Οι δύο δολοφονίες – κλειδιά στον πόλεμο της Greek mafia

Του Κώστα Κουκουμάκα
11 Δεκεμβρίου 2021

Το απόγευμα της περασμένης Δευτέρας, o 44χρονος πυγμάχος Χάρης Κ. έφτασε στο γυμναστήριο που έκανε τακτικά προπόνηση στο Γαλάτσι. Περπάτησε λίγα βήματα προς την είσοδο, όταν ένας άγνωστος τον πλησίασε και τον πυροβόλησε επτά φορές, σχεδόν εξ επαφής. Ο hitman επιβιβάστηκε σε μοτοσικλέτα που οδηγούσε συνεργός του και εξαφανίστηκε.

Ο “Dirty Harry”, όπως ήταν γνωστό το θύμα, είχε κατηγορηθεί παλιότερα για εκβιασμούς καταστηματαρχών. Τον περασμένο Μάιο βρισκόταν στην ίδια καντίνα στη Μεταμόρφωση μαζί με έναν παλιό γνώριμο της Ασφάλειας με το ψευδώνυμο «Κεφάλας». Ο τελευταίος πυροβολήθηκε από δύο αγνώστους, τη στιγμή που ο 44χρονος απομακρύνθηκε για λίγα λεπτά από το τραπέζι. Δεν επιβεβαιώθηκε ότι μπορούσε να γνώριζε για την επίθεση, ωστόσο όσοι παρακολουθούν τον ακραίο κύκλο βίας τα τελευταία χρόνια στην Αθήνα, δεν φαίνεται να αιφνιδιάστηκαν ακριβώς από το τελευταίο χτύπημα στο Γαλάτσι.

Οι δύο δολοφονίες αποδίδονται από τις Αρχές ασφαλείας στον λεγόμενο «πόλεμο της νύχτας». Οι αριθμοί στην Αθήνα μπορούν να συγκριθούν μόνο με χώρες της Λατινικής Αμερικής. Από το 2017 ως σήμερα έχουν εκτελεστεί με πανομοιότυπο τρόπο τουλάχιστον 20 άτομα, σχεδόν όλοι Έλληνες, μέλη αντίπαλων συμμοριών που πουλάνε προστασία σε νυχτερινά κέντρα, οίκους ανοχής και χαρτοπαικτικές λέσχες. Στον παραπάνω αριθμό δεν υπολογίζονται τα περιφερειακά χτυπήματα ούτε οι αιματηρές επιθέσεις μεταξύ Αλβανών που ελέγχουν το εμπόριο κοκαΐνης.

Στα περισσότερα χτυπήματα ακολουθείται το ίδιο μοτίβο, ανάλογα με τα περιθώρια των εκτελεστών να δράσουν. Συνήθως δύο άτομα πλησιάζουν το θύμα και αδειάζουν πάνω του γεμιστήρες πιστολιών ή Καλάσνικοφ. Σε πολλές περιπτώσεις, τα οχήματα διαφυγής πυρπολούνται αμέσως μετά σε κοντινή απόσταση. Οι αναλυτές της Ασφάλειας εκτιμούν ότι οι φυσικοί δράστες των χτυπημάτων δεν είναι οι ίδιοι μέλη των αντίπαλων συμμοριών, αλλά ένας άτυπος πυρήνας πιθανότατα Βαλκάνιων ποινικών που ενεργοποιείται και πληρώνεται κάθε φορά που πρέπει να εκτελεστεί ένα «συμβόλαιο».

Οι ερευνητές της Αστυνομίας θεωρούν ότι έχουν επαρκώς σχηματισμένο στα γραφεία τους τον χάρτη των αντίπαλων συμμοριών. Ελλείψει αποδεικτικών στοιχείων και με δεδομένο τον κανόνα της ομερτά, όμως, όλα τα χτυπήματα των τελευταίων ετών παραμένουν ανεξιχνίαστα, εκτός από ένα – αυτό με θύμα τον Γιάννη Μακρή στη Βούλα. Η αφετηρία του σπιράλ βίας τοποθετείται χρονικά τον Μάιο του 2017 με πρώτο θύμα τότε τον ποινικό Βασίλη Γρίβα. Υπάρχουν, ωστόσο, δύο δολοφονίες που αν και δεν συνδέονται ευθέως με τον πόλεμο των «νονών», θεωρούνται κομβικές για διαφορετικούς λόγους η καθεμία.

Η ΔΟΛΟΦΟΝΙΑ ΠΑΠΑΧΡΗΣΤΟΥ

Η πρώτη συνέβη τον Μάιο του 2018 έξω από ταβέρνα στην Παλλήνη. Νεκρός έπεσε ο Σπύρος Παπαχρήστου, πρώην αστυνομικός της ΕΚΑΜ. Το συγκεκριμένο έγκλημα περιβάλλει έντονη σεναριολογία και επανέρχεται κάθε φορά που συμβαίνει ένα παρόμοιο χτύπημα. Ο Παπαχρήστου δεν είχε καταδικαστεί ποτέ για ποινική υπόθεση. Μετά την αποστρατεία του διατήρησε ισχυρά ερείσματα στο εσωτερικό της ΕΛ.ΑΣ. Είναι ενδεικτικό ότι τα δύο τηλέφωνα που χρησιμοποιούσε στάλθηκαν για εξέταση στα εγκληματολογικά εργαστήρια περίπου δύο χρόνια μετά τη δολοφονία του.

Ο ίδιος είχε ταυτόχρονα στενές επαφές με ποινικούς και επίσης με πολιτικούς και ισχυρούς επιχειρηματίες, ακόμη και με την Εκκλησία. Οι αναλυτές της Ασφάλειας θεωρούν την παρουσία του Παπαχρήστου κρίσιμη στο να διατηρείται μια στοιχειώδης ισορροπία στον κόσμο της νύχτας. Όπως λέγεται, ο ίδιος φέρεται να είχε αποτρέψει ακόμη και ορισμένα «συμβόλαια», φέρνοντας σε συμβιβασμό εκείνους που είχαν δώσει την εντολή και τους πιθανούς στόχους.

Μεταξύ των ποινικών με τους οποίους φέρεται να διατηρούσε επαφές, υπήρξε ένας που επίσης δολοφονήθηκε λίγους μήνες αργότερα στη Δυτική Αττική. Το όνομα του τελευταίου αναφέρεται πολλές φορές στο περίφημο πόρισμα της ΕΥΠ της περιόδου 2015-17, με θέμα τη διαφθορά στην Αστυνομία. Μεταξύ άλλων, στην έκθεση γίνεται αναφορά στην προσέγγιση πολιτικών προσώπων, με σκοπό την ανάληψη από το δίκτυο ενός «νονού» της τροφοδοσίας καμπ προσφύγων, ακόμη και της λειτουργίας του καφενείου της Βουλής.

Η ΔΟΛΟΦΟΝΙΑ ΚΑΡΑΪΒΑΖ

Την επομένη της δολοφονίας Παπαχρήστου, ο δημοσιογράφος Γιώργος Καραϊβάζ, είχε γράψει σε ένα από τα κείμενά του στην ιστοσελίδα bloko.gr την εξής φράση: «Αν μέχρι χθες η μαφιόζικη δολοφονία του Βασίλη Στεφανάκου θεωρούνταν από τις πλέον πολύκροτες, η δολοφονία του Σπύρου Παπαχρήστου και ο απόηχος που προκαλεί είναι τόσο εκκωφαντική, που μπροστά της αυτή του Στεφανάκου μοιάζει πλέον με πυγολαμπίδα». O Καραϊβάζ δολοφονήθηκε τον περασμένο Απρίλιο έξω από το σπίτι του στον Άλιμο. Είναι το δεύτερο χτύπημα που θεωρείται κομβικό από την Αστυνομία.

Ο έμπειρος αστυνομικός ρεπόρτερ έπεσε νεκρός με δέκα σφαίρες. Οι δράστες τον πλησίασαν με ένα σκούτερ, το οποίο ως σήμερα δεν έχει εντοπιστεί. Ήταν το μοναδικό θύμα με τόσο διαφορετικό προφίλ από τα υπόλοιπα κι επομένως το σοκ ήταν μεγάλο. Λίγες ώρες αργότερα μετά τη δολοφονία, μιλώντας στην ΕΡΤ, ο υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη, Λευτέρης Οικονόμου, συνέδεσε τη δολοφονία με το οργανωμένο έγκλημα και τα συμβόλαια θανάτου, χωρίς να το εξηγήσει περισσότερο.

Ο Καραϊβάζ αρθρογραφούσε τακτικά για το οργανωμένο έγκλημα και τη διαφθορά στην Αστυνομία. Ο ίδιος είχε κάνει, επίσης, γνωστό ότι είχε δεχτεί απειλές. Σύμφωνα με το πόρισμα της ΕΥΠ που αναφέρθηκε παραπάνω, διατηρούσε επικοινωνία με τρία από τα πρόσωπα που είχαν πέσει νεκρά στον πόλεμο της νύχτας. Γι’ αυτόν τον λόγο είχε κληθεί για κατάθεση από τις δικαστές Αρχές και σε υπόμνημα που κατέθεσε το καλοκαίρι του 2020 φέρεται να εξηγούσε ότι μέρος της δουλειάς του δημοσιογράφου είναι να μιλάει με όλους.

Η δολοφονία του προκάλεσε ένα φοβερό κύμα αντιδράσεων στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Η πρόεδρος της Κομισιόν μίλησε για την ιερότητα της ελευθερίας του Τύπου, το ίδιο και διεθνείς οργανώσεις δημοσιογράφων. Η πίεση στην κυβέρνηση για την εξιχνίαση της δολοφονίας του Γιώργου Καραϊβάζ παραμένει ως σήμερα μεγάλη. Έπρεπε να ληφθεί έστω μια πρωτοβουλία. Αυτό συνέβη με μία δημόσια παραδοχή κρατικού αξιωματούχου, που όμοιά της δεν είχε γίνει ποτέ έως τότε στην Ελλάδα.

FOLLOW THE MONEY

Στα τέλη του περασμένου Μαΐου, ο πρώην υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης εξέδωσε μια μακροσκελή ανακοίνωση, δηλώνοντας ότι το κράτος βρίσκεται σε πόλεμο με το οργανωμένο έγκλημα. Υπάρχει ένα σχεδόν ανατριχιαστικό απόσπασμα στην ανακοίνωση. «Το οργανωμένο έγκλημα δεν έχει ιδεολογικές αναφορές, αλλά έχει πολύ χρήμα και έχει αρχίσει εδώ και καιρό να το νομιμοποιεί σε επιχειρηματικές δραστηριότητες. Εάν έτσι εισέλθει στους θεσμούς, θα έχουμε ζήτημα κανονικής μαφίας».

Πριν από αυτό – υπό το βάρος και του ανεξιχνίαστου τότε εγκλήματος στα Γλυκά Νερά – ο Χρυσοχοΐδης κατέθεσε στον Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου έναν φάκελο 100 σελίδων για τη δράση της Greek mafia. H κυβερνητική διαρροή ήταν ότι στήνεται μια επιχείρηση τύπου «Καθαρά Χέρια», στα πρότυπα της ιστορικής έρευνας των ιταλικών Αρχών κατά της μαφίας. Ο φάκελος περιελάμβανε δεκάδες ονόματα και στοιχεία προσώπων της νύχτας, σεσημασμένων και υπόπτων, που φέρεται να συγκροτούν 20 κεντρικές εγκληματικές οργανώσεις.

Αυτό που ζητήθηκε στην πράξη ήταν μια εισαγγελική έρευνα-ομπρέλα στα πρότυπα της προκαταρκτικής εξέτασης για τη Χρυσή Αυγή, ώστε να τοποθετηθούν στο ίδιο κάδρο δεκάδες αιματηρές επιθέσεις τα τελευταία χρόνια στην Αθήνα. Επιπλέον, ο ορισμός ειδικού εισαγγελέα που θα επιβλέπει το οργανωμένο έγκλημα και θα επισπεύδει ανακριτικές πράξεις, όπως η άρση τηλεφωνικού και τραπεζικού απορρήτου, με στόχο τα «βαριά» ονόματα της νύχτας.

Μετά τη δολοφονία Καραϊβάζ μια ομάδα αστυνομικών στην Αθήνα ανέλαβε για πρώτη φορά να επεκτείνει την έρευνα πέραν από τη γνωστή συνταγή των πληροφοριοδοτών και το «πεζοδρόμιο». Πιο ειδικά, προσπάθησε να ακολουθήσει τη διαδρομή του χρήματος, δηλαδή την ανάλυση τραπεζικών λογαριασμών φυσικών προσώπων και εταιρειών στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Δεν είναι σαφής η ένταση με την οποία συνεχίζεται η ίδια έρευνα.

Επτά μήνες κι έναν ανασχηματισμό αργότερα, η πρωτοβουλία Χρυσοχοΐδη αμφισβητείται. Ο πρακτικός λόγος είναι τα στοιχεία που κατέθεσε στις δικαστικές Αρχές ήταν μια συρραφή όλων των δικογραφιών που είχε συντάξει τα τελευταία χρόνια η Δίωξη Οργανωμένου Εγκλήματος. Οι περισσότερες υποθέσεις έχουν κλείσει δικαστικά, ενώ πολλοί από τους πρωταγωνιστές είχαν στο μεταξύ δολοφονηθεί. Το νομικό πρόβλημα είναι ότι η δικονομία δεν επιτρέπει την εσαεί παρακολούθηση τηλεφώνων ή τραπεζικών λογαριασμών υπόπτων, χωρίς να υπάρχουν συγκεκριμένες ανακριτικές πράξεις.

Ο Ιταλός ερευνητής δημοσιογράφος Leo Sisti, ο οποίος είχε καλύψει τη δεκαετία του ΄90 την επιχείρηση «Καθαρά Χέρια» στη Σικελία, είχε ρωτηθεί το περασμένο καλοκαίρι από τον γράφοντα για τη σημασία του κανόνα “follow the money” στις έρευνες για τη μαφία, σε συνδυασμό με την ανησυχία του Χρυσοχοΐδη για τη διάβρωση των θεσμών. Η απάντηση ήταν κατηγορηματική και συνοψίζεται στη φράση του Sisti: «Η μαφία και σκοτώνει και επενδύει».

Πηγή: www.news247.gr

Τα άρθρα που δημοσιεύουμε δεν απηχούν αναγκαστικά τις απόψεις μας και δεν δεσμεύουν παρά τους συγγραφείς τους. Η δημοσίευσή τους έχει να κάνει όχι με το αν συμφωνούμε με τις θέσεις που υιοθετούν, αλλά με το αν τα κρίνουμε ενδιαφέροντα για τους αναγνώστες μας.