Tσουνάμι αποκαλύψεων για δεκάδες αστυνομικούς σε κύκλωμα παράνομων ελληνοποιήσεων

1 Δεκεμβρίου 2021

Τουλάχιστον δέκα εν ενεργεία αξιωματικοί και χαμηλόβαθμοι αστυνομικοί, αρκετοί απόστρατοι, δικηγόροι, συμβολαιογράφοι και υπάλληλοι της τοπικής αυτοδιοίκησης φαίνεται ότι εμπλέκονται στο κύκλωμα που είχε στήσει φάμπρικα πλαστών πιστοποιητικών, με το ανάλογο αντίτιμο φυσικά, σχεδόν στη μισή Αττική.

Μάλιστα, επί του θέματος που προκαλεί “τριγμούς” στην Ελληνική Αστυνομία έχει επιληφθεί προσωπικά ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη κ. Τάκης Θεοδωρικάκος ο οποίος την Τετάρτη το απόγευμα θα δώσει έκτακτη συνέντευξη Τύπου.

Σύμφωνα με τα έως τώρα στοιχεία που συγκέντρωσε η Διεύθυνση Εσωτερικών Υποθέσεων της ΕΛ.ΑΣ., μετά από πολύμηνη έρευνα, παρακολούθηση των κατηγορουμένων και καταγραφής συνομιλιών, το κύκλωμα φέρεται να χορήγησε πιστοποιητικά ταυτοποίησης σε τουλάχιστον 3.000 παράτυπους μετανάστες, έναντι εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ.

Μάλιστα, ένας από τους επικεφαλής του δικτύου χορήγησης πλαστών ταυτοτήτων (κυρίως) και άλλων ταξιδιωτικών εγγράφων (π.χ. διαβατήρια) φέρεται να είναι ο Διοικητής του Τμήματος Ασφαλείας Ασπροπύργου, όπου ζει και εργάζεται – σε ορισμένες περιπτώσεις χωρίς να διαθέτει άδεια παραμονής – μεγάλος αριθμός μεταναστών από το Πακιστάν, το Μπαγκλαντές και άλλες χώρες της Νοτιοανατολικής Ασίας.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στο γραφείο του διοικητή του τμήματος ασφαλείας της Δυτικής Αττικής, ο οποίος κατηγορείται για εμπλοκή στη σπείρα, εντοπίστηκαν 320 χιλιάδες ευρώ μέσα σε χρηματοκιβώτιο.

Όταν του είπαν να το ανοίξουν έκανε πως δεν ήξερε τον κωδικό και αναγκάστηκαν να το ανοίξουν με τρόχο. Υποστήριξε πως “είναι του… θείου του και τα είχε εκεί για προστασία” .

Ο κατηγορούμενος αξιωματικός υπηρετούσε στο Τμήμα Ασφαλείας Ασπροπύργου τα δύο τελευταία χρόνια, ενώ στο γραφείο ταυτοτήτων υπηρετούσε η σύζυγός του – επίσης αστυνομικός – της οποίας η εμπλοκή της στο κύκλωμα δεν έχει γνωστοποιηθεί.

Επιπλέον, κατηγορούμενοι για την υπόθεση είναι ακόμα 8 χαμηλόβαθμοι αστυνομικοί, καθώς και ένας πολιτικός υπάλληλος.

Το πιο ανησυχητικό είναι ότι στην υπόθεση υπάρχουν ενδείξεις εμπλοκής δεκάδων ακόμα αστυνομικών, οι οποίοι δεν έχουν συλληφθεί λόγω παρέλευσης του αυτοφώρου, αλλά αναμένεται να κατηγορηθούν στη φάση της κυρίας ανάκρισης.

Η έρευνα εξάλλου όπως αναφέρουν πηγές του υπουργείου βρίσκεται σε εξέλιξη. Οι συλληφθέντες αστυνομικοί υπηρετούν στα Τμήματα Ασφαλείας και στα Γραφεία Διαβατηρίων σε Ασπρόπυργο, Καλλιθέα, Ομόνοια, Γλυφάδα αλλά και σε ένα τμήμα της Βοιωτίας.

Στα σπίτια των συλληφθέντων αστυνομικών έχουν βρεθεί εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ.

Σεσημασμένοι Αλβανοί κακοποιοί οι αγοραστές – Από 4.000 έως 50.000 ευρώ χρέωνε το κύκλωμα την ταυτότητα

Σύμφωνα με “πηγές” της Ελληνικής Αστυνομίας, βασικοί προμηθευτές των πλαστών αλλά και γνήσιων ταυτοτήτων (Ελλήνων) ακόμα και θανόντων ήταν σεσημασμένοι Αλβανοί κακοποιοί οι οποίοι πλήρωναν έως και 50.000 ευρώ για την απόκτηση μιας γνήσιας ταυτότητας.

Έτσι, σ΄ έναν πιθανό τυχαίο έλεγχο των αστυνομικών οι κακοποιοί θα εμφανίζονταν με “λευκό” ποινικό μητρώο.

Επίσης, μια απλή “πλαστή ταυτότητα” κόστιζε 4.000 ευρώ, με το ποσό να κυμαίνεται ανάλογα με τη βαρύτητα του αποδεικτικού εγγράφου που ζητούσε ο ενδιαφερόμενος αγοραστής.

Οι αλλοδαποί που φέρεται να πήραν στα χέρια τους πλαστά έγγραφα από το κύκλωμα φθάνουν τα 3.000 άτομα.

Επίσης, η έρευνα των Αδιάφθορων της ΕΛ.ΑΣ. εκτείνεται σε βάθος ετών, αφού θεωρείται σχεδόν βέβαιο ότι στο κύκλωμα των επίορκων αξιωματικών εμπλέκονται και απόστρατα πλέον στελέχη της ΕΛ.ΑΣ. οι οποίοι υπηρέτησαν σε “θέσεις κλειδιά” σχετικών με την έκδοση παραστατικών ταυτοποίησης μεταναστών.

Όσο για τα κέρδη της “εγκληματικής ομάδας” που εμφανιζόταν να δρα με συγκεκριμένη δομή και ιεραρχία (modus vivendi) ανέρχεται σε πολλές εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ.

Όπως αναφέρουν αστυνομικές πηγές, πρόκειται για μία ογκωδέστατη δικογραφία που περιλαμβάνει δεκάδες άτομα, εκ των οποίων τουλάχιστον 30 είναι αστυνομικοί.

Μέχρι στιγμής έχουν συλληφθεί 20 άτομα, εκ των οποίων 10 είναι αστυνομικοί που υπηρετούν ως επί το πλείστον σε τμήματα ασφαλείας ή γραφεία διαβατηρίων κυρίως της Δυτικής Αττικής, αλλά έχουν γίνει έφοδοι και σε άλλα τμήματα της Αττικής.

Στους υπόλοιπους συλληφθέντες συμπεριλαμβάνονται ένας δικηγόρος, δύο υπάλληλοι τοπικής αυτοδιοίκησης και οι άλλοι ιδιώτες.

Ο τρόπος δράσης του κυκλώματος

Η “φάμπρικα των πιστοποιητικών” που είχαν στήσει οι επίορκοι αστυνομικοί δρούσε ως εξής.

Ανατρέχοντας στ΄ αρχεία προηγούμενων ετών έβρισκε τα στοιχεία παλιννοστούντων, κυρίως από χώρες της πρώην ΕΣΣΔ και – ανάλογα με την ταρίφα – εξέδιδαν ταυτότητα σε κάθε ενδιαφερόμενο παράτυπο μετανάστη.

Έχοντας ταυτότητα ο κάτοχός της μπορούσε στη συνέχεια ν΄ εκδώσει εύκολα διαβατήριο, ΑΜΚΑ, άδεια εργασίας και φυσικά να απολαμβάνει διάφορα επιδοτούμενα προγράμματα και χρηματικά βοηθήματα που χορηγεί η ΕΕ σε πρόσφυγες, με προσωρινή άδεια παραμονής.

Μετά τη διαρροή της είδησης η οποία ήταν φυσικό να προκαλέσει “σοβαρούς τριγμούς” στην ΕΛ.ΑΣ. – σε μια περίοδο όπου προσπαθεί να συνέλθει από την κριτική που δέχθηκε σχετικά με τη δολοφονία του 20χρονου Ρομά στο Πέραμα – ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη κ. Τάκης Θεοδωρικάκος επισκέφθηκε το πρωί τη Διεύθυνση Εσωτερικών Υποθέσεων προκειμένου να ενημερωθεί για την πορεία της δικογραφίας, ενώ σήμερα αναμένεται να γίνουν ανακοινώσεις.

Πηγή: TheTOC.gr

Τα άρθρα που δημοσιεύουμε δεν απηχούν αναγκαστικά τις απόψεις μας και δεν δεσμεύουν παρά τους συγγραφείς τους. Η δημοσίευσή τους έχει να κάνει όχι με το αν συμφωνούμε με τις θέσεις που υιοθετούν, αλλά με το αν τα κρίνουμε ενδιαφέροντα για τους αναγνώστες μας.