Γερμανία: Η Μέρκελ έβαλε το lockdown στο τραπέζι

Επί τάπητος βρίσκεται πλέον το γενικό lockdown στη Γερμανία, καθώς σύμφωνα με το DPA και τη Bild η Άγκελα Μέρκελ το εισηγήθηκε χθες στα τρία κόμματα και τον επικείμενο διάδοχό της, Όλαφ Σόλτς, αλλά το απέρριψαν. Παρά την απόρριψη, η δημοσιοποίηση της εισήγησης και της απάντησης, αποτελούν ενδείξεις προσπάθειας αύξησης της επίγνωσης της κατάστασης από το κοινό, ως ένα ακόμη βήμα πριν την επιβολή σκληρότερων μέτρων.

Μπορεί τα τρία κόμματα στη Γερμανία να απέρριψαν την εισήγηση της Άγκελα Μέρκελ για γενικό lockdown, η διαρροή στα media καθιστά σαφές ότι προετοιμάζεται το έδαφος και ότι η επιλογή οριζόντιων περιοριστικών μέτρων δεν μπορεί να αποκλεισθεί.

Όπως επισημαίνει η Bild, κατά την έκτακτη συνάντηση που είχε το βράδυ της Τρίτης η Μέρκελ με τον Όλαφ Σολτς, την Αναλένα Μπέρμποκ, τον Ρόμπερτ Χάμπεκ και τον Κρίστιαν Λίντνερ, ζήτησε να επιβληθούν αυστηροί περιορισμοί, στο πρότυπο του προηγούμενου χειμώνα, ακόμη και για τους εμβολιασμένους, από τις 25 Νοεμβρίου έως τις 8 Δεκεμβρίου,

Στην έκτακτη συνάντηση που είχε χθες το βράδυ η κυρία Μέρκελ με τον υποψήφιο του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος (SPD) για την Καγκελαρία Όλαφ Σολτς, την ηγεσία των Πρασίνων Αναλένα Μπέρμποκ και Ρόμπερτ Χάμπεκ και τον αρχηγό των Φιλελευθέρων (FDP) Κρίστιαν Λίντνερ, η Καγκελάριος ζήτησε να επιβληθούν αυστηροί περιορισμοί. Το σχέδιο που πρότεινε δεν απείχε ιδιαίτερα από αυτό που εφαρμόστηκε τον περσμένο χειμώνα, ακόμη και για τους εμβολιασμένους. Η διάρκεια του lockdown που πρότεινε η Μέρκελ θα ήταν από τις 25 Νοεμβρίου έως τις 8 Δεκεμβρίου, σε μια προσπάθεια ανάσχεσης του τέταρτου κύματος της πανδημίας.

Η ‘Αγγελα Μέρκελ πρότεινε την αυστηροποίηση των μέτρων, κυρίως λόγω της επιβάρυνσης του συστήματος Υγείας. Μια τέτοια απόφαση πάντως, νομικά θα ήταν εφικτό να ληφθεί μόνο μέχρι σήμερα, καθώς αύριο εκπνέει η «κατάσταση έκτακτης ανάγκης» για τη χώρα. Σύμφωνα με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Στέφεν Ζάιμπερτ, η Καγκελάριος «εξήγησε την εξαιρετική σοβαρότητα της κατάστασης, μιας άνευ προηγουμένου έκτακτης κατάστασης».

Η πρότασή της, σύμφωνα με την BILD, απορρίφθηκε και από τα τρία κόμματα.

Το lockdown τώρα μπορεί να αργήσει

Πλέον, για να επιβληθεί γενικό lockdown θα πρέπει να ορκιστεί η νέα κυβέρνηση, να διαμορφώσει νέο νομοσχέδιο που θα θέτει το σύνολο της Γερμανίας σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης και αφού ψηφιστεί αυτό να αποφασίσει με υπουργικές αποφάσεις τα μέτρα του lockdown. Κάτι τέτοιο θα μπορούσε να γίνει ad hoc από τις κυβερνήσεις των κρατιδίων, αλλά θα είχε διαφοροποιήσεις.

Όπως όλα δείχνουν η επιβολή γενικευμένου lockdown, αν τελικά κριθεί αναγκαίο, δεν μπορεί να είναι πριν από τις γιορτές, καθώς οι διαδικασίες που απαιτούνται παίρνουν χρόνο.

Θα μπορούσε βέβαα και η Άγκελα Μέρκελ να το επιβάλλει, πριν την αποχώρησή της από την καγκελαρία, αλλά πάλι θα χρειαζόταν έγκριση από τη Βουλή, η οποία βρίσκεται σε μεταβατικό στάδιο.

Πηγή: www.crisismonitor.gr

Διαβάστε επίσης

Γιώργος Παυλάκης: «Το χειρότερο και μη αναστρέψιμο αυτό το πανδημικό κύμα – Μέτρα τώρα!»

Τα άρθρα που δημοσιεύουμε δεν απηχούν αναγκαστικά τις απόψεις μας και δεν δεσμεύουν παρά τους συγγραφείς τους. Η δημοσίευσή τους έχει να κάνει όχι με το αν συμφωνούμε με τις θέσεις που υιοθετούν, αλλά με το αν τα κρίνουμε ενδιαφέροντα για τους αναγνώστες μας.