι το «ξέρει, αλλά δεν έχει κάνει προτάσεις για επενδύσεις» και για συνεργασία με ελληνικές εταιρείες.
Αντίθετα, πρόσθεσε, προτάσεις έχει κάνει η ιταλική, Fincantieri. Ως γνωστόν, η εταιρεία η οποία αποτελεί συγκοινωνούν δοχείο με την αμερικανική, Lockheed Martin, φέρεται να ενδιαφέρεται για το σχεδιαζόμενο πρόγραμμα της κορβέτας του ΠΝ και τα Ναυπηγεία Ελευσίνας. Ανέφερε ακόμη ότι τρεις κορβέτες θα ναυπηγηθούν σε ελληνικά ναυπηγεία, ενώ η μια, η πρότυπη, σε ξένο.
Ενδιαφέρον έχει, πάντως, ο ισχυρισμός του ότι, για να υπάρξει ουσιαστικό αντίκρυσμα επενδύσεων σε ελληνικά ναυπηγεία, θα χρειαστεί μια διετία. Κάτι που γεννά εύλογα και σοβαρά ερωτηματικά ως προς την -αμφιλεγόμενη- διαχείριση που έχει κάνει τα τελευταία χρόνια η κυβέρνηση στο θέμα των Ναυπηγείων.
F-16 Block 50
Αναφερόμενος στο θέμα του εκσυγχρονισμού των F-16 στην εκδοχή Viper (Lockheed Martin), πρόγραμμα που συμφωνήθηκε με τις ΗΠΑ επί Τραμπ-ΣΥΡΙΖΑ, ο υπουργός Άμυνας υποστήριξε ότι «δεν έχουμε κανένα πρόβλημα» και προχωρά κανονικά.
Όσον αφορά τη μετατροπή των Block 50 σε Block 52, με τα «κομμάτια» δηλαδή που θα αφαιρεθούν από τα Block 52 κατά τη μετατροπή τους σε Viper και θα μεταφερθούν στα Block 50, ο ίδιος είπε ότι θα έρθει και αυτό στη Βουλή. Σημείωσε, όμως, ότι από το πρόγραμμα θα εξαιρεθούν δύο προγράμματα που ήθελε, όπως ο ίδιος υποστήριξε, να εντάξει σε αυτό η ΠΑ.
Να σημειωθεί πως, σύμφωνα με πληροφορίες, όταν προ μηνών ο υπουργός Άμυνας επιχείρησε να καταθέσει το πρόγραμμα στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής, υπήρξαν ισχυρές ενστάσεις λόγω του υψηλού κόστους του, με αποτέλεσμα να το πάρει πίσω.
Οι ενστάσεις στηρίζονταν στο επιχείρημα ότι, βάσει παλαιότερων υπολογισμών, το κόστος του έργου ήταν σημαντικά κατώτερο από αυτό που παρουσιάστηκε στη Βουλή τώρα.
Πηγή: antinews.gr
Τα άρθρα που δημοσιεύουμε δεν απηχούν αναγκαστικά τις απόψεις μας και δεν δεσμεύουν παρά τους συγγραφείς τους. Η δημοσίευσή τους έχει να κάνει όχι με το αν συμφωνούμε με τις θέσεις που υιοθετούν, αλλά με το αν τα κρίνουμε ενδιαφέροντα για τους αναγνώστες μας.