«Απελευθερώστε τον Ουμάρ Μαρικό και ασχοληθείτε με την επανένωση του Μαλί»

Την σύλληψη, κράτηση και επιβολή κατ’ οίκον περιορισμού στον Πρόεδρο του κόμματος SADI καταδικάζει το Defend Democracy Press μιλώντας για κατάφωρες επιθέσεις στα δημοκρατικά δικαιώματα.

12 Δεκεμβρίου2021

Την σύλληψη, κράτηση και επιβολή κατ’ οίκον περιορισμού στον Πρόεδρο του κόμματος SADI (Solidarité Africaine pour la Démocratie et l’Indépendance: Αφρικανική Αλληλεγγύη για τη Δημοκρατία και την Ανεξαρτησία), Ουμάρ Μαρικό, ο οποίος πρωτοστάτησε στην πτώση της στρατιωτικής δικτατορίας και αποτελεί ιδρυτικό μέλος του Φοιτητικού και Μαθητικού Συλλόγου του Μαλί (Association des Étudiants et Élèves du Mali – AEEM) με την κατηγορία για «υβριστικά σχόλια» σε ανεπίσημες συνομιλίες του οι οποίες κυκλοφόρησαν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, καταδικάζει με δημοσίευμά του το  Defend Democracy Press κάνοντας λόγο για κατάφωρες επιθέσεις στα δημοκρατικά δικαιώματα.

Στα επίμαχα ντοκουμέντα ο Ουμάρ Μαρικό φέρεται να απαξιώνει τις σκανδαλώδεις δημόσιες δηλώσεις του πρωθυπουργού του Μαλί Choquel Kokalla Maïga, ο οποίος σύμφωνα με το δημοσίευμα αναθεωρεί την ηρωική ιστορία της λαϊκής εξέγερσης που κατέλυσε τη φασιστική στρατιωτική δικτατορία του πρώην Προέδρου του Μαλία, Μουσά Τραορέ (Moussa Traoré).

«Μια τέτοια σύλληψη είναι τρομερά ανησυχητική σε μια χώρα όπου είναι επείγουσα και ζωτικής σημασίας η  ανάγκη να ενωθούν όλες οι πατριωτικές δυνάμεις, των οποίων ο Ουμάρ Μαρίκο και το κόμμα του είναι αναμφισβήτητα μέρος, ακριβώς επειδή η εθνική αντίσταση δέχεται πίεση από τη Γαλλία, την Ευρώπη και τις ΗΠΑ» υπογραμμίζει το δημοσίευμα, υπενθυμίζοντας την παράλληλη επιδείνωση της κατάστασης ασφαλείας, των καταστροφών τρομοκρατών, της μη απελευθέρωσης του Kidal, των κυρώσεων της ECOWAS / Γαλλίας, και των κοινωνικών δυσκολιών με τις οποίες βρίσκεται αντιμέτωπος ο λαός του Μαλί.

«Η μεταβατική κυβέρνηση του Μαλί πρέπει να απελευθερώσει τον Ουμάρ Μαρικό και τον δημοσιογράφο από το Radio Kayira για να φροντίσει για την απελευθέρωση, τη διασφάλιση και την επανένωση της MALIBA του Μόντιμπο Κεϊτά και τη θέσπιση των θεσμών και της νομοθεσίας που θα αποκαταστήσει το κράτος δικαίου και θα οργανώσει δημοκρατικές εκλογές. Απελευθερώστε τον Ουμάρ Μαρικό και ασχοληθείτε με την απελευθέρωση και την επανένωση του Μαλί» καταλήγει το δημοσίευμα.

Πηγή: kosmodromio.gr

Τα άρθρα που δημοσιεύουμε δεν απηχούν αναγκαστικά τις απόψεις μας και δεν δεσμεύουν παρά τους συγγραφείς τους. Η δημοσίευσή τους έχει να κάνει όχι με το αν συμφωνούμε με τις θέσεις που υιοθετούν, αλλά με το αν τα κρίνουμε ενδιαφέροντα για τους αναγνώστες μας.